Vrouwen binnen horeca sneller aan de top dan mannen

18 juli 2012 |
Vrouwen binnen horeca sneller aan de top dan mannen<

Uit onderzoek naar de succesfactoren van topvrouwen binnen de gastvrijheidsindustrie blijkt dat vrouwen sneller dan mannen carrière maken.

Het onderzoek is uitgevoerd door Jenny Sok in opdracht van de Hotelschool Den Haag.

Succesfactoren
Doel van het onderzoek is het identificeren van de succesfactoren waarmee vrouwen in de horeca de top behalen. Zes factoren zijn van groot belang: motivatie, ambitie, sociale eigenschappen, competenties, persoonlijkheid en externe factoren.

Positieve benadering
Jenny Sok: “Vaak wordt in onderzoek naar vrouwen in hoge posities de nadruk gelegd op barrières, zoals het zogenaamde ‘glazen plafond’. Ik wilde juist kijken naar positieve factoren die wellicht kunnen worden versterkt.”

Sneller, maar toch ingehaald
In het onderzoek wordt ook gekeken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen aan de top. Zo blijkt dat mannen er langer over doen om op een hoge positie terecht te komen. Vrouwen beklimmen de bedrijfsladder sneller, maar worden op een gegeven moment wel ingehaald door de mannen.

Onverschillig
Een ander verschil is dat mannen vaak het gevoel hebben dat ze meer moeten werken aan hun sociale vaardigheden. Opmerkelijk is dat vrouwen aan de top vaker te maken krijgen met vooroordelen en discriminatie, maar dat ze zich daar weinig van aan trekken.

Award
Het artikel dat zij over dit onderwerp schreef met coauteurs Rob Blomme, Debbie Tromp en Jaap van Muijen is onlangs beloond met de Outstanding Author Contribution Award bij de Emerald Literati Network Awards for Excellence 2012.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Opening Koffie & thee
Betjeman & Barton Den Haag heropent vernieuwde theewinkel

De winkel van Theekopers Betjeman & Barton aan de Aert van der Goesstraat 1 in Den Haag heeft een metamorfose ondergaan. De volledig verbouwde winkel van het bekende Franse kwaliteitstheemerk zal op 16 november 2019 feestelijk worden heropend door de directeur van Betjeman & Barton Frankrijk...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Villa Heidetuin heeft het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland

Het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland vind je dit jaar in Bergen op Zoom. De inzending van Villa Heidetuin gooide hoge ogen bij alle juryleden. Het winnende broodje heet ‘Gegrilde Aubergineburger’ en kan naar wens als vegetarisch gerecht besteld worden. De mystery jury was vol ...

Awards
SVH presenteert de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca  

Op vrijdag 8 november heeft SVH de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekend gemaakt. Voor deze jaarlijkse wedstrijd werden dit jaar 150 leerbedrijven genomineerd. Tot maandag 4 november zijn deelnemende leerbedrijven met elkaar de strijd aangegaan om de eerste mijlpaal van de wedstrij...

trends
Vijf trends op het gebied van (voedsel)verpakkingen

Er zijn een hoop ontwikkelingen gaande op het gebied van food verpakkingen. De consument kiest steeds meer voor gemak. Zij wensen betere en meer productinformatie, willen to- go verpakkingen en minder plastic verpakkingen. De consument bepaalt in grote mate de trends en ontwikkelingen voor food verp...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: