Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

29 mei 2020 | Thijs Jacobs

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor ‘technologische’ voedingsmiddelen die bijdragen aan een gezonde(re) levensstijl of een meer duurzame planeet. 

Innovatief eten normaal in de toekomst

De respondenten achten het waarschijnlijk dat over tien jaar zuivel- en notenvrije alternatieven van melk (70%), supergewassen (69%) en plantaardige eitwitvervangers (68%) mainstream zijn. De helft van hen is zelf ook bereid dit soort voeding in de toekomst te eten. Iets meer dan de helft (53%) van de respondenten verwacht bovendien dat Nederlanders over tien jaar regelmatig eiwitrijke insecten zullen eten. Ruim eenderde van de respondenten (37%) ziet zichzelf wel zo’n knapperig beestje nuttigen in de toekomst.

Niet rotzooien

Meer dan de helft van de tech-minded Nederlanders vindt het belangrijk om de oorsprong van ingrediënten te kennen. De voornaamste reden waarom respondenten zich zorgen maken over bepaalde toekomstige voedselinnovaties is de onbekendheid met de lange termijn effecten op de gezondheid (71%). Ook vindt 57 procent van de respondenten dat we niet teveel met ons eten moeten ‘rotzooien’. Daarom staan zij sceptisch tegenover genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen en 3D-geprint voedsel. Hoe ouder de respondent, hoe minder positief men hierover is. Slecht iets meer dan een kwart van de respondenten (27%) is bereid in laboratorium gekweekt vlees te eten in de komende tien jaar. Opvallend is dat mannen daar vaker bereid toe bereid zijn dan vrouwen (14% vs. 5%). Vrouwen zijn daarentegen vaker dan mannen bereid zuivel- en notenvrije melkalternatieven te drinken (62% vs. 42%). 

Het belang van het gezondheidsaspect in eten is ook terug te zien in de data van Deliveroo. Zo was er in 2019 een stijging van 32% in zoekopdrachten naar 'gezond' voedsel. En in in datzelfde jaar was ook de stijging in bestellingen van melkalternatieven, zoals haver- en soja-melk, te zien met maar liefst 38%.

Vega(n)

Plantaardige eiwitvervangers is een trend die al langer we steeds meer zien opkomen. Zo zijn vegan burgers (van Vegan Burger Brothers in Amsterdam) en roti vega kip (van restaurant De Kade in Rotterdam) op nummer 1 en 2 in de top tien van meest bestelde vegetarische maaltijden bij Deliveroo. Tijdens de nationale Week Zonder Vlees in 2019 was totale aantal vegetarische bestellingen zelfs ruim verdubbeld (132%) ten opzichte van het jaar daarvoor; toen was er al een stijging van 37% te zien. 

Privacy-zorgen

Opvallend genoeg staan tech-minded Nederlanders minder positief tegenover voeding waarbij meer technologie komt kijken, zoals voeding aansluitend op het DNA. Ruim driekwart (78%) van de respondenten is niet bereid hun DNA te delen met derden uit privacy-overwegingen of uit angst voor het doorverkopen van persoonsgegevens. 


*Over het onderzoek: in opdracht van Deliveroo deed onderzoeksbureau Team Vier onderzoek onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder. Dit zijn mensen die hebben aangegeven het belangrijk te vinden om op de hoogte te zijn van technologische thema’s en onderwerpen die op dit moment spelen. Het onderzoek is uitgevoerd is de periode 20 tot 27 februari 2020. In totaal hebben 304 tech-minded respondenten deelgenomen. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Opening Fastservice
Kwalitaria Délifrance nu ook in centrum van Zwolle

Het centrum van Zwolle is een cafetaria en lunchroom rijker. Vandaag opent Kwalitaria Délifrance Zwolle Centrum officieel haar deuren. Ondernemer Rubin Hu is geen onbekende in de regio; de gloednieuwe vestiging is zijn derde in Zwolle. ‘Een plek om gezellig te zitten’ Na een...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Achtergronden Coronacrisis
Zo kwam Anne&Max door de afgelopen periode heen

Wobbe van Zoelen, eigenaar en oprichter van de bekende lunch- en koffieketen Anne&Max, vertelt over de afgelopen periode, die voor de horeca onwerkelijk was: "Door simpelweg te kijken naar wat we wél konden leveren in de Covid-19 periode waren we in staat om ons businessmodel deels ...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: