Soep met asperges, komkommer en meloen

Auteur: Jorien Slager
1 januari 2016
Soep met asperges, komkommer en meloen

Tijdens de mooie zomerse dagen kan het best warm worden in Nederland. En dan heeft uw gast niet zo snel behoefte aan een kop warme soep. Een koude soep, zoals de Spaanse gazpacho, gaat er aan de andere kant wel in met dit weer. Daarom hier een mooie (groene) Hollandse variant van deze Spaanse traditie.

Ingrediënten (2 personen)

200 gram groene asperges
1/2 geschilde komkommer
1/4 meloen
3,5 dl krachtige groentebouillon
2 eetlepels fijngeknipte dille
enkele blaadjes fijngeknipte citroenmelisse of munt
zout, peper
enkele druppels limoensap, citroensap, ouzo of pastis

Bereiding

Schil de onderkant van de asperges en snij ze in stukken. 
Houd de punten achter en doe deze in een magnetronbestendige schaal met 1 eetlepel water. Zet de schaal, afgedekt, 1 tot 2 minuten op ca. 750 Watt in de magnetron.
Haal met een aardappel- of meloenboor 6 tot 9 mooie bolletjes uit de meloen voor garnering (of snij blokjes).

Halveer de komkommer en verwijder het zaad; rasp deze met een handrasp of in de keukenmachine.

Voeg de komkommer en de bouillon toe aan de asperges in de schaal.
Breng alles aan de kook in de magnetron, afgedekt, 5 tot 6 minuten op ca. 750 Watt, en laat zachtjes koken.

Pureer de soep met een staafmixer of in de mengbeker en laat de soep afkoelen.
Roer de fijngeknipte tuinkruiden door de afgekoelde soep.
Breng op smaak met zout, peper en limoen- of citroensap, ouzo of pastis.
Serveer de soep, gegarneerd met de aspergepunten, meloenbolletjes en een blaadje munt of citroenmelisse.

Bereidingstijd

20 minuten.

Overig nieuws