Start haringseizoen uitgesteld

29 mei 2013
Start haringseizoen uitgesteld

De start van het haringseizoen is uitgesteld van 5 naar 19 juni. De haringgroothandel heeft dit in overleg met de visdetailhandel en de aanvoerders besloten. De haring die tot nu toe is
gevangen, is nog niet van de juiste kwaliteit om tot Hollandse Nieuwe verwerkt te worden.

*Minder is geen optie*
“Het seizoen starten met een haring van mindere kwaliteit is geen optie. De consument die de eerste haring van het nieuwe seizoen vindt tegenvallen, verlies je mogelijk voor het hele seizoen”, aldus Nico de Jong, voorzitter van de haringgroothandelsvereniging.

*Op herhaling*
De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe zal nu plaatsvinden op woensdag 19 juni. Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat de veiling van het eerste vaatje niet op de geplande datum voortgang kan vinden. Eerder gebeurde dit al in 2006.

*Dooreten*
Het slechte weer van de afgelopen weken is de boosdoener. Door het ontbreken van voldoende zonlicht heeft de groei van plankton (het voedsel voor de haring) zich laat ontwikkeld. Plankton is van grote invloed op de groei van de haring. Voor een goede Hollandse Nieuwe is een haring nodig die het juiste voedsel in zijn maag heeft en een goed vetpercentage heeft.

*Wel Vlaggetjesdag*
Het uitstel van het haringseizoen heeft grote gevolgen voor tal van evenementen die al gepland staan. Diverse haringparty’s zullen de datum aanpassen en na de veiling van het eerste vaatje volgen. Vanwege de grote omvang en praktische redenen zal Vlaggetjesdag Scheveningen wel doorgang hebben op zaterdag 8 juni. Uiteraard heeft de haringgroothandelsvereniging de consequenties in haar besluitvorming meegenomen.

Foto: Nederlands Visbureau

~Frank Lindner~

Overig nieuws