"Ze worden hier echt in hun kracht gezet"

13 februari 2020 | Marijn van Beekhuizen

De mooie en speciale samenwerking tussen begeleider en cliënt medewerker is uitermate uniek. De Postkamer is een Grand Café gelegen in het hartje van Nijkerk waar gemotiveerde cliënten begeleid en ondersteund worden door zorgorganisatie Careander. De zaak waar Henriette Eleveld als teammanager werkt is een lunchroom die laat zien hoe belangrijk het is om een goede samenwerking te hebben als team.  

De postkamer houdt met elke wens rekening doormiddel van hun brede en duidelijke menukaart. “Op de kaart hebben wij voor mensen met allergieën of andere voorkeuren qua eten een duidelijk systeem waarin wordt aangegeven wat er allemaal in dat recept voorkomt", zegt Henriette Eleveld. 

Het populairste gerecht: de tomatensoep. Dit authentieke recept dat ooit door de moeder van een medewerker is bedacht is enorm geliefd onder de gasten. De Postkamer beschikt over haar eigen bakkerij waar cliëntmedewerkers allerlei lekkernijen maken. Ook zijn er veel bedrijven en restaurants die veel vraag hebben naar hun appeltaart. Van deze appeltaart verkoopt De Postkamer per jaar maar liefst 1250 stuks. Deze lekkernijen zijn niet alleen in het restaurant verkrijgbaar, maar kunnen ook gekocht worden in de bakkerswinkel. 

De medewerkers 

De medewerkers oftewel cliëntmedewerkers die bij De Postkamer werken maken deze zaak enorm speciaal. Ieder die hier rondloopt draagt een bijzonder karakter met zich mee die de lunchroom steeds een beetje leuker maakt. “Het leuke aan alle cliënten vind ik dat ze allemaal zo puur zijn. Als ze blij zijn ze ook echt blij, maar ook als ze iets niet leuk vinden dan zijn ze daar heel eerlijk in.” 

De Postkamer is onderdeel van een zorgorganisatie genaamd Careander die zorgt voor dagbesteding en coaching voor de cliëntmedewerkers. Een cliënt meldt zich dan aan bij de afdeling Advies & Ondersteuning en samen met een begeleider wordt er dan gekeken naar de talenten van de cliënt. Met ondersteuning van vele vrijwilligers en begeleiders voeren zij hun werk uit in de door hun gekozen werkplek. Ze hebben de keuze uit werken in de bediening, de keuken of in de bakkerij. “Zelf als ik in het grand café ben ga ik altijd vrolijk weer naar huis. Het is een hele prettige plek om te zijn en te werken.” 

De locatie 

Met zo’n 50 tot 70 plekken is De Postkamer een enorm gezellige plek. Hoewel het eerst een oud postkantoor was is het nu omgetoverd in een mooie moderne lunchroom. Ook de menukaart is hierop aangepast. Bijna alle gerechten zijn namelijk vernoemd naar iets uit de oude postkamer zoals bijvoorbeeld: de postzegel, postbode, envelop en de postduif.  

Prijzen lunchkaart variëren tussen de 3 en 10 euro. Drankjes vanaf €1,- tot en met €4,-.  In totaal 70 zitplaatsen waarvan 50 zitplaatsen aan een tafel. Gemiddeld lopen er 12 cliënten en vrijwilligers rond.

Deze crossmediale productie is gemaakt door Marijn van Beekhuizen, student van NIMETO Utrecht (Media & Communicatie). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Coronacrisis
Assortiment Coffeelicious verkrijgbaar bij Jumbo

Door het coronavirus moesten alle horecazaken de deuren sluiten. Veel ondernemers verzinnen de meest creatieve manieren om toch hun afnemers te voorzien van de diensten en producten die zij aanbieden. Coffeelicious is daar één van, want haar assortiment is verkrijgbaar bij de Jumbo....

Coronacrisis
Young Creators Group start HorecaTegoed

Om de horeca een hart onder de riem te steken, is Young Creators Group, een community voor jonge ondernemers en makers onder leiding van ondernemer Edwin de Jong, op eigen initiatief gestart met HorecaTegoed. HorecaTegoed is een initiatief waar je een gift aan jouw favoriete horecagelegenheid kunt g...

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Opening Fastfood
Dunkin’ opent vestiging met drive through in Goes

Donutliefhebbers hoeven binnenkort hun auto niet uit om van hun favoriete donuts te genieten. Deze zomer opent namelijk een food court in Goes, waar zowel Dunkin’ als New York Pizza via een drive through verkrijgbaar zullen zijn. Daarnaast kan er ook van Dunkin’s heerlijke koffie en donu...

Coronacrisis
Kwalitaria en Délifrance starten actie tegen eenzaamheid

Kwalitaria en Délifrance roepen gezamenlijk iedereen op om iemand blij te maken met een kaartje. Met deze actie hopen de formules wat positiviteit te brengen in deze moeilijke tijd. Vanaf vandaag zijn er gratis kleurkaarten verkrijgbaar in de geopende vestigingen en via de website van beide f...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: