P&F: Hanteer het juiste btw-tarief (6/6)

18 februari 2013 |
P&F: Hanteer het juiste btw-tarief (6/6)<

In het vervolg op het vorige artikel gaat het laatste artikel in deze serie in op het gebruik van het btw-tarief. Door slimmer te calculeren kunt u in uw offertetraject een betere positie innemen.
Bijvoobreeld ten opzichte van uw 'concullega'. Dit kan, indien u slim uw offerte opbouwt.

Cateringactiviteiten
Het komt voor dat horecaondernemingen, als hoofd en als nevenactiviteit, cateringactiviteiten uitoefenen. Deze activiteiten bestaan uit de verzorging van bijvoorbeeld bruiloften, feesten en partijen op een bepaalde locatie. Doorgaans houdt de catering van feesten en partijen in: de uitgifte van dranken en versnaperingen of complete (buffet)maaltijden door ter beschikking gesteld personeel.

Opsplitsen
Voor voedingsmiddelen en non-alcoholische dranken geldt het lage btw-tarief (thans 6%). Voor alcoholische dranken geldt het hoge btw-tarief (thans 21%). Het ter beschikking stellen van personeel valt normaliter onder het hoge btw-tarief. Nu is het zo dat als de nevenactiviteit (bereiden van het voedsel door een kok of de bediening van de voedingsmiddelen of non-alcoholische dranken) de hoofdactiviteit volgt (verstrekken van voedsel en non-alcoholische dranken) de nevenactiviteit ook onder het verlaagde btw tarief gefactureerd mag worden. Door uw offerte en factuur op de juiste manier te splitsen kunt u dus een lager bedrag (inclusief btw) offreren dan uw collega die dat niet doet. U heeft derhalve een concurrentievoordeel.

Tijdelijke aard
Als u denkt dat dit niet op u van toepassing is, omdat u nagenoeg uitsluitend aan de zakelijke markt factureert dan komt u bedrogen uit. Artikel 15, lid 5 van de btw-wetgeving zegt dat “geen aftrek van btw plaatsvindt van btw welke in rekening is gebracht ter zake van het verstrekken van spijzen en dranken voor gebruik ter plaatse binnen het kader van hotel-, café-, restaurant (etc) aan personen die daar slechts voor korte periode verblijf houden”. Oftewel uw cliënt mag de btw over de factuur niet terugvragen. Derhalve is het totaalbedrag inclusief btw het interessants om de bedragen met elkaar te vergelijken.

Mixdranken
De regeling kan ook negatief uitpakken bij bijvoorbeeld mixdranken. Als u een rum-cola verkoopt, dan bestaat dit drankje uit een tweetal bestanddelen. Het hoofdbestandsdeel is de Bacardi en het nevenbestandsdeel is de cola. Dit heeft als gevolg dat u over het nevenbestandsdeel ook het hoge btw tarief van 21% moet afdragen.

Apart verkrijgbaar
Dit is eenvoudig te voorkomen door ervoor te zorgen dat de bestanddelen ook separaat te verkrijgen zijn én ervoor te zorgen dat de totaalprijs van het mixdrankje gelijk is aan de prijs van wat beide losse drankjes samen zouden kosten. U moet dan op de kassa bijvoorbeeld wel een cola aanslaan en een Bacardi. In dit geval bent u slechts over de opbrengst van de Bacardi 21% btw verschuldigd en hoeft u over de opbrengst van de cola slechts 6% btw af te dragen.

"Roland van Gessel" (088) 277 19 10
06-28 12 54 80

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Download nu de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: