Pieter Punter - Ons dagelijks brood

16 september 2013 |
Pieter Punter - Ons dagelijks brood<

Het is droevig gesteld met de (smaak)kwaliteit van het Nederlandse brood. Onze supers stoppen het brood het liefst voorgesneden in plastic zakken (handig), maar dan wordt de korst slap. Papieren zakken
lijken ongewenst. Ook moet ons brood dagenlang vers blijven, in de vriezer kunnen en in de broodtrommel passen. Helaas is de smaak hierbij vergeten. Echt brood moet je dezelfde dag eten en zeker niet invriezen. Daarom bakken Franse en Italiaanse bakkers meerdere keren per dag brood voor de dagelijks terugkerende consument.
In principe is brood een ontzettend simpel product: het bestaat uit meel, zout en water. De moeilijkheid zit hem in de bereiding en verwerking. Deeg van uitstekende kwaliteit meel moet langdurig rijzen (zo’n 18 uur) en dan bakken in een vloeroven. Hulpgrondstoffen en broodverbeteraars zijn taboe. Er kan niks worden verbeterd aan de combinatie meel, water en zout. Ook zaden, pitten, noten en andere toevoegingen mogen van mij worden verboden. Simpel brood is al perfect, waarom dan ‘opleuken’?
Helaas zijn er nauwelijks nog bakkers die op een traditionele manier brood maken. Het meeste brood zit vol met extra stoffen om het langer houdbaar te maken, minder snel te laten uitdrogen en dagenlang mals te houden. Er is echter hoop. Het lijkt erop dat er een nieuwe broodcultuur ontstaat waarin steeds vaker brood wordt gebakken zoals vroeger. Net als de vergeten groenten krijgen we nu het vergeten brood weer terug.
Wanneer het om ambachtelijk gebakken brood gaat, is stokbrood het absolute ijkpunt. Kunnen we in Nederland echt Frans stokbrood krijgen? In Amsterdam en Hilversum zit al jaren een echte Franse bakkerij van Sebastien Roturier, waar op klassieke wijze stokbroden worden gebakken. Hier staan de klanten in de rij.
Dit brengt me op de deplorabele toestand van de broodjes in veel lunchrooms en snackbars. Plakkerig, klef, zonder smaak. Doe daar iets aan! Al zouden deze uitbaters gewoon twee keer per dag naar de Lidl gaan en verse broodjes kopen. Niet die zouteloze slappe kadetjes, maar gewoon harde bolletjes met een knapperige korst. Omfietsbrood, brood om uren voor in de rij te staan.

In de nieuwste editie van vakblad Lunchroom kunt u de column van Pieter Punter ook lezen. Eerdere verschenen columns lezen? Download gratis op de website van Lunchroom.nl
Pieter Punter

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lekkerste Lunchroombroodje Video
Video: Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2019

Heb jij je lekkerste broodje nog niet aangemeld voor dé culinaire wedstrijd voor lunchrooms? Dat kan nog tot 4 oktober 2019. Via deze link meld je je aan. Check de video hieronder voor meer info! ...

Columns
Column Sico de Moel: boer zoekt (kaas)vrouw

"En voor de heer met lactose intolerantie: een kaasplankje met bijzondere Hollandse kazen." Gasten met een serieuze lactose-intolerantie hebben altijd een pilletje bij zich, voor als het misgaat. Die kijken dan ook niet vreemd op als ik hun crème brûlée vervang door een...

Awards Culinair
Dit zijn de 10 beste nieuwe restaurants in Nederland

En de winnaar is... Gisteravond was de bekendmaking van de winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019. 31 Nederlandse topchefs nomineerden 31 nieuwe restaurants. Vervolgens was het aan de gast om te stemmen. Wie de trotse winnaars zijn, lees je hieronder: De winnaars van TheFork Restaurants Awa...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Verkrijgen werkvergunning Aziatische koks versoepeld

Op 16 april 2019 heeft minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekendgemaakt dat er per 1 oktober 2019 een einde komt aan het quotum dat is opgelegd in de bijzondere regeling voor het verkrijgen van een werkvergunning voor specialistische Aziatische koks. De tijdelijke regeling, die nu ...

Opening Fastfood
Dunkin’ opent Store in Designer Outlet Roosendaal

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Roosendaal. Na het succes van de pop-up eerder dit jaar kon een blijvende vestiging niet uitblijven in de Designer Outlet van Nederland. Vanaf 21 september 2019 om 10.00 uur kan het winkelend publiek ook terecht bij de Dunkin’ to-go Sto...

Hotelbouwplannen Utrecht
Populaire Utrechtse lunchroom Karibu moet wijken voor herbestemming

LOU Oudenoord, in het Concordiagebouw in Utrecht, krijgt een nieuwe bestemming. Er komen woningen, horeca en een hotel in het in het voormalige pand van de Hogeschool Utrecht. Dit houdt in dat de geliefde lunchroom Karibu een nieuw onderkomen moet zoeken of ophoudt te bestaan. In december moeten ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: