Restaurant Meat serveert een eigen koe in acht weken

23 oktober 2017 | Roy Spijker

Het zijn onderwerpen waar we ons tegenwoordig steeds meer mee bezig houden: duurzaamheid, zero waste en aandacht voor je omgeving. Marcel Nijenhuis, eigenaar van Vleeschcafé Meat, vindt het belangrijk om in deze tijd dit soort thema’s in zijn restaurant een grotere rol te laten spelen. Daarom gaat het Rotterdamse restaurant, in samenwerking met boerderij Lindenhoff in 8 weken tijd een 'eigen koe' serveren.

Door alle delen van de koe te verwerken in kwalitatieve vleesgerechten willen zij food waste tegengaan. "Op deze manier willen we zo min mogelijk voedsel verspillen en mijn gasten laten zien hoeveel goede en smaakvolle gerechten er uit één koe kunnen komen!" aldus de gedreven Nijenhuis.

Meatclass editie gewijd aan de koe
Liefde voor vlees, dier en bereiding staan centraal in Vleeschcafé Meat waar enkel vlees met een verhaal wordt geserveerd. Daarom organiseert het restaurant op 26 oktober, in samenwerking met boerderij Lindenhoff een speciale ‘Meatclass’ gewijd aan de koe. Geïnteresseerden leren hier op een leuke en interactieve manier alles over de diverse vleesgerechten van het dier.

Het doel van de masterclass is dat de deelnemers zich bewust worden van wat ze, naast een standaard stukje biefstuk, allemaal van een koe kunnen eten. Uiteraard worden de smaakvolle (rund)vleesgerechten geserveerd met bijpassende bier- en wijnsoorten. De 'Meatclass' vindt plaats bij Meat Rotterdam en is te volgen voor 50 euro (inclusief dranken!) per persoon. De aankomende tijd staan er meerdere ‘Meatclasses’ op de planning met de onderwerpen: wild, MRIJ-rund en -varken.

Zoveel moois aan één rund
Vleeschcafé Meat wilt zich inzetten voor een goed én duurzaam voedselsysteem. Bij een zoektocht naar mogelijkheden kwam eigenaar Marcel Nijenhuis via het concept ‘koop een koe’ in contact met boerderij Lindenhoff. Bij dit bedrijf met eigen boerderij én een heuse koeientuin staan duurzaamheid en aandacht voor plant en dier centraal.

Marcel vertelt: "Na een aantal gesprekken bleken onze denkbeelden over duurzaamheid, kwaliteit en bovenal smaak, goed overeen komen. Al pratend kwamen we op het idee om een hele koe te gaan serveren als eerste restaurant van Nederland. Dit idee zag je al voor de consumentenmarkt, maar zo ver ik het weet is er in de horeca nog nooit iets mee gedaan." In acht weken wordt er daadwerkelijk van kop naar staart gegeten. Het restaurant serveert elke week minimaal drie verschillende gerechten van de koe: een voorgerecht, hoofdgerecht en steak.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vega
Helft van de Nederlanders vindt iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dat vindt ongeveer de helft van alle Nederlanders. Meer dan 60% van de mensen is zich bewust van de impact van vlees op het klimaat. De milieuschade die de productie en consumptie van vlees oplevert moet in de winkelprijs worden verwerkt, vindt 1 op ...

Opening Rotterdam
Restaurant JAQ, dé hotspot in het Rotterdamse theaterdistrict

Op 12 december opent restaurant JAQ haar deuren in het theaterdistrict van Rotterdam, tegenover het Oude Luxor Theater en vlakbij het bruisende uitgaansgebied rondom het Hofplein. Het sfeervolle restaurant is dé plek om af te spreken voor een drankje tijdens of na het shoppen, voor een zakend...

Economie
Personeel houdt ondernemer uit zijn slaap

Ruim de helft (55%) van alle ondernemers uit het MKB ligt ’s nachts wel eens wakker van zorgen over de eigen onderneming. Met name het vinden en behouden van goed personeel zorgt voor slapeloze nachten. Daarnaast zijn niet betalende klanten en een verstoorde werk-privébalans veel voorko...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: 'Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken'

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: