P&F: Hanteer het juiste btw-tarief (6/6)

18 februari 2013 |
P&F: Hanteer het juiste btw-tarief (6/6)<

In het vervolg op het vorige artikel gaat het laatste artikel in deze serie in op het gebruik van het btw-tarief. Door slimmer te calculeren kunt u in uw offertetraject een betere positie innemen.
Bijvoobreeld ten opzichte van uw 'concullega'. Dit kan, indien u slim uw offerte opbouwt.

Cateringactiviteiten
Het komt voor dat horecaondernemingen, als hoofd en als nevenactiviteit, cateringactiviteiten uitoefenen. Deze activiteiten bestaan uit de verzorging van bijvoorbeeld bruiloften, feesten en partijen op een bepaalde locatie. Doorgaans houdt de catering van feesten en partijen in: de uitgifte van dranken en versnaperingen of complete (buffet)maaltijden door ter beschikking gesteld personeel.

Opsplitsen
Voor voedingsmiddelen en non-alcoholische dranken geldt het lage btw-tarief (thans 6%). Voor alcoholische dranken geldt het hoge btw-tarief (thans 21%). Het ter beschikking stellen van personeel valt normaliter onder het hoge btw-tarief. Nu is het zo dat als de nevenactiviteit (bereiden van het voedsel door een kok of de bediening van de voedingsmiddelen of non-alcoholische dranken) de hoofdactiviteit volgt (verstrekken van voedsel en non-alcoholische dranken) de nevenactiviteit ook onder het verlaagde btw tarief gefactureerd mag worden. Door uw offerte en factuur op de juiste manier te splitsen kunt u dus een lager bedrag (inclusief btw) offreren dan uw collega die dat niet doet. U heeft derhalve een concurrentievoordeel.

Tijdelijke aard
Als u denkt dat dit niet op u van toepassing is, omdat u nagenoeg uitsluitend aan de zakelijke markt factureert dan komt u bedrogen uit. Artikel 15, lid 5 van de btw-wetgeving zegt dat “geen aftrek van btw plaatsvindt van btw welke in rekening is gebracht ter zake van het verstrekken van spijzen en dranken voor gebruik ter plaatse binnen het kader van hotel-, café-, restaurant (etc) aan personen die daar slechts voor korte periode verblijf houden”. Oftewel uw cliënt mag de btw over de factuur niet terugvragen. Derhalve is het totaalbedrag inclusief btw het interessants om de bedragen met elkaar te vergelijken.

Mixdranken
De regeling kan ook negatief uitpakken bij bijvoorbeeld mixdranken. Als u een rum-cola verkoopt, dan bestaat dit drankje uit een tweetal bestanddelen. Het hoofdbestandsdeel is de Bacardi en het nevenbestandsdeel is de cola. Dit heeft als gevolg dat u over het nevenbestandsdeel ook het hoge btw tarief van 21% moet afdragen.

Apart verkrijgbaar
Dit is eenvoudig te voorkomen door ervoor te zorgen dat de bestanddelen ook separaat te verkrijgen zijn én ervoor te zorgen dat de totaalprijs van het mixdrankje gelijk is aan de prijs van wat beide losse drankjes samen zouden kosten. U moet dan op de kassa bijvoorbeeld wel een cola aanslaan en een Bacardi. In dit geval bent u slechts over de opbrengst van de Bacardi 21% btw verschuldigd en hoeft u over de opbrengst van de cola slechts 6% btw af te dragen.

"Roland van Gessel" (088) 277 19 10
06-28 12 54 80

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Interview
Reportage: Koffie en Jij, Hilversum [video]

Koffie en jij is een gezellige lunchroom midden in het centrum van Hilversum. Je kan hier genieten van allerlei vegan of vegetarische gerechten. Met de huiselijke sfeer kan je er op je gemak een kopje koffiedrinken en even ontsnappen van het drukke leven. Koffie en jij richt zich vooral op de men...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: