Pieter Punter - Superfood

2 maart 2011 |
Pieter Punter - Superfood<

Marketeers willen ons voortdurend doen geloven dat er voedsel bestaat met wonderbaarlijke eigenschappen. Onze koelkast begint dan ook steeds meer op een medicijnkast te lijken.

We smeren cholesterolverlagers op ons brood, drinken anti-oxidanten, eten broccoli als medicijn tegen diabetes en borstkanker en voor onze darmen drinken we Yakult of Activia. Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die ons mooi maken. Er is een yoghurt die je huid mooi maakt (ja, van binnenuit); er is crème die Omega 3 bevat en die je huid zelfs van binnenuit opvult. Om af te vallen drinken we groene thee – dit beschermt ons tevens tegen hart- en vaatziekten en verhelpt cellulitis.

Helaas ontbreekt vaak iedere wetenschappelijke onderbouwing voor deze vermeende wonderbaarlijke eigenschappen. Het zijn opgeklopte marketingverhalen waarmee de consument wordt misleid. Toch hebben sommige voedingsmiddelen zo’n sterk effect op onze gezondheid dat ze met recht superfood genoemd mogen worden. Enkele voorbeelden: appels zitten vol vitamine C voor een gezonde huid en pectine voor het verlagen van het cholesterolgehalte, ze hebben een lage glycemische index, hetgeen gunstig is bij lijnen, en ze controleren de bloedsuikerspiegel. Broccoli is eveneens een superfood: het bevat heel veel vitamine C, foliumzuur tegen hartproblemen en luteïne tegen problemen met het gezichtsvermogen. En wat te denken van pure chocolade? Dit werkt stressverlagend en helpt tegen vaatvernauwing.

Mijn meest geliefde superfood is echter witte bonen in tomatensaus, beter bekend als Heinz Baked Beans. Als student lepelde ik menig blikje leeg (koud waren ze ook prima te eten en het gaf geen vaat). Nu pas lees ik dat deze bescheiden boon vol zit met eiwitten, vezels, calcium en dat hij ook nog een lage glycemische index heeft. De combinatie met tomatensaus maak de kleine boon nog sterker: tomaten bevatten lycopeen, hetgeen ons beschermt tegen kanker. En, last but not least, bonen bevatten ijzer. Daarmee zijn we aangekomen bij het meest bekende superfood ter wereld: spinazie. Eet je spinazie op, dan word je net zo sterk als Popeye. Generaties kinderen zijn hiermee groot geworden.

Helaas bestaan er geen wonderen. Eet gevarieerd en eet verse producten, dat is het beste advies. Het superfood ligt al jaren naast de deur, maar alleen spinazie heeft een Popeye.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op Reportage: Koffie Society

Marco Smit is master barista. Hij is acht jaar geleden begonnen met koffie. 7 jaar geleden met De Koffie Society. Na drie jaar heeft hij 'De Gooische koffiebus' aangeschaft. Zo kunnen klanten door het hele land genieten van de lekkerste koffie. De Gooische Koffiebus werd in 2014 uitgeroep...

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Amsterdam Opening
Coffeecompany opent nieuw filiaal aan Bos en Lommerplein

Coffeecompany opent in mei zijn deuren aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein. Het is de eerste nieuwe huurder sinds het plein in handen is van Propertize. De koffieketen betrekt het pand van 133 vierkante meter aan de rechterkant van de trap die vanaf de Bos en Lommerweg naar het plein toe leidt. ...

Video
"We bakken 10.000 American pancakes per jaar

The Blueberry is een Amerikaanse lunchroom gevestigd op twee plekken in Amersfoort. De vestiging op Emiclaerhof in Amersfoort-Noord bevat zo’n 70 binnen- en 60 buitenzitplaatsen. Door het hippe en stijlvolle interieur voelt het echt alsof je in Amerika zit. De doelgroep wisselt per locatie,...

Video
Reportage: Brasserie De Haven verbindt jong en oud 

De laatste jaren heeft er in de zorgsector een verschuiving plaats gevonden. Steeds meer mensen moeten langer thuis wonen. “Om die doelgroep in huis te krijgen, moet je ze op een of andere manier lokken en met ze verbinden", vertelt gastheer Arthur Karstens. Zorgcentrum De Haven in Bun...

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: