Opmerkelijk: aantal bierbrouwerijen in Nederland gestegen

29 juli 2020 | Redactie

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is opnieuw gestegen. Dit jaar kwamen er tot nu toe netto 13 brouwerijen bij. Opmerkelijke statistieken in deze tijd van corona. Volgens Bierista.nl is het hoogtepunt van de bierrevolutie bereikt. Vanaf nu zal het aantal bierbrouwerijen dalen, zo voorziet Alain Schepers van de biercommunity van bierexperts.

Momenteel telt ons land 782 bierbrouwerijen volgens de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Er kwamen dit jaar 27 nieuwe brouwerijen bij en 14 sloten de deuren. “Dat lijkt opmerkelijk. Toch is de stijging te verklaren. De toename is vooral te danken aan huurbrouwers. Dit zijn brouwers die brouwcapaciteit huren en niet hoeven te investeren in apparatuur en personeel. De risico’s voor een huurbrouwer zijn stukken lager dan voor brouwers die wel investeren in een eigen locatie met een brouwketel”, aldus Schepers.

De coronacrisis heeft veel brouwerijen in problemen gebracht. “Dat geldt zeker voor brouwerijen die voor hun omzet grotendeels afhankelijk zijn van de horeca. Sommige brouwerijen verloren tot wel 90% van hun omzet. Door de overheidsmaatregelen kunnen ze even vooruit. De schade lijkt daardoor mee te vallen. De vrees is echter dat een aantal brouwerijen wel gaat omvallen. Een tweede golf zou desastreuze gevolgen hebben.”

Bier blijft populair

Een daling van het aantal brouwerijen verandert volgens Schepers niets aan de populariteit van bier. “Bier blijft onverminderd populair. Er valt zoveel te ontdekken in de Nederlandse bierwereld. Een steeds grotere groep gaat op ontdekkingstocht in bierland. Wij merken dat bijvoorbeeld aan het aantal inschrijvingen voor de Bierista Bieropleiding, waarmee we bierliefhebbers de weg wijzen in de kleurrijke bierwereld.”

Verscheidenheid

De sluiting van de horeca, het afblazen van evenementen en festivals heeft geleid tot een lagere bierconsumptie. De afgelopen maanden is er ruim 30% minder bier gedronken. De thuisconsumptie is juist gestegen. “Thuis kiezen de mensen voor meer speciale bieren. Juist in lastige tijden willen we onszelf eens extra te verwennen. Dat zien we duidelijk terug in onze community, waar veel meer bijzondere en ook duurdere bieren worden gedronken."

Einde revolutie

Het einde van de bierrevolutie is geen verrassing. De explosieve groei stagneerde al de laatste jaren. "Natuurlijk hield niemand rekening met dit corona-scenario. Ik hoop vurig dat er geen tweede golf komt, dat de maatregelen snel versoepeld kunnen worden en dat we met z’n allen vaak de horeca opzoeken. Dat kan de pijn verzachten en hopelijk faillissementen voorkomen”, aldus Alain Schepers van Bierista.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Opening Fastservice
Horeca in Amsterdam The Style Outlets morgen geopend

HMSHost International en NEINVER openen met trots de eerste eet- en drinkgelegenheden in Amsterdam The Style Outlets, de nieuwste winkelbestemming van Nederland. Vanaf morgen kunnen bezoekers tijdens het winkelen genieten van Starbucks, Burger Federation en Pommes Frites. Hierdoor wordt de aanwezigh ...

Culinair Coronacrisis
Helft Nederlanders sinds maart niet meer uit eten geweest

De helft van de Nederlanders (49%) heeft geen bezoek meer gebracht aan een restaurant sinds de uitbraak van COVID-19. Dit in tegenstelling tot 2019, toen slechts 1 procent nooit uit eten ging. Het restaurantgedrag van de Nederlander is door de pandemie flink veranderd. Dit blijkt uit het onderzoek & ...

KHN Coronacrisis
Gelderse horecaondernemers kunnen voucher met waarde tot 5000 euro aanvragen

De provincie Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar aan ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrije tijdsector die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Dit ‘steuntje in de rug’ kunnen ondernemers in deze hard getroffen sectoren inzetten voor adviesdiensten en ondersteu ...

Wet- en regelgeving
Viswinkel of horeca?! Het slotstuk!

Een jaar geleden schreven wij over de handhavingszaak die door de gemeente Amsterdam was gestart tegen The Seafood Shop, een luxe viswinkel in het hart van Amsterdam, waar ook diverse vissnacks en maaltijden worden verkocht. In dit artikel staan wij nogmaals stil bij het verloop van deze zaak en kij ...

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: