Start haringseizoen uitgesteld

29 mei 2013 |
Start haringseizoen uitgesteld

De start van het haringseizoen is uitgesteld van 5 naar 19 juni. De haringgroothandel heeft dit in overleg met de visdetailhandel en de aanvoerders besloten. De haring die tot nu toe is
gevangen, is nog niet van de juiste kwaliteit om tot Hollandse Nieuwe verwerkt te worden.

Minder is geen optie
“Het seizoen starten met een haring van mindere kwaliteit is geen optie. De consument die de eerste haring van het nieuwe seizoen vindt tegenvallen, verlies je mogelijk voor het hele seizoen”, aldus Nico de Jong, voorzitter van de haringgroothandelsvereniging.

Op herhaling
De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe zal nu plaatsvinden op woensdag 19 juni. Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat de veiling van het eerste vaatje niet op de geplande datum voortgang kan vinden. Eerder gebeurde dit al in 2006.

Dooreten
Het slechte weer van de afgelopen weken is de boosdoener. Door het ontbreken van voldoende zonlicht heeft de groei van plankton (het voedsel voor de haring) zich laat ontwikkeld. Plankton is van grote invloed op de groei van de haring. Voor een goede Hollandse Nieuwe is een haring nodig die het juiste voedsel in zijn maag heeft en een goed vetpercentage heeft.

Wel Vlaggetjesdag
Het uitstel van het haringseizoen heeft grote gevolgen voor tal van evenementen die al gepland staan. Diverse haringparty’s zullen de datum aanpassen en na de veiling van het eerste vaatje volgen. Vanwege de grote omvang en praktische redenen zal Vlaggetjesdag Scheveningen wel doorgang hebben op zaterdag 8 juni. Uiteraard heeft de haringgroothandelsvereniging de consequenties in haar besluitvorming meegenomen.

Foto: Nederlands Visbureau

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel zes; de ChristenUnie

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Lunchroom wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers. ...

Interview Longread Themamaand energie
Lunchroomondernemers besparen op energie en maken zich op voor een tijdperk na corona

Besparen op vaste lasten is onvermijdelijk in deze uitdagende tijden. Een van de terugkerende posten is energie. Wanneer je het energieverbruik kunt laten dalen in de lunchroom, dan is er een goede besparing mogelijk. Zeker nu, want je mag immers geen gasten ontvangen in je lunchroom, waardoor de ve ...

Achtergronden Gastronomie
Tijdelijk vegan burgerrestaurant tijdens Nationale Week Zonder Vlees 

Speciaal ter gelegenheid van De Nationale Week Zonder Vlees openen De Vegetarische Slager en Deliveroo De Vleesch Lobby - een tijdelijk burgerrestaurant met vegan burgers van De Vegetarische Slager om te laten proeven dat vegetarisch vleesch minstens net zo lekker is als dierlijk vlees. Zélfs ...

Toerisme
Impact Corona op Flevolandse gastvrijheidssector steeds groter

Onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus op de vrijetijdssector in Flevoland laat zien dat de sector in Flevoland flink geraakt is. In juli en december 2020 zijn onder Flevolandse ondernemers in de vrijetijdssector peilingen gehouden met vragen over – onder andere – omzetverlies, t ...

Wet- en regelgeving
Alcohol straks lastiger te verkrijgen door jongeren

‘Alcohol onder de 16, natuurlijk niet’, ‘Geen 16? Geen druppel’, ‘Geen 18? Geen druppel’ en ‘NIX18’, deze slogans zullen bijna iedereen bekend in de oren klinken. Het verkopen van alcohol aan iemand die hier nog te jong voor is, is verboden. Ondanks de ...

Food
Deze restaurants worden gerund door vrouwen

Op maandag 8 maart is het International Women’s Day. Over de hele wereld wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor thema’s als economische zelfstandigheid en empowerment van vrouwen. Voor foodies het perfecte moment om, na een turbulent jaar voor de horeca, extra liefde en support te g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: