Vrouwen binnen horeca sneller aan de top dan mannen

18 juli 2012 |
Vrouwen binnen horeca sneller aan de top dan mannen<

Uit onderzoek naar de succesfactoren van topvrouwen binnen de gastvrijheidsindustrie blijkt dat vrouwen sneller dan mannen carrière maken.

Het onderzoek is uitgevoerd door Jenny Sok in opdracht van de Hotelschool Den Haag.

Succesfactoren
Doel van het onderzoek is het identificeren van de succesfactoren waarmee vrouwen in de horeca de top behalen. Zes factoren zijn van groot belang: motivatie, ambitie, sociale eigenschappen, competenties, persoonlijkheid en externe factoren.

Positieve benadering
Jenny Sok: “Vaak wordt in onderzoek naar vrouwen in hoge posities de nadruk gelegd op barrières, zoals het zogenaamde ‘glazen plafond’. Ik wilde juist kijken naar positieve factoren die wellicht kunnen worden versterkt.”

Sneller, maar toch ingehaald
In het onderzoek wordt ook gekeken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen aan de top. Zo blijkt dat mannen er langer over doen om op een hoge positie terecht te komen. Vrouwen beklimmen de bedrijfsladder sneller, maar worden op een gegeven moment wel ingehaald door de mannen.

Onverschillig
Een ander verschil is dat mannen vaak het gevoel hebben dat ze meer moeten werken aan hun sociale vaardigheden. Opmerkelijk is dat vrouwen aan de top vaker te maken krijgen met vooroordelen en discriminatie, maar dat ze zich daar weinig van aan trekken.

Award
Het artikel dat zij over dit onderwerp schreef met coauteurs Rob Blomme, Debbie Tromp en Jaap van Muijen is onlangs beloond met de Outstanding Author Contribution Award bij de Emerald Literati Network Awards for Excellence 2012.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Columns
Column Monique van Gevelt: het nieuwe abnormaal

Voor velen van ons is het drukker dan ooit. Dat wil trouwens niet zeggen dat we geld verdienen. Nee, deze crisis is een financieel drama. We zien de reserves verdampen en staren naar de bodem van onze schatkist. En nu onze voordeur op een kier staat voor onze gasten, zijn we er nog lang niet. Hoe de...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Koffie & thee Utrecht
30ml Coffee & Food maakt een feestje van de heropening op 1 juni

De afgelopen maanden was het rustig in de ‘huiskamers’ van 30ml. Alle vestigingen waren open voor TO GO, maar de gezelligheid die de zaken normaliter zo typeert hebben de medewerkers echt gemist. Gelukkig openen ook zij vanaf 1 juni om 12:00 uur weer de deuren voor het nuttigen ter plaat...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: