Onderzoek: wat kost een drankje in een strandpaviljoen?

26 juni 2018 | Thijs Jacobs

Met de zomer voor de deur deed besparingsplatform Actiecode.nl een onderzoek naar de strandtenten (strandpaviljoens) in Nederland. Prijzen voor onder meer bier, wijn, fris en tosti’s werden in kaart gebracht voor een beter inzicht.

Naast de reguliere strandpaviljoens is er tevens gekeken naar zoetwater strandpaviljoens of stadsstranden. In het onderzoek werden 352 paviljoens meegenomen. Daarvan zijn er 63 stads/zoetwater-paviljoens.

Waar liggen de meeste strandtenten?

De meeste paviljoens uit het onderzoek zijn te vinden in Zuid Holland (133), daarna volgt Noord Holland (106) en op gepaste afstand komt Zeeland met 57 paviljoens. Friesland telt er 16, waarvan de meeste zijn  gevestigd op de Waddeneilanden.
Flevoland telt 11 paviljoens, Gelderland 8 en Utrecht 7. Bij al deze paviljoens gaat het om zoetwater paviljoens.

Conclusies:

Uit het onderzoek werd onder meer duidelijk dat je bij een strandpaviljoen aan zee gemiddeld €17,97 voor een rondje (een rondje bestaat in dit geval uit een vaasje, een witte wijn, een cola, frites en een tosti) kwijt bent. Bij de stads/zoetwaterstranden betaal je bijna een euro minder: €17,04.

Verder wordt duidelijk dat:

De gemiddelde prijs voor een vaasje (bier) is €2,83. Voor een glas witte wijn betaal je gemiddeld €3,94.

Zuid-Holland is gemiddeld de duurste provincie met gemiddeld €18,50 voor een rondje. Op Scheveningen strand betaal je gemiddeld €3,28 voor een vaasje en Bloemendaal zelfs €3,53.

Gemiddeld betaal je in Zuid Holland voor een vaasje €3,- daarmee is het de duurste provincie, in Zeeland betaal je €2,65.

Bloemendaal is gemiddeld het duurste strand wat betreft prijzen, daar is een rondje gemiddeld €21,55

Het duurste rondje is €22,80 en te vinden in Scheveningen, het goedkoopste rondje krijg je in Callantsoog waar je €11,50 voor het zelfde recept kwijt bent.

Van de 4 provincies met 15 of meer strandpaviljoens is Zuid-Holland gemiddeld het duurst (€18,50) daarna volgt Noord-Holland (€17,57), dan Zeeland €17,55. Friesland komt met €16,95 als goedkoopste uit de test.

Bronnen:
De strandtenten zijn in kaart gebracht aan de hand van deze lijst https://www.strandnederland.nl/strandpaviljoens/ en enkele handmatige toevoegingen.

 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Utrecht
De Pizzabakkers Voorstraat opent haar deuren

Komende vrijdag, 21 september, is de feestelijke opening van de tweede vestiging van De Pizzabakkers in Utrecht. De ambachtelijke houtovenpizza’s zijn nu ook te vinden in de Voorstraat. Eigenaren Jean-Marc en Daniël vertellen je wat meer over wat je kan verwachten. Het begin van een...

Events Marketing
Tip: Formule 1 kijken in jouw horecazaak

De Formule 1 is in Nederland ongekend populair, mede door de geweldige prestaties van Max Verstappen. Ook in jouw horecazaak kun je profiteren van dit succes door de races uit te zenden. Maak er een Formule 1-ochtend of -avond van en verzin een speciale actie, zoals het serveren van oranje bitterbal...

Interview Longread
Interview Miljuschka Witzenhausen: ''De Nederlandse horeca is goed bezig''

Miljuschka Witzenhausen is een graag geziene gast binnen het Nederlandse medialandschap. Via een modellenbureau belandde ze bij TMF, ging daarna aan de slag als actrice in soapseries en is nu frequent te zien bij RTL Boulevard, zowel als presentatrice als in de rol van fooddeskundige. Koken is immer...

Achtergronden
Training: hoe maak je jouw horecazaak onderscheidend?

Wat maakt een horecaconcept succesvol? En hoe voorkom je dat je concept blijft steken in de middenmoot? In deze training (15 oktober, in Bunnik) gaan wij het hebben over de, voor velen ontastbare, aspecten die een concept tot een succes maken. Wij leggen uit hoe je het DNA en de werkelijke kernwaard...

Culinair Vega
Zeewier wordt toegankelijker in een burger

Zeewier als voedingsmiddel heeft behoorlijk wat voordelen. Toch eten nog maar weinig Nederlanders het. Door zeewier in een burger te stoppen blijkt het een stuk toegankelijker te worden. En omdat producten van zeewier bovendien vegetarisch zijn, spelen ze in op de trend van duurzame gezonde voeding ...

Amsterdam Culinair
Pop-up restaurant op sterrenniveau

In Amsterdam opent voor slechts één avond een pop-up risotto restaurant op sterrenniveau: de nu al legendarische Peroni Risotteria. Aan het roer staan de Italiaanse Michelinster-chefs The Costardi Brothers, die hun kookkunsten voor het eerst in Nederland komen vertonen. De Risotter...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: