Pieter Punter - Superfood

2 maart 2011
Pieter Punter - Superfood

Marketeers willen ons voortdurend doen geloven dat er voedsel bestaat met wonderbaarlijke eigenschappen. Onze koelkast begint dan ook steeds meer op een medicijnkast te lijken.

We smeren cholesterolverlagers op ons brood, drinken anti-oxidanten, eten broccoli als medicijn tegen diabetes en borstkanker en voor onze darmen drinken we Yakult of Activia. Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die ons mooi maken. Er is een yoghurt die je huid mooi maakt (ja, van binnenuit); er is crème die Omega 3 bevat en die je huid zelfs van binnenuit opvult. Om af te vallen drinken we groene thee – dit beschermt ons tevens tegen hart- en vaatziekten en verhelpt cellulitis.

Helaas ontbreekt vaak iedere wetenschappelijke onderbouwing voor deze vermeende wonderbaarlijke eigenschappen. Het zijn opgeklopte marketingverhalen waarmee de consument wordt misleid. Toch hebben sommige voedingsmiddelen zo’n sterk effect op onze gezondheid dat ze met recht superfood genoemd mogen worden. Enkele voorbeelden: appels zitten vol vitamine C voor een gezonde huid en pectine voor het verlagen van het cholesterolgehalte, ze hebben een lage glycemische index, hetgeen gunstig is bij lijnen, en ze controleren de bloedsuikerspiegel. Broccoli is eveneens een superfood: het bevat heel veel vitamine C, foliumzuur tegen hartproblemen en luteïne tegen problemen met het gezichtsvermogen. En wat te denken van pure chocolade? Dit werkt stressverlagend en helpt tegen vaatvernauwing.

Mijn meest geliefde superfood is echter witte bonen in tomatensaus, beter bekend als Heinz Baked Beans. Als student lepelde ik menig blikje leeg (koud waren ze ook prima te eten en het gaf geen vaat). Nu pas lees ik dat deze bescheiden boon vol zit met eiwitten, vezels, calcium en dat hij ook nog een lage glycemische index heeft. De combinatie met tomatensaus maak de kleine boon nog sterker: tomaten bevatten lycopeen, hetgeen ons beschermt tegen kanker. En, last but not least, bonen bevatten ijzer. Daarmee zijn we aangekomen bij het meest bekende superfood ter wereld: spinazie. Eet je spinazie op, dan word je net zo sterk als Popeye. Generaties kinderen zijn hiermee groot geworden.

Helaas bestaan er geen wonderen. Eet gevarieerd en eet verse producten, dat is het beste advies. Het superfood ligt al jaren naast de deur, maar alleen spinazie heeft een Popeye.

Overig nieuws