Van graan tot brood

28 september 2011 |
Van graan tot brood<

400 schoolklassen in heel Gelderland doen mee met het project ’Van Graan tot Brood‘ van het Netwerk NME-Gelderland. Met het project krijgen de kinderen allerlei
soorten graan in de klas. Het pakket bevat verschillende soorten graanhalmen, graankorrels, meel en een maïsstengel.

Vragen
Brood koop je bij de bakker of in de supermarkt. Simpel! Toch? Maar: hoe wordt brood eigenlijk gemaakt? Wat zit er allemaal in? Heb je wel eens echt graan gezien? Hoe ziet bijvoorbeeld tarwe, gerst, rogge of haver eruit? Met deze, en nog vele andere vragen gaan de leerlingen van het basisonderwijs aan de slag.

Zelfgebakken brood
De leerlingen gaan onderzoeken hoe van graan brood gemaakt wordt en waar de granen nog meer voor gebruikt worden (bijvoorbeeld cornflakes, koekjes, popcorn). Ze bezoeken mogelijk een molen of bakker, organiseren een ontbijt of lunch in de klas van zelfgebakken brood en hebben in ieder geval naast een leerzaam ook een geweldig lekker project.

Makkelijk te koop
Het project van Graan tot Brood’ wordt georganiseerd door het Netwerk NME (natuur- en milieu educatie) Gelderland. Met het project wil het Netwerk NME de kinderen laten ervaren waar ons voedsel vandaan komt. Omdat al ons eten zo makkelijk te koop is in de winkel, vergeten we wel eens hoe het eigenlijk gemaakt wordt.

Vezels, vitaminen en mineralen
Het project besteedt ook aandacht aan gezondheid. Vezels, vitaminen en mineralen zijn gezond. Zo zorgt een goed ontbijt elke dag voor betere leerprestaties op school. Granen zijn daarbij van groot belang.

Joke Adema

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

Nice 'n Easy
Sous-vide bereiden, zo werkt het

Sous-vide koken heeft de laatste jaren in de horeca flink aan populariteit gewonnen. Bij deze techniek worden in een waterbad met exact gecontroleerde lage temperatuur vacuümverpakte producten gelijkmatig gegaard. Doordat het gevacumeerd is, behoudt het smaak en structuur. Hoewel sous-vide in d...

KHN Coronacrisis
KHN: kabinet voert disproportionele maatregelen in tegen horeca

De blijvende toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Naast een update van de huidige stand van zaken, werden er voor 6 van de 25 veiligheidsregio’s extra maatregelen aangekondigd, waaronder maatregelen...

Achtergronden
Schiphol continueert samenwerking met HMSHost International

Amsterdam Airport Schiphol zet haar samenwerking met HMSHost International, de wereldleider op het gebied van eten & drinken, de komende jaren voort. Speerpunt in de samenwerking is de vernieuwde food & beverage strategie van Schiphol. In de nieuwe strategie staan flexibiliteit, kwaliteit, d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: