Pieter Punter - Ons dagelijks brood

16 september 2013 |
Pieter Punter - Ons dagelijks brood<

Het is droevig gesteld met de (smaak)kwaliteit van het Nederlandse brood. Onze supers stoppen het brood het liefst voorgesneden in plastic zakken (handig), maar dan wordt de korst slap. Papieren zakken
lijken ongewenst. Ook moet ons brood dagenlang vers blijven, in de vriezer kunnen en in de broodtrommel passen. Helaas is de smaak hierbij vergeten. Echt brood moet je dezelfde dag eten en zeker niet invriezen. Daarom bakken Franse en Italiaanse bakkers meerdere keren per dag brood voor de dagelijks terugkerende consument.
In principe is brood een ontzettend simpel product: het bestaat uit meel, zout en water. De moeilijkheid zit hem in de bereiding en verwerking. Deeg van uitstekende kwaliteit meel moet langdurig rijzen (zo’n 18 uur) en dan bakken in een vloeroven. Hulpgrondstoffen en broodverbeteraars zijn taboe. Er kan niks worden verbeterd aan de combinatie meel, water en zout. Ook zaden, pitten, noten en andere toevoegingen mogen van mij worden verboden. Simpel brood is al perfect, waarom dan ‘opleuken’?
Helaas zijn er nauwelijks nog bakkers die op een traditionele manier brood maken. Het meeste brood zit vol met extra stoffen om het langer houdbaar te maken, minder snel te laten uitdrogen en dagenlang mals te houden. Er is echter hoop. Het lijkt erop dat er een nieuwe broodcultuur ontstaat waarin steeds vaker brood wordt gebakken zoals vroeger. Net als de vergeten groenten krijgen we nu het vergeten brood weer terug.
Wanneer het om ambachtelijk gebakken brood gaat, is stokbrood het absolute ijkpunt. Kunnen we in Nederland echt Frans stokbrood krijgen? In Amsterdam en Hilversum zit al jaren een echte Franse bakkerij van Sebastien Roturier, waar op klassieke wijze stokbroden worden gebakken. Hier staan de klanten in de rij.
Dit brengt me op de deplorabele toestand van de broodjes in veel lunchrooms en snackbars. Plakkerig, klef, zonder smaak. Doe daar iets aan! Al zouden deze uitbaters gewoon twee keer per dag naar de Lidl gaan en verse broodjes kopen. Niet die zouteloze slappe kadetjes, maar gewoon harde bolletjes met een knapperige korst. Omfietsbrood, brood om uren voor in de rij te staan.

In de nieuwste editie van vakblad Lunchroom kunt u de column van Pieter Punter ook lezen. Eerdere verschenen columns lezen? Download gratis op de website van Lunchroom.nl
Pieter Punter

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: “Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken”

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: