Vlaanderen 20% duurder dan Nederland

22 december 2014 |
Vlaanderen 20% duurder dan Nederland<

Wie uit gaat dineren, en dicht bij de Belgische grens woont, kan toch maar beter in Nederland dineren met Kerst. In Nederland is het
gemiddelde vijfgangenmenu met Kerst zo’n 10 Euro per persoon goedkoper. Volgens Gert Laurijssen is dat geen teken dat het aanbod in Vlaanderen beduidend beter is. “In Nederland zijn restaurants er de laatste jaren in geslaagd om vooral veel meer mensen Kerst buiten de deur te laten vieren. Zo goed als elk restaurant is er geopend tijdens de Kerstdagen en beleeft er topdagen. In Vlaanderen zijn 6 van de 10 restaurants gewoonweg dicht. Vooral omdat ze geen personeel kunnen vinden dat die dagen wil werken”. Wie dit jaar met Kerstavond of Kerstmis in een Vlaams restaurant gaat eten, betaalt het meest in Aalst. Een vijfgangenmenu kost er gemiddeld 77 euro. Het goedkoopst eet men in Sint Niklaas. Hier kost een Kerstmenu gemiddeld 58 euro, ofwel zo’n 19 euro minder. Dit blijkt uit het zaterdag gepubliceerde kerstonderzoek van het onafhankelijk studiebureau Foodservice Alliance, dat de prijzen van Kerstmenu’s in de 10 grootste Vlaamse steden onderzocht.

Prijzen
Gemiddeld betaalt de restaurantbezoeker in Vlaanderen tijdens de Kerstdagen voor een vijfgangenmenu 65,50 Euro. Brugge, de stad waar veel buitenlandse toeristen de kerstdagen komen doorbrengen, eindigt op de tweede plaats met een gemiddelde prijs van bijna 72 Euro. Ook in Mechelen is Kerstmis vieren op restaurant relatief duur. Wie het goedkoopst Kerst wil vieren buitenshuis trekt beter naar Sint Niklaas, Hasselt of Antwerpen. Volgens Gert Laurijssen, directeur van Foodservice Alliance, scoort Hasselt als “Hoofdstad van de Smaak” over de hele lijn bijzonder goed. De prijs voor een vijfgangmenu is er op Kerstavond en Kerstmis na Sint Niklaas het goedkoopst, met een gemiddelde van zo’n 60 Euro.

Grote prijsverschillen
Uit het onderzoek blijkt dat de prijsverschillen tussen kerstmenu’s op restaurant in de Vlaamse steden nooit zo groot zijn geweest. “Veel ondernemers zien eindelijk in dat het blijven verhogen van de menuprijzen alleen maar leidt tot minder bezoekers. Restaurateurs die hun zaak aantrekkelijker willen maken voor een grotere groep mensen, moeten vandaag scherper durven zijn met de menuprijs. De concurrentie met het aanbod vanuit supermarkten is bikkelhard geworden en consumenten zijn veel prijsbewuster dan drie jaar geleden. In grotere steden als Antwerpen, maar ook in Hasselt begint dat besef toe te nemen. En dat is een goede zaak!” zegt Gert Laurijssen.

Hertenvlees populair
Van alle restaurants die Foodservice Alliance onderzocht blijken er maar liefst 40% hert als hoofdgerecht op de kaart te zetten. De traditionele kerstkalkoen mag dan op de feesttafel thuis belangrijk zijn, op restaurant bekleedt die pas plaats 7 in het lijstje met meest populaire gerechten. Dat hert zo populair is in restaurants is geen toeval zegt Gert Laurijssen: “Hertenvlees wordt door consumenten in hetzelfde rijtje gezet als wild en kan daardoor een hogere menuprijs rechtvaardigen. Nochtans is dit vlees in het merendeel van de gevallen gekweekt en is het voor chefs dus aantrekkelijker geprijsd dan het ‘echte’ wild.”

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: