Wilco Admiraal - Tools of the trade

27 december 2013
Wilco Admiraal - Tools of the trade

In het 2e jaar van mijn ondernemerschap kwam de noodzaak tot aanschaf van een espressomachine. Ook op deze investering wilde ik niet bezuinigen, dus koos ik een state-of-the-art tweegroeper van
de Florentijnse producent La Marzocco, type Linea. Ik ben, met vele baristi wereldwijd, een groot fan van deze producent. De producten zijn niet alleen mooi om te zien, maar vooral geroemd om de topkwaliteit, de Mercedes onder de machines, maar dan zonder de blingbling. Je praat al gauw over een bedrag van tienduizend euro. Menig ondernemer zal zich daarom achter de oren krabben voordat hij dit bedrag op tafel legt. Ten onrechte.

Espressomachines zijn specifiek gemaakt om hard te werken. Ze staan altijd klaar om direct de mooiste espresso te bereiden. Deze Italiaanse werkpaarden gedijen het best als ze continu op de proef gesteld worden en in gebruik zijn. Mits goed onderhouden, kunnen de beste espressomachines wel langer dan 50 jaar meegaan. Daarvoor is het wel essentieel dat het binnenwerk van de hoogste kwaliteit is. Denk aan handmatig ingeregelde leidingen, geavanceerde meters voor watertemperatuur en boilerdruk en toepassing van duurzaam materiaal, zoals koper, hoogwaardig staal en aluminium.

Ook in een lunchroom zal deze – op het eerste oog – fikse investering zich op de lange termijn meer dan terugbetalen. Ik ken ondernemers die inmiddels binnen 5 jaar meerdere goedkope machines hebben versleten. Ze betaalden zich scheel aan reparatiekosten en onderhoudsbeurten, om over de ergernis maar niet te spreken.

Ik maak hen graag jaloers door te vertellen hoe mijn ‘dure’ machine na jaren van slepen, vervoeren, aansluiten, ontkoppelen en bereiding van tienduizenden espressi nog steeds werkt als de beste. Zelfs nu nog zou ik hem als occasion kunnen verkopen voor een paar duizend euro. Maar ik ga dat niet doen. Alhoewel... op een beurs zag ik laatst de nieuwste versie en ik werd gelijk verliefd. Na 4 jaar ondernemen is het misschien wel weer tijd voor een nieuwe investering!

~Wilco Admiraal~

Overig nieuws