Witlofsalade met spekjes, rucola en cherrytomaten

1 december 2005 |
Witlofsalade met spekjes, rucola en cherrytomaten<

De donkere dagen voor Kerstmis zijn alweer daar. Met de uitgebreide feestmaaltijden in het vooruitzicht, is het helemaal niet verkeerd om een wat lichter recept uit te proberen. Deze salade oogt prettig en heeft een verfrissende bite voor wie eens wat anders wil. Daarbij valt de salade niet alleen uitstekend te combineren met een broodje, maar ook als bijgerecht is deze creatie goed te gebruiken.

Witlofsalade met spekjes, rucola en cherrytomaten

Ingrediënten (2 personen)

4 struikjes witlof
50 gram cherrytomaten
75 gram spekreepjes
1-2 eetlepels (balsamico)azijn
1/2 theelepel mosterd
1/2 eetlepel appelstroop
zout
(versgemalen) peper
6 eetlepels olijfolie
1/2 bosje rucola (circa 20 gram)

Bereidingswijze:
• Maak de witlofstruikjes schoon en snij elk struikje in de lengte in zessen. Halveer de cherrytomaten.
• Bak in een wok op een hoog vuur de spekreepjes uit en neem ze uit de wok.
• Roer ondertussen in een kommetje de azijn, mosterd, appelstroop, vijf eetlepels van de olijfolie en zout en peper naar smaak tot een dressing.
• Verhit de rest van de olijfolie in de wok en roerbak hierin de witlof circa 3 minuten. Voeg de laatste minuut de dressing toe en verwarm deze even mee.
• Schep de warme witlof direct met een schuimspaan uit de wok en verdeel deze samen met de rucola, tomaten en spekreepjes over twee broodjes. Schenk er de lauwwarme dressing over en serveer deze salade direct.

Serveren:
• Deze salade is erg lekker met Italiaans ciabattabrood of Turks brood.

Speciale Kersttips:
• Wilt u deze witlofsalade eens extra aankleden zo rond de donkere dagen voor kerst, denk dan eens aan extra beleg zoals een schijfje komkommer of augurk, een paar stukjes paprika of een lychee. Zorg er in ieder geval voor dat de smaak van gebruikte vruchten of garnering niet de eigenlijke smaak gaat overheersen.
• Vervang de appelstroop eens door honing.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

Nice 'n Easy
Sous-vide bereiden, zo werkt het

Sous-vide koken heeft de laatste jaren in de horeca flink aan populariteit gewonnen. Bij deze techniek worden in een waterbad met exact gecontroleerde lage temperatuur vacuümverpakte producten gelijkmatig gegaard. Doordat het gevacumeerd is, behoudt het smaak en structuur. Hoewel sous-vide in d...

KHN Coronacrisis
KHN: kabinet voert disproportionele maatregelen in tegen horeca

De blijvende toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Naast een update van de huidige stand van zaken, werden er voor 6 van de 25 veiligheidsregio’s extra maatregelen aangekondigd, waaronder maatregelen...

Achtergronden
Schiphol continueert samenwerking met HMSHost International

Amsterdam Airport Schiphol zet haar samenwerking met HMSHost International, de wereldleider op het gebied van eten & drinken, de komende jaren voort. Speerpunt in de samenwerking is de vernieuwde food & beverage strategie van Schiphol. In de nieuwe strategie staan flexibiliteit, kwaliteit, d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: