Zo kom je de hitte in de horeca door

7 augustus 2020 | David Bakker

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg.

 

1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat je genoeg water drinkt. Vanwege de warmte zal er genoeg gezweet worden op de terrassen en in de keukens. Om je vochtbalans op orde te houden, is het van groot belang voldoende water te drinken. Kleine tip: lauw water drinken kost het lichaam minder energie. Het lichaam moet koud water omzetten tot de lichaamstemperatuur van rond de 38 graden. Lauw water neemt het lichaam makkelijker op. Maar ja, niet zo lekker. Ook thee drinken wordt geadviseerd. Dit stimuleert de zweetklieren waardoor je lichaam afkoelt.

2. Kleine kans dat er gasten binnen zitten. Lampen geven hitte af, zorg er dan ook voor dat er zo min mogelijk lampen binnen aan staan en verduister zo veel als mogelijk de zaak. Het scheelt misschien een graad, maar alles is meegenomen.

3. Eet gekruid eten. Misschien een wat rare tip. Maar pittig eten zorgt ervoor dat je gaat transpireren en je lichaam dus afkoelt. Zorg er echter wel voor dat je voldoende blijft drinken om je vochtbalans weer op orde te krijgen.

4. Als je je de luxe kan permitteren: stel een tropenrooster op. Niemand kan 14 uur achter elkaar werken in deze hitte. Trommel alle parttimers op, steek de koppen bij elkaar, maak ze bewust van de problemen deze week en fabriceer een rooster waar iedereen mee kan leven. Nogmaals: als je de luxe hebt.

5. Verkoel je polsen en je nek. Je nek en polsen zijn goed doorbloed en er lopen slagaders. Slagaders vernauwen niet als de omgeving afkoelt, in tegenstelling tot de kleinere vaatjes in de huid. Daar heeft langer koelen dus wel effect. Plaats bakken met ijswater bij de bar en in de keuken.

6. Nog een cliché, maar hij moet er wel in: draag luchtige en lichtkleurige kleding. Een zwarte koksbuis in de keuken is natuurlijk een hel voor iedere kok op dit moment. Sta boven de dertig graden gewoon een T-shirt toe. Misschien niet hygiënische en veilig, maar een flauwgevallen sous-chef is dat ook niet. De bediening met een sloof laten lopen, is ook niet echt een goed idee.

7. Blijf relaxed! Dat moet je altijd doen natuurlijk, maar met deze hitte is het extra van belang. In Nederlander hebben we nogal de neiging om ons erg druk te maken over het warme weer. Dat zorgt voor extra stress, stress zorgt voor een hogere hartslag en als de hartslag stijgt, wordt het lichaam warmer. Be easy!

8. De laatste tip, en zeker niet de meest onbelangrijke: laat je gasten weten dat jullie last hebben van de hitte. Dat zorgt voor minder irritaties, minder stress en dus een koeler lichaam (zie tip 7). Leg uit dat het eten wat langer kan duren en het drankje iets langer op zich kan laten wachten. Daar hebben de gasten ongetwijfeld alle begrip voor!

Succes deze dagen!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
15 jaar geleden in Lunchroom: Pieter Punter

Lunchroom is dit jaar volwassen en bestaat 21 jaar. Tijd om terug te blikken en een greep te doen uit de welhaast onuitputtelijke voorraad interviews en achtergrondverhalen die in het vakblad voor de lunchroombranche hebben gestaan gedurende deze periode. Wekelijks presenteren we je zo'n verh ...

Achtergronden
Bagels & Beans Almere verhuist

Vaak wordt een remix een grotere hit dan het origineel. Datzelfde zou zomaar eens kunnen gebeuren met Bagels & Beans Almere. Vrijdag 14 mei verhuist de vrijplaats voor bagels, koffie en geluk namelijk van restaurantplein ‘Belfort’ naar een veel ruimere locatie mét terras aan d ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: