Weer verwarring kwartaalomzet horeca

29 november 2013 |
Weer verwarring kwartaalomzet horeca<

De kwartaalcijfers over de horeca houden de gemoederen bezig. Het CBS meldde dat de branche in het derde kwartaal 1,9 procent meer omzet heeft behaald. Foodstep en FSIN rapporteren
juist een omzetdaling van 1,9 procent. Dit is weliswaar een cijfer over de hele foodservicebranche, maar de horeca zou deze ontwikkeling op gelijke voet volgen.

Hotels koplopers
Hoewel de omzet volgens CBS-cijfers toenam, daalde het volume in het derde kwartaal met 0,4 procent. De prijzen stegen met 2,3 procent. Alle horecabranches, met uitzondering van de cafés, behaalden in het afgelopen kwartaal volgens het CBS meer omzet dan een jaar eerder. Hotels presteerden het best en realiseerden 6,7 procent meer omzet. Vooral augustus was een goede maand voor de hotels, aldus het CBS.

Cafés iets minder in mineur
De omzet van cafés daalde voor het zesde achtereenvolgende kwartaal. De omzetdaling was met 4,7 procent wel minder sterk dan in de voorgaande twee kwartalen. Het volume daalde met ruim 8 procent, de prijzen stegen met bijna 4 procent. Consumpties in cafés waren vooral duurder door btw- en accijnsverhogingen.

Goede zomermaanden
Restaurants en cafetaria’s boekten deze zomer meer omzet dan een jaar eerder. Restaurants realiseerden met 0,5 procent ook volumegroei terwijl het volume bij cafetaria’s licht kromp. De prijzen in restaurants en cafetaria’s stegen gemiddeld met 2 procent. Voor de eetgelegenheden waren juli en augustus goede maanden terwijl de omzet in september juist afnam.

Omzetdaling
Foodstep en FSIN komen met negatievere cijfers naar buiten. Voor heel de foodservicebranche zien zij, ondanks een goede zomer, toch over het hele kwartaal een daling van 1,9 procent. In het tweede kwartaal was de daling 1,6 procent, in het eerste kwartaal 4,5 procent.

Goedkoop wint terrein
In het derde kwartaal 2013 ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, boekten restaurants en cafés volgens Foodstep en FSIN wel de markttrend met een gemiddelde daling van 2 procent in het 3e kwartaal. Volgens deze partijen volgt de horeca dit beeld vrijwel volledig. Alleen de horeca bij vervoer, retail, recreatie en bij sport zijn zich steeds positiever aan het ontwikkelen. Hier liggen de omzetcijfers op plus 2 procent. De goedkopere horeca wint terrein, concluderen FSIN en Foodstep.

Verwachte jaarcijfers
Het FSIN komt begin januari met een Nieuwjaarsmonitor, waar alle cijfers uit 2013 uiteen gezet worden. Het lijkt erop dat heel 2013 een uiteindelijke omzetdaling van 2,5 procent zal laten zien. Dit is opgebouwd uit een prijsstijging van 2,4 procent en een volumedaling van rond de 5 procent.

Eerder dit jaar had FSIN ook al kritiek op de te rooskleurige omzetcijfers van het CBS.
Op de foto: is het glas nu half vol of half leeg...?!

Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: