Drie keer dronken, zaak dicht

9 oktober 2013 |
Drie keer dronken, zaak dicht<

Per 1 november gaat een strenge alcoholcontrole van start voor de Amsterdamse horeca. De gemeente doet nog een schepje boven op de Drank en Horecawet van 1964. Dit heeft als gevolg
dat bij één dronken gast de gelegenheid zonder waarschuwing een week moet sluiten. Bij een tweede overtreding binnen een jaar moet de zaak een maand sluiten en bij de derde overtreding wordt de hoofdstedelijke gelegenheid voor een onbepaalde tijd gesloten. Ondernemers die zich aan de afspraken houden hoeven in de toekomst minder vaak nieuwe vergunningen aan te vragen.

Three strikes you're out
De gemeente Amsterdam heeft een onderscheid gemaakt in drie categorieën misstappen. De eerste categorie betreft overtredingen. Hierbij wordt eerst een dwangsom opgelegd die kan variëren van 2.500 tot 5.000 euro. De hoogte hangt af van de overtreding. Verder maakt de gemeente onderscheid tussen ernstige overtredingen (categorie twee) en zeer ernstige overtredingen (categorie drie). Bij ernstige overtredingen wordt de uitbating van de gelegenheid ingekort. Voor de eerste twee categorieën geldt het ‘three strikes you’re out’ regelement. Bij zeer ernstige overtredingen wordt de zaak direct gesloten. Voorheen controleerde de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit dronkenschap in cafés, maar nu worden de bijzondere opsporingsambtenaren (BOA’s) langs gestuurd.

De Drank en Horecawet
Voor elke zaak geldt een verjaringstermijn van één jaar. De gemeente handhaaft een verjaringstermijn van drie jaar voor discriminatie. In de eerste Drank en Horecawet staat al: ‘Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit of op een terras de aanwezigheid toe te laten van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeerd.’

Foto: City Marketing Amsterdam

Door Mariska van Gorp

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Amsterdam Opening
Coffeecompany opent nieuw filiaal aan Bos en Lommerplein

Coffeecompany opent in mei zijn deuren aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein. Het is de eerste nieuwe huurder sinds het plein in handen is van Propertize. De koffieketen betrekt het pand van 133 vierkante meter aan de rechterkant van de trap die vanaf de Bos en Lommerweg naar het plein toe leidt. ...

Video
"We bakken 10.000 American pancakes per jaar

The Blueberry is een Amerikaanse lunchroom gevestigd op twee plekken in Amersfoort. De vestiging op Emiclaerhof in Amersfoort-Noord bevat zo’n 70 binnen- en 60 buitenzitplaatsen. Door het hippe en stijlvolle interieur voelt het echt alsof je in Amerika zit. De doelgroep wisselt per locatie,...

Video
Reportage: Brasserie De Haven verbindt jong en oud 

De laatste jaren heeft er in de zorgsector een verschuiving plaats gevonden. Steeds meer mensen moeten langer thuis wonen. “Om die doelgroep in huis te krijgen, moet je ze op een of andere manier lokken en met ze verbinden", vertelt gastheer Arthur Karstens. Zorgcentrum De Haven in Bun...

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: