Pieter Punter - Fastfood

2 oktober 2011
Pieter Punter - Fastfood

In Toronto is op straat bijna net zoveel eten te koop als in Bangkok of HoChiMinh City. Het enige verschil is de verkoop in koele fastfoodoutlets en niet in stalletjes buiten op straat.

Qua aantal is er echter weinig verschil: om de twee of drie winkels zit een fastfoodrestaurant. Het aanbod van kant-klaarmaaltijden in de supermarkt is ook gigantisch. Zelf koken begint een uitzondering te worden. In grote steden in Canada en de VS worden steeds meer appartementen opgeleverd zonder keuken. De moderne yup heeft genoeg aan een koelkast en desnoods een magnetron, maar eet meestal buiten de deur. Ontbijt bij Starbucks, lunch en diner in een van de vele fastfoodrestaurants.

Het aantal mensen dat nog zijn eigen maaltijd kan bereiden, is op de vingers van één hand te tellen. Retail en de horeca hebben ons leven in dat opzicht volledig veranderd. De prijs die we hiervoor betalen, is echter hoog. Een zak gesneden en gewassen groenten kost vijf tot tien keer zoveel als de onbewerkte variant. Hetzelfde geldt voor de mayonaise en de andere kant-en-klare sauzen die we op tafel zetten. De kwaliteit van de meeste K&K-producten is vaak ook minder: vaak te zout en met allerlei toevoegingen. Zelfgemaakte mayonaise smaakt duizend keer lekkerder dan de fabrieksvariant – die wordt gemaakt voor de smaak van de gemiddelde consument, dat zegt dus al genoeg.

Met ons vermogen om zelf ons eten te bereiden, verdwijnt ook ons vermogen om de kwaliteit van ons voedsel te beoordelen. Maar er gloort hoop. Karin Luiten laat iedere zaterdag enthousiast zien hoe we een instantmaaltijd of pakjessaus in bijna evenveel tijd zelf vers kunnen bereiden. Het resultaat is vele malen lekkerder én het is veel leuker. Het argument dat we geen tijd hebben is onzin: het kost nauwelijks meer tijd om langs het verse vlees en de verse groenten te rennen dan langs het schap met K&K-producten. Het probleem is dat de meeste Nederlanders geen idee meer hebben hoe ze hun voedsel moeten bereiden. Wie kan nog met een eidooier, mosterd, een scheutje citroensap en een plens olie mayonaise maken? Gewoon met een vork, wil je het nog simpeler? Probeer het maar, en je wilt nooit meer anders.

Overig nieuws