Rookgordijn

19 oktober 2008 |

Nu de rook eindelijk een beetje begint op te trekken, wordt het slagveld duidelijk zichtbaar. Kleumende rokers op de stoep van hun stamkroeg, continu in- en uitlopende gasten in het restaurant en klagende kroegbazen. De kreet “een tevreden roker is geen onruststoker” lijkt weer aan betekenis te winnen. (column Pieter Punter, Lunchroom 2008, nr.5)

Hoewel ik het idee om in restaurants niet te roken van harte ondersteun, begin ik toch te twijfelen aan het nut en de redelijkheid om roken in huiskamercafés te verbieden. Het lijkt er namelijk op dat de meeste huiskamercafés niet als dranklokaal dienden maar als rooklokaal. Logisch natuurlijk: wie wil nu thuis continu tussen bruine muren en plafonds in de stank zitten? Daarvoor gaan we naar de kroeg. Nu daar niet mag worden gerookt, komt er geen hond meer. De drank was dus blijkbaar bijzaak.

Wat mij blijft verbazen is het feit dat dit probleem niet vanzelf is verholpen. Wanneer een consument het onprettig vindt dat er in een café of restaurant wordt gerookt, moet hij daar wegblijven. Toch hebben rookvrije cafés nooit een voet aan de grond gekregen; er is blijkbaar toch geen markt voor. Dit doet vermoeden dat er een nauwe band is tussen drinken en roken: blijkbaar drinken rokers veel en roken drinkers veel. Het zou dus zelfs zo kunnen zijn dat de regering in haar wijsheid kans heeft gezien met deze maatregel zowel het roken als het drinken te ontmoedigen.

Het slagveld overziend kan ik me niet aan de indruk ontrekken dat we toch iets te ver zijn gegaan. Het stankprobleem is oplosbaar: in de industrie vinden processen plaats waar echt gevaarlijke gassen en dampen vrijkomen en waarvoor uitstekende ventilatieoplossingen zijn gevonden; dat beetje tabaksrook is dus zonder probleem weg te blazen. De al dan niet terechte bezorgdheid om het gezondheidsrisico heeft iets hypocriets. Dagelijks verpesten 6 miljoen automobilisten de luchtkwaliteit in onze steden zonder dat iemand optreedt, maar als mensen uit eigen wil een rokerig café binnenstappen, staat de politie op de stoep (hoewel dit waarschijnlijk is omdat ze zelf willen meeroken). Ik stel daarom voor om de huiskamerkroeg weer te laten roken, maar voor alle andere horecagelegenheden blijft ik het rookverbod een zegen vinden.

Pieter Punter
OP&P Product Research BV
info@opp.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: