Rookgordijn

19 oktober 2008 |

Nu de rook eindelijk een beetje begint op te trekken, wordt het slagveld duidelijk zichtbaar. Kleumende rokers op de stoep van hun stamkroeg, continu in- en uitlopende gasten in het restaurant en klagende kroegbazen. De kreet “een tevreden roker is geen onruststoker” lijkt weer aan betekenis te winnen. (column Pieter Punter, Lunchroom 2008, nr.5)

Hoewel ik het idee om in restaurants niet te roken van harte ondersteun, begin ik toch te twijfelen aan het nut en de redelijkheid om roken in huiskamercafés te verbieden. Het lijkt er namelijk op dat de meeste huiskamercafés niet als dranklokaal dienden maar als rooklokaal. Logisch natuurlijk: wie wil nu thuis continu tussen bruine muren en plafonds in de stank zitten? Daarvoor gaan we naar de kroeg. Nu daar niet mag worden gerookt, komt er geen hond meer. De drank was dus blijkbaar bijzaak.

Wat mij blijft verbazen is het feit dat dit probleem niet vanzelf is verholpen. Wanneer een consument het onprettig vindt dat er in een café of restaurant wordt gerookt, moet hij daar wegblijven. Toch hebben rookvrije cafés nooit een voet aan de grond gekregen; er is blijkbaar toch geen markt voor. Dit doet vermoeden dat er een nauwe band is tussen drinken en roken: blijkbaar drinken rokers veel en roken drinkers veel. Het zou dus zelfs zo kunnen zijn dat de regering in haar wijsheid kans heeft gezien met deze maatregel zowel het roken als het drinken te ontmoedigen.

Het slagveld overziend kan ik me niet aan de indruk ontrekken dat we toch iets te ver zijn gegaan. Het stankprobleem is oplosbaar: in de industrie vinden processen plaats waar echt gevaarlijke gassen en dampen vrijkomen en waarvoor uitstekende ventilatieoplossingen zijn gevonden; dat beetje tabaksrook is dus zonder probleem weg te blazen. De al dan niet terechte bezorgdheid om het gezondheidsrisico heeft iets hypocriets. Dagelijks verpesten 6 miljoen automobilisten de luchtkwaliteit in onze steden zonder dat iemand optreedt, maar als mensen uit eigen wil een rokerig café binnenstappen, staat de politie op de stoep (hoewel dit waarschijnlijk is omdat ze zelf willen meeroken). Ik stel daarom voor om de huiskamerkroeg weer te laten roken, maar voor alle andere horecagelegenheden blijft ik het rookverbod een zegen vinden.

Pieter Punter
OP&P Product Research BV
info@opp.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gaat uitbreiden in Nederland

Sinds december 2018 is de Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gevestigd in Nederland. Na ruim een jaar succesvol te hebben gedraaid, is Stefan Boers – Master Franchisehouder Nederland – klaar om de volgende stap te nemen in het realiseren van zijn ambitie; 10 nieuwe full service ...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Bier
Opmerkelijk: aantal bierbrouwerijen in Nederland gestegen

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is opnieuw gestegen. Dit jaar kwamen er tot nu toe netto 13 brouwerijen bij. Opmerkelijke statistieken in deze tijd van corona. Volgens Bierista.nl is het hoogtepunt van de bierrevolutie bereikt. Vanaf nu zal het aantal bierbrouwerijen dalen, zo voorziet Alain...

Economie
UWV: vooral jongeren in de horeca doen beroep op TOFA

De afgelopen 5 weken konden flexwerkers, oproep- en uitzendkrachten met inkomstenverlies door corona een beroep doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Ruim zeventig procent van de goedgekeurde aanvragen gaat naar werknemers tussen de 18 en 27 jaar. Veel va...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: