Tips! Hoe pak ik een vol terras aan?

16 augustus 2013
Tips! Hoe pak ik een vol terras aan?

Met hopelijk nog een paar mooie (na)zomerdagen voor de boeg, is het zaak om uw terras tiptop te blijven laten draaien. Met deze tips helpen we u en uw personeel met goed functioneren op
volle terrassen. Werkze!

*Goede planning*
Om volledig overzicht te houden en goed te functioneren, is het nodig dat er genoeg personeel aanwezig is. Geen enkele gast wil lang op zijn bestelling wachten. Zet voldoende mensen in op zonnige dagen en zorg voor een duidelijke taakverdeling. Het is van belang dat op het terras werknemers aanwezig zijn die alleen bestellingen opnemen. Leg daarnaast vast wie uitserveert en wie achter de bar staat. Dit is een goede planning en zorgt voor een strakke organisatie.

*Afkoelen*
Tussen het rennen door is het voor het personeel fijn als er een plaats is om even af te koelen. De terrassen zitten vol en dit vraagt veel energie van de werknemers. Zorg er daarom voor dat ze genoeg eten en voldoende vocht binnenkrijgen.

*Nog eens 7 tips*
• Veel terrasbezoekers kiezen een terraslocatie op basis van een eerste indruk. Gasten kiezen voor de schoonste, leukste en meest comfortabel uitziende plek. Zeker op grote horecapleinen in binnensteden heeft de gast het voor het uitkiezen.
• Merk nieuwe gasten snel op. Begroet mensen altijd vriendelijk. Ga niet schreeuwen over het hele terras. Geef bij een te grote afstand een duidelijk zichtbare hoofdknik.
• Met het correct opnemen van de bestelling valt of staat de efficiëntie van een goedlopend terras. Wees geconcentreerd en hou oogcontact met de klant (is soms lastig bij grote bestellingen en/of moderne handheld apparatuur).
• Het personeel kent het aanbod van eten en drinken, en alle extra’s buiten de kaart uit het hoofd. Mensen die in eerste instantie alleen drankjes bestellen kunnen, afhankelijk van het tijdstip, worden overgehaald voor een dag- of borrelhap, wanneer deze goed combineert bij de drankjes. Doe aan up- en crossselling!
• Let goed op wanneer gasten toe zijn aan een tweede (derde, vierde, vijfde, enz) bestelling. Bij mooi zonnig weer is het eerste drankje vaak zo vervlogen.
• Met een leeg dienblad in de hand op het terras? Goed rondkijken of er vaatwerk afgehaald kan worden van de (niet bezette) tafeltjes.
• Met een vriendelijk afscheid kunt u gasten binden. Vraag of alles naar wens was en of men lekker gegeten/gedronken heeft. Zeg niet ‘dag’, maar ‘tot ziens’. Na vertrek het tafeltje afnemen, asbakken legen, stoelzittingen controleren op mogelijk achtergebleven vuil en recht zetten. En door!

Overig nieuws