Pieter Punter - Fastfood

2 oktober 2011 |
Pieter Punter - Fastfood<

In Toronto is op straat bijna net zoveel eten te koop als in Bangkok of HoChiMinh City. Het enige verschil is de verkoop in koele fastfoodoutlets en niet in stalletjes buiten op straat.

Qua aantal is er echter weinig verschil: om de twee of drie winkels zit een fastfoodrestaurant. Het aanbod van kant-klaarmaaltijden in de supermarkt is ook gigantisch. Zelf koken begint een uitzondering te worden. In grote steden in Canada en de VS worden steeds meer appartementen opgeleverd zonder keuken. De moderne yup heeft genoeg aan een koelkast en desnoods een magnetron, maar eet meestal buiten de deur. Ontbijt bij Starbucks, lunch en diner in een van de vele fastfoodrestaurants.

Het aantal mensen dat nog zijn eigen maaltijd kan bereiden, is op de vingers van één hand te tellen. Retail en de horeca hebben ons leven in dat opzicht volledig veranderd. De prijs die we hiervoor betalen, is echter hoog. Een zak gesneden en gewassen groenten kost vijf tot tien keer zoveel als de onbewerkte variant. Hetzelfde geldt voor de mayonaise en de andere kant-en-klare sauzen die we op tafel zetten. De kwaliteit van de meeste K&K-producten is vaak ook minder: vaak te zout en met allerlei toevoegingen. Zelfgemaakte mayonaise smaakt duizend keer lekkerder dan de fabrieksvariant – die wordt gemaakt voor de smaak van de gemiddelde consument, dat zegt dus al genoeg.

Met ons vermogen om zelf ons eten te bereiden, verdwijnt ook ons vermogen om de kwaliteit van ons voedsel te beoordelen. Maar er gloort hoop. Karin Luiten laat iedere zaterdag enthousiast zien hoe we een instantmaaltijd of pakjessaus in bijna evenveel tijd zelf vers kunnen bereiden. Het resultaat is vele malen lekkerder én het is veel leuker. Het argument dat we geen tijd hebben is onzin: het kost nauwelijks meer tijd om langs het verse vlees en de verse groenten te rennen dan langs het schap met K&K-producten. Het probleem is dat de meeste Nederlanders geen idee meer hebben hoe ze hun voedsel moeten bereiden. Wie kan nog met een eidooier, mosterd, een scheutje citroensap en een plens olie mayonaise maken? Gewoon met een vork, wil je het nog simpeler? Probeer het maar, en je wilt nooit meer anders.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

trends Interview Longread
De allergrootste foodtrend? Vegan!

We kunnen er eigenlijk niet omheen: dé absolute foodtrend is vegan food. 2018 was het jaar van de vleesvervangers, 2019 bleek die van een verdere doorontwikkeling en verdere aandacht voor vegan in de professionele horecakeuken. In Dordrecht, uitgerekend de stad van de paardenslachterijen, ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Opening Culinair
Nieuwe Julia’s: nog sneller en uitgebreider assortiment

Alle stationswinkels van Julia’s krijgen een nieuwe uitstraling, een nog snellere service en een uitgebreider assortiment. Station Rotterdam Centraal heeft de primeur, vandaag is de nieuwe Julia’s daar voor het eerst te bezoeken. Als het nieuwe concept in de smaak valt bij reizigers is h...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: