Pieter Punter - Ons dagelijks brood

16 september 2013 |
Pieter Punter - Ons dagelijks brood<

Het is droevig gesteld met de (smaak)kwaliteit van het Nederlandse brood. Onze supers stoppen het brood het liefst voorgesneden in plastic zakken (handig), maar dan wordt de korst slap. Papieren zakken
lijken ongewenst. Ook moet ons brood dagenlang vers blijven, in de vriezer kunnen en in de broodtrommel passen. Helaas is de smaak hierbij vergeten. Echt brood moet je dezelfde dag eten en zeker niet invriezen. Daarom bakken Franse en Italiaanse bakkers meerdere keren per dag brood voor de dagelijks terugkerende consument.
In principe is brood een ontzettend simpel product: het bestaat uit meel, zout en water. De moeilijkheid zit hem in de bereiding en verwerking. Deeg van uitstekende kwaliteit meel moet langdurig rijzen (zo’n 18 uur) en dan bakken in een vloeroven. Hulpgrondstoffen en broodverbeteraars zijn taboe. Er kan niks worden verbeterd aan de combinatie meel, water en zout. Ook zaden, pitten, noten en andere toevoegingen mogen van mij worden verboden. Simpel brood is al perfect, waarom dan ‘opleuken’?
Helaas zijn er nauwelijks nog bakkers die op een traditionele manier brood maken. Het meeste brood zit vol met extra stoffen om het langer houdbaar te maken, minder snel te laten uitdrogen en dagenlang mals te houden. Er is echter hoop. Het lijkt erop dat er een nieuwe broodcultuur ontstaat waarin steeds vaker brood wordt gebakken zoals vroeger. Net als de vergeten groenten krijgen we nu het vergeten brood weer terug.
Wanneer het om ambachtelijk gebakken brood gaat, is stokbrood het absolute ijkpunt. Kunnen we in Nederland echt Frans stokbrood krijgen? In Amsterdam en Hilversum zit al jaren een echte Franse bakkerij van Sebastien Roturier, waar op klassieke wijze stokbroden worden gebakken. Hier staan de klanten in de rij.
Dit brengt me op de deplorabele toestand van de broodjes in veel lunchrooms en snackbars. Plakkerig, klef, zonder smaak. Doe daar iets aan! Al zouden deze uitbaters gewoon twee keer per dag naar de Lidl gaan en verse broodjes kopen. Niet die zouteloze slappe kadetjes, maar gewoon harde bolletjes met een knapperige korst. Omfietsbrood, brood om uren voor in de rij te staan.

In de nieuwste editie van vakblad Lunchroom kunt u de column van Pieter Punter ook lezen. Eerdere verschenen columns lezen? Download gratis op de website van Lunchroom.nl
Pieter Punter

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN Coronacrisis
Horeca eerder dicht? ''Buitenproportioneel!''

Koninklijke Horeca Nederland vindt het voornemen van het kabinet om horeca in de Randstad (in zes veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen met het coronavirus snel stijgt) waardeloos. Dirk Beljaarts, directeur van KHN noemt het in het NOS Radio 1 Journaal 'buitenproportioneel' en ...

Personalia Restaurant
Nieuwe restaurantmanager voor Wayback Burgers Breda

Sinds 7 september staat er een nieuwe kapitein in het vlaggenschip van Wayback Burgers in Breda; Roxanne Willemse. Met haar achtergrond in de keuken en het succesvol runnen van haar eigen bedrijf heeft ze alle tools in handen om het restaurant volledig eigen te maken en de groei van het restaurant i...

KHN Coronacrisis
KHN vreest extra coronamaatregelen in grote steden

Gisterenavond bereikte Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het signaal dat er in enkele Nederlandse regio’s extra coronamaatregelen worden ingevoerd, die mogelijk ook voor de horeca zullen gelden. Via verschillende bronnen heeft KHN vernomen dat een verplichte horecasluiting om 24:00 voor een a...

Nice 'n Easy
De verschillen tussen TGT en THT

De NVWA controleert of bedrijven die zich met eten bezig houden zich aan de wetten en regels houden. Op de website van dit overheidsorgaan legt de NVWA de verschillen uit tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot.’ In de meeste gevallen stelt de fabrikant van h...

Achtergronden Fastservice
5000 gratis patatjes voor jonge aardappelkenners

Medio september vindt de jaarlijkse aardappeloogst plaats, aldus het perfecte moment om stil te staan bij het verse product van Bram Ladage. Ter ere van de aardappeloogst, deelt de Rotterdamse patatkoning vanaf vandaag maar liefst 5000 patatjes uit aan jonge patatliefhebbers. Dit gebeurt echter niet...

Koffie & thee Achtergronden
Chiqueolatte laat wensen in vervulling gaan

Vanaf 14 september loopt er bij café Chiqueolatte een wel heel bijzondere actie namelijk de Random Act of Kindness. Bij iedere bestelling wordt een kaartje toegevoegd die ingevuld kan worden met een lieve wens voor iemand anders. Wie gun jij een moment voor zichzelf? En waarmee wil jij hem...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: