Pieter Punter - Speciale thee

1 oktober 2012
Pieter Punter - Speciale thee

Onlangs zag ik een aankondiging van het zusje van Nespresso, de Nestlé Special T. We hebben ruim 5000 jaar thee gemaakt door de theebladeren in kokend water te stoppen, de afgelopen 50 jaar kozen we bijna allemaal voor het gemak van het theezakje en sinds 2010 biedt Nestlé het equivalent van de espressomachine voor het zetten van thee.

Net als bij het Nespresso-systeem zit de thee in afgesloten capsules. De machine herkent aan de capsule welke soort thee erin zit en bepaalt op basis daarvan voor die speciale theesoort de meest geschikte doorlooptijd en temperatuur van het water. Dit geeft iedere keer een perfecte kop thee. Momenteel zijn er zo’n 25 verschillend soorten thee uit de hele wereld beschikbaar. Net als met Nespresso heeft Nestlé er opnieuw iets exclusiefs van weten te maken; de cupjes en de machine zijn alleen via internet te bestellen. De machine ziet er beeldschoon uit. Kijk maar eens op "www.nestle.nl/media/pressreleases/Pages/SpecialT.aspx.":http://www.nestle.nl/media/pressreleases/Pages/SpecialT.aspx

Het systeem is eerst in Frankrijk geïntroduceerd en nog niet in Nederland verkrijgbaar. Het is echter de bedoeling dat daarin deze maand al verandering komt. De keuze voor Frankrijk is overigens niet gebaseerd op de Franse liefde voor thee, maar op het feit dat Frankrijk de grootste markt is voor de Nespresso-koffiemachines. Voor thee zou Engeland meer voor de hand liggen.

Dankzij het gebruiksgemak en de foutloze werking van het cupjessysteem kan je keer op keer een perfecte kop thee zetten van die smaken die je het lekkerste vindt. De machine lijkt echter een schok voor de klassieke theedrinker. Uit de commentaren op internet blijkt namelijk dat dit voor heel veel mensen een brug te ver is. Zij vinden dat het zetten van thee een ceremonie is: het verwarmen van de pot, het koken van het water, de geselecteerde theebladeren in de warme theepot scheppen en dan het water opgieten. Zij willen op dit gebied niks van moderne technologie weten.

Ik denk echter dat Nestlé hiermee opnieuw een gouden greep heeft gedaan. Wanneer je van design en techniek houdt, is dit een absoluut hebbeding. Ik wacht met spanning op de introductie in Nederland en zal mijn ervaringen zeker delen.

Overig nieuws