Vegetarisch wereldrecord op Museumplein

13 juli 2015
Vegetarisch wereldrecord op Museumplein

Vrijdag 10 juli heeft de Vegetariërsbond het wereldrecord Langste Vegetarische Tafel verbeterd. 1900 eters genoten van een
lekkere vegetarische maaltijd en verkleinden tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk. Deze recordpoging vond plaats op het Museumplein in Amsterdam. De wereldrecordpoging werd mede mogelijk gemaakt door tientallen vrijwilligers "Met dit wereldrecord zorgden we voor een maximale impact. Na de zware industrie is de voedselindustrie de grootste vervuiler. Dat komt vooral door de productie van vlees. De Langste Vegetarische Tafel heeft daardoor direct effect op je voedselvoetafdruk", aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond)

*Erik Wildschut*
Voor dit mega-banket stonden ruim 20 vrijwilligers onder leiding van chef-kok Erik Wilschut (Vekologisch) drie dagen in de keuken. Onder andere een bijna leegstaand verzorgingstehuis van Evean werd gebruikt om de onder andere honderden kilo’s tomaat, 100 kilo pompoen, 30 kilo ui, 30 kilo paprika, 30 kilo vegetarisch gehakt, 90 kilo gegrilde vegetarische stukjes, 30 liter zonnebloemolie, 3 kilo paprikapoeder en 1900 tortillawraps te verwerken tot een smakelijk geheel. Het menu bestond uit 5 gerechtjes geïnspireerd op de Mexicaanse keuken: een wrap met chili sin carne, guacamole, tomatensalsa, pompoenschotel en gegrilde stukjes.



*Voetafdruk*
“Veel gasten genoten erg van deze vleesloze maaltijd,” aldus Floris de Graad. Daarnaast lieten veel mensen ook zien dat ze hun voetafdruk verkleinen door op de foto te gaan met een grote groene voet. “Deze grote voet was natuurlijk de voetafdruk van iemand die vlees eet, vergeleken daarmee heet een vegetariër slechts maatje 36”.

*Wereldrecord*
De Langste Vegetarische Tafel is een initiatief van de Vegetariërsbond om meer mensen te laten ontdekken hoe lekker vegetarisch eten is. Vorig jaar verbeterde de Vegetariërsbond het officieuze wereldrecord met 1750 gasten. Tot 2012 was het record in handen van de Belgische stad Mechelen.

*Vegetarische Restaurantweek*
Ook na de Langste Vegetarische Tafel gaat de Vegetariërsbond door met het op de kaart zetten van vegetarisch eten. Op 3 en 4 oktober wordt voor de tweede maal de Veggie Fair georganiseerd, aansluitend vindt de Vegetarische Restaurantweek plaats.

Overig nieuws