Pieter Punter - Ons dagelijks brood

16 september 2013 |
Pieter Punter - Ons dagelijks brood<

Het is droevig gesteld met de (smaak)kwaliteit van het Nederlandse brood. Onze supers stoppen het brood het liefst voorgesneden in plastic zakken (handig), maar dan wordt de korst slap. Papieren zakken
lijken ongewenst. Ook moet ons brood dagenlang vers blijven, in de vriezer kunnen en in de broodtrommel passen. Helaas is de smaak hierbij vergeten. Echt brood moet je dezelfde dag eten en zeker niet invriezen. Daarom bakken Franse en Italiaanse bakkers meerdere keren per dag brood voor de dagelijks terugkerende consument.
In principe is brood een ontzettend simpel product: het bestaat uit meel, zout en water. De moeilijkheid zit hem in de bereiding en verwerking. Deeg van uitstekende kwaliteit meel moet langdurig rijzen (zo’n 18 uur) en dan bakken in een vloeroven. Hulpgrondstoffen en broodverbeteraars zijn taboe. Er kan niks worden verbeterd aan de combinatie meel, water en zout. Ook zaden, pitten, noten en andere toevoegingen mogen van mij worden verboden. Simpel brood is al perfect, waarom dan ‘opleuken’?
Helaas zijn er nauwelijks nog bakkers die op een traditionele manier brood maken. Het meeste brood zit vol met extra stoffen om het langer houdbaar te maken, minder snel te laten uitdrogen en dagenlang mals te houden. Er is echter hoop. Het lijkt erop dat er een nieuwe broodcultuur ontstaat waarin steeds vaker brood wordt gebakken zoals vroeger. Net als de vergeten groenten krijgen we nu het vergeten brood weer terug.
Wanneer het om ambachtelijk gebakken brood gaat, is stokbrood het absolute ijkpunt. Kunnen we in Nederland echt Frans stokbrood krijgen? In Amsterdam en Hilversum zit al jaren een echte Franse bakkerij van Sebastien Roturier, waar op klassieke wijze stokbroden worden gebakken. Hier staan de klanten in de rij.
Dit brengt me op de deplorabele toestand van de broodjes in veel lunchrooms en snackbars. Plakkerig, klef, zonder smaak. Doe daar iets aan! Al zouden deze uitbaters gewoon twee keer per dag naar de Lidl gaan en verse broodjes kopen. Niet die zouteloze slappe kadetjes, maar gewoon harde bolletjes met een knapperige korst. Omfietsbrood, brood om uren voor in de rij te staan.

In de nieuwste editie van vakblad Lunchroom kunt u de column van Pieter Punter ook lezen. Eerdere verschenen columns lezen? Download gratis op de website van Lunchroom.nl
Pieter Punter

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Video
Op Reportage: Panino di Pino

Simone Prestifilippo is samen met haar man Michael eigenaar van de lunchroom Panino di Pino. Panino di pino is een lunchroom waar de moderne Italiaanse sfeer samen met de heerlijke broodjes, Pasta’s en sorbetijs in het centraal staat. Panino di Pino is opgericht door de schoonvader van Sim...

Personalia Fastservice
Domino's krijgt Nederlandse CEO voor Europa

Domino's Pizza Enterprises Limited (ASX: DMP), moederorganisatie van Domino’s pizza Nederland publiceerde deze week haar halfjaarcijfers. In Europa realiseerde Domino’s een sterke omzetgroei van +9,4% tot €382,8m (+5,0% SSS) en een EBITDA €29,4m (+15,6%). Daarnaast opende D...

Video
Op Reportage: Het nieuwe Olivier

Brasserie Olivier in Bilthoven is met haar 37 jaar een van de oudste eetgelegenheden in het dorp. Sinds een half jaar is Olivier verhuisd naar een nieuwe locatie. En daar horen veranderingen bij. Eigenaresse Myrna Janssen vertelt trots haar verhaal. ‘’We zijn verhuisd naar de meest ce...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: