Pieter Punter - Feest

20 juni 2012
Pieter Punter - Feest

Een koperen jubileum: 12,5 jaar Lunchroom. Voorwaar een felicitatie waard. Sinds 2002 schrijf ik met veel plezier columns voor dit blad.

Mijn ervaringen met lunchrooms zijn voornamelijk ontstaan in de afgelopen acht jaar, waarin ik met vrouw en vrienden het Pieterpad en het Zuiderzeepad heb gelopen. Iedereen die dit heeft gedaan, weet dat het meest belangrijke symbool in de routeboekjes het koffiekopje is. Daar kunnen we even bijkomen onder het genot van een kopje koffie en een versnapering. Helaas moet ik bekennen dat dit erg vaak op een teleurstelling is uitgelopen. Meestal was de uitspanning gesloten. Hoewel ik me kan voorstellen dat de langeafstandlopers de deur niet platlopen (slechts zelden zagen wij mensen onderweg), blijft het wrang als je na uren lopen voor een dichte deur staat.

Tijdens onze tochten hebben we een heuse competitie: wie maakt de lekkerste tosti en wie heeft de lekkerste bitterballen? Hiervoor hebben we vele tientallen tosti’s en honderden bitterballen beoordeeld. Bij de bitterballen gaat de keuze voornamelijk tussen leveranciers. Het is opmerkelijk dat de industrieel vervaardigde Mora-ballen het winnen van de ambachtelijke Kwekkebooms. Deze laatste winnen het alleen qua formaat.

Bij de tosti’s gaat het nog om de kwaliteit van de maker. Daarin hebben we heel veel variatie gezien. Helaas moeten we constateren dat het bereiden van tosti’s moeilijker is dan men vaak denkt, want in veel gevallen is de kwaliteit bedroevend. De uitbater realiseert zich vaak niet in welke deplorabele staat de wandelaar zich bevindt na vijf uur lopen en wat het effect is van een perfecte tosti. Het kan je dag maken of breken.

Bij de vele teleurstellingen is er één echte winnaar: hotel Bakker in Vorden. Voor ons is dit het tosti-ijkpunt en we kunnen iedereen aanraden hiervoor een omweg te maken. Wellicht ook een idee voor collega-uitbaters om eens langs te gaan en te proeven hoe het echt moet. Het zou alle wandelaars een hart onder de riem steken. En dan heb ik natuurlijk ook een aantal verzoeknummers: mozzarella-sticks, oesters, gebakken calamari, en gevulde jalapeño-pepers. Ik verheug me nu al op de volgende tocht.

Overig nieuws