Weer verwarring kwartaalomzet horeca

29 november 2013 |
Weer verwarring kwartaalomzet horeca<

De kwartaalcijfers over de horeca houden de gemoederen bezig. Het CBS meldde dat de branche in het derde kwartaal 1,9 procent meer omzet heeft behaald. Foodstep en FSIN rapporteren
juist een omzetdaling van 1,9 procent. Dit is weliswaar een cijfer over de hele foodservicebranche, maar de horeca zou deze ontwikkeling op gelijke voet volgen.

Hotels koplopers
Hoewel de omzet volgens CBS-cijfers toenam, daalde het volume in het derde kwartaal met 0,4 procent. De prijzen stegen met 2,3 procent. Alle horecabranches, met uitzondering van de cafés, behaalden in het afgelopen kwartaal volgens het CBS meer omzet dan een jaar eerder. Hotels presteerden het best en realiseerden 6,7 procent meer omzet. Vooral augustus was een goede maand voor de hotels, aldus het CBS.

Cafés iets minder in mineur
De omzet van cafés daalde voor het zesde achtereenvolgende kwartaal. De omzetdaling was met 4,7 procent wel minder sterk dan in de voorgaande twee kwartalen. Het volume daalde met ruim 8 procent, de prijzen stegen met bijna 4 procent. Consumpties in cafés waren vooral duurder door btw- en accijnsverhogingen.

Goede zomermaanden
Restaurants en cafetaria’s boekten deze zomer meer omzet dan een jaar eerder. Restaurants realiseerden met 0,5 procent ook volumegroei terwijl het volume bij cafetaria’s licht kromp. De prijzen in restaurants en cafetaria’s stegen gemiddeld met 2 procent. Voor de eetgelegenheden waren juli en augustus goede maanden terwijl de omzet in september juist afnam.

Omzetdaling
Foodstep en FSIN komen met negatievere cijfers naar buiten. Voor heel de foodservicebranche zien zij, ondanks een goede zomer, toch over het hele kwartaal een daling van 1,9 procent. In het tweede kwartaal was de daling 1,6 procent, in het eerste kwartaal 4,5 procent.

Goedkoop wint terrein
In het derde kwartaal 2013 ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, boekten restaurants en cafés volgens Foodstep en FSIN wel de markttrend met een gemiddelde daling van 2 procent in het 3e kwartaal. Volgens deze partijen volgt de horeca dit beeld vrijwel volledig. Alleen de horeca bij vervoer, retail, recreatie en bij sport zijn zich steeds positiever aan het ontwikkelen. Hier liggen de omzetcijfers op plus 2 procent. De goedkopere horeca wint terrein, concluderen FSIN en Foodstep.

Verwachte jaarcijfers
Het FSIN komt begin januari met een Nieuwjaarsmonitor, waar alle cijfers uit 2013 uiteen gezet worden. Het lijkt erop dat heel 2013 een uiteindelijke omzetdaling van 2,5 procent zal laten zien. Dit is opgebouwd uit een prijsstijging van 2,4 procent en een volumedaling van rond de 5 procent.

Eerder dit jaar had FSIN ook al kritiek op de te rooskleurige omzetcijfers van het CBS.
Op de foto: is het glas nu half vol of half leeg...?!

Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Opening Culinair
Nieuwe Julia’s: nog sneller en uitgebreider assortiment

Alle stationswinkels van Julia’s krijgen een nieuwe uitstraling, een nog snellere service en een uitgebreider assortiment. Station Rotterdam Centraal heeft de primeur, vandaag is de nieuwe Julia’s daar voor het eerst te bezoeken. Als het nieuwe concept in de smaak valt bij reizigers is h...

Internationaal Michelin
De Michelin Gids, TripAdvisor en TheFork lanceren een internationale strategische partnership 

De Michelin Gids heeft zijn krachten gebundeld met TripAdvisor en TheFork. Zij verbreden hiermee het aanbod voor gasten om een ideale dinerervaring te vinden, evenals een verbeterde toegang tot een bredere keuze aan hoogwaardige restaurants over de hele wereld. Michelin en TripAdvisor, met docht...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: