Van graan tot brood

28 september 2011 |
Van graan tot brood<

400 schoolklassen in heel Gelderland doen mee met het project ’Van Graan tot Brood‘ van het Netwerk NME-Gelderland. Met het project krijgen de kinderen allerlei
soorten graan in de klas. Het pakket bevat verschillende soorten graanhalmen, graankorrels, meel en een maïsstengel.

Vragen
Brood koop je bij de bakker of in de supermarkt. Simpel! Toch? Maar: hoe wordt brood eigenlijk gemaakt? Wat zit er allemaal in? Heb je wel eens echt graan gezien? Hoe ziet bijvoorbeeld tarwe, gerst, rogge of haver eruit? Met deze, en nog vele andere vragen gaan de leerlingen van het basisonderwijs aan de slag.

Zelfgebakken brood
De leerlingen gaan onderzoeken hoe van graan brood gemaakt wordt en waar de granen nog meer voor gebruikt worden (bijvoorbeeld cornflakes, koekjes, popcorn). Ze bezoeken mogelijk een molen of bakker, organiseren een ontbijt of lunch in de klas van zelfgebakken brood en hebben in ieder geval naast een leerzaam ook een geweldig lekker project.

Makkelijk te koop
Het project van Graan tot Brood’ wordt georganiseerd door het Netwerk NME (natuur- en milieu educatie) Gelderland. Met het project wil het Netwerk NME de kinderen laten ervaren waar ons voedsel vandaan komt. Omdat al ons eten zo makkelijk te koop is in de winkel, vergeten we wel eens hoe het eigenlijk gemaakt wordt.

Vezels, vitaminen en mineralen
Het project besteedt ook aandacht aan gezondheid. Vezels, vitaminen en mineralen zijn gezond. Zo zorgt een goed ontbijt elke dag voor betere leerprestaties op school. Granen zijn daarbij van groot belang.

Joke Adema

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interieur
op reportage: Proeverz, Gorinchem

Niets is belangrijker dan de goede koffie bij lunchroom Proeverz in Gorinchem. Wim van Willigen eigenaar van Proeverz: ‘’De mensen gaan vaak naar de vakman of de vakvrouw voor een goed product. Wij van Proeverz staan bekend om onze echte koffie. We hebben dan ook niet voor niks vier bari...

Lunchroom
Ontdekken en genieten: Op wereldreis bij De Ontdekking [video]

Op de hoek van de altijd levendige Voorstraat in Utrecht bevindt zich lunchroom De ontdekking, die je in gedachten even meeneemt naar een ander land. Onder het genot van een Braziliaanse koffie of Arabic-night smoothie, word je even weggetrokken uit de dagelijkse sleur. De Ontdekking zorgt voor e...

Lunchroom Interview
"Ze worden hier echt in hun kracht gezet"

De mooie en speciale samenwerking tussen begeleider en cliënt medewerker is uitermate uniek. De Postkamer is een Grand Café gelegen in het hartje van Nijkerk waar gemotiveerde cliënten begeleid en ondersteund worden door zorgorganisatie Careander. De zaak waar Henriette Eleveld als ...

Lunchroom
Op reportage: La Colline [video]

Nergens in Oss u zo thuis voelen als bij La Colline. Te vinden op d’n heuvel zoals op z’n Brabants gezegd wordt. Wat deze zaak zo bijzonder maakt: “La Colline is de woonkamer van Oss geworden waar alle inwoners uit alle woonwijken van Oss welkom zijn”, zegt verantwoordelijke ...

Opening Rotterdam
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La...

Interview Ondernemen
Reportage: Restaurant Bij Goes

Bij Goes is gevestigd op een bedrijventerrein in De Meern. Geen normale lunchroom in de stad dus, maar vooral zakelijk gericht. De werknemers van deze bedrijven kunnen tijdens de lunchpauze, tussen 12 en 1, komen lunchen bij Bij Goes. Michelle Tang is twee jaar geleden samen met haar zus dit avontuu...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: