Pieter Punter - Fastfood

2 oktober 2011 |
Pieter Punter - Fastfood<

In Toronto is op straat bijna net zoveel eten te koop als in Bangkok of HoChiMinh City. Het enige verschil is de verkoop in koele fastfoodoutlets en niet in stalletjes buiten op straat.

Qua aantal is er echter weinig verschil: om de twee of drie winkels zit een fastfoodrestaurant. Het aanbod van kant-klaarmaaltijden in de supermarkt is ook gigantisch. Zelf koken begint een uitzondering te worden. In grote steden in Canada en de VS worden steeds meer appartementen opgeleverd zonder keuken. De moderne yup heeft genoeg aan een koelkast en desnoods een magnetron, maar eet meestal buiten de deur. Ontbijt bij Starbucks, lunch en diner in een van de vele fastfoodrestaurants.

Het aantal mensen dat nog zijn eigen maaltijd kan bereiden, is op de vingers van één hand te tellen. Retail en de horeca hebben ons leven in dat opzicht volledig veranderd. De prijs die we hiervoor betalen, is echter hoog. Een zak gesneden en gewassen groenten kost vijf tot tien keer zoveel als de onbewerkte variant. Hetzelfde geldt voor de mayonaise en de andere kant-en-klare sauzen die we op tafel zetten. De kwaliteit van de meeste K&K-producten is vaak ook minder: vaak te zout en met allerlei toevoegingen. Zelfgemaakte mayonaise smaakt duizend keer lekkerder dan de fabrieksvariant – die wordt gemaakt voor de smaak van de gemiddelde consument, dat zegt dus al genoeg.

Met ons vermogen om zelf ons eten te bereiden, verdwijnt ook ons vermogen om de kwaliteit van ons voedsel te beoordelen. Maar er gloort hoop. Karin Luiten laat iedere zaterdag enthousiast zien hoe we een instantmaaltijd of pakjessaus in bijna evenveel tijd zelf vers kunnen bereiden. Het resultaat is vele malen lekkerder én het is veel leuker. Het argument dat we geen tijd hebben is onzin: het kost nauwelijks meer tijd om langs het verse vlees en de verse groenten te rennen dan langs het schap met K&K-producten. Het probleem is dat de meeste Nederlanders geen idee meer hebben hoe ze hun voedsel moeten bereiden. Wie kan nog met een eidooier, mosterd, een scheutje citroensap en een plens olie mayonaise maken? Gewoon met een vork, wil je het nog simpeler? Probeer het maar, en je wilt nooit meer anders.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: