Winterterras en de gemeente

11 september 2014
Winterterras en de gemeente

Gemeenten willen maar al te graag meer impulsen voor toerisme en leefbaarheid. Toch blijkt het toestaan van een terras vaak heel moeilijk. Waarom is dat toch?

*Angst*
De burgemeester toetst bovenal of de woon- en leefsituatie in de omgeving van het horecabedrijf en/of de openbare orde op ontoelaatbare wijze wordt beïnvloed door de aanwezigheid van een terras bij het horecabedrijf. Angst voor negatieve klanken van omwonenden ligt vaak ten grondslag aan de afwijzing van een vergunning, zo blijkt.

*Winterterras*
Met de opkomst van het winterterras is het ‘buiten zitten’ een activiteit geworden die 365 dagen per jaar in trek is. Het vergt een investering van de horecaondernemer (met al die heaters en schermen) van soms wel 100.000 euro, dus de gemeente moet dan wel toestaan dat het terras lang mag blijven staan. In veel gemeenten mag een terras slechts enkele maanden staan. Er zijn gevallen bekend, waarbij de gemeente niet verder vooruit wil kijken dan twee jaar. In die periode verdien je die 100.000 euro natuurlijk niet terug. Regel dit dus goed met je gemeente.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws