Nog meer weetjes over mosselen

30 juni 2017 | Thijs Jacobs
Nog meer weetjes over mosselen<

Eerder plaatsten we al eens een lijstje met 7 misverstanden over mosselen. Omdat het mosselseizoen weer is aangebroken, hebben we wat onderzoek gedaan en presenteren we je een lijst met de meest nuttige weetjes over mosselen. 

Dichte mosselen gewoon eetbaar

Het is een misvatting dat je gesloten mosselen niet kunt eten. Sommige mosselen hebben gewoon een sterkere sluitspier, waardoor de mossel gesloten blijft. Af en toe betreft het een slikmossel. Dat is een mossel die zich heeft volgezogen met zand. Deze kun je beter niet eten, want dat is simpelweg niet smakelijk. 

Hoeveel per persoon?

Per persoon heb je ongeveer één kilo mosselen nodig. Er blijft immers maar zo'n 200 gram mosselvlees over van die kilo. 

Heerlijke bouillon

Bewaar het kookvocht van de mosselen. Als je het vocht invriest in ijsblokjesvormpjes, dan heb je een tijd later een perfecte bouillon bij de hand.

Categorieën

Er zijn verschillende categorieën met betrekking tot mosselen. De hoeveelheid mosselvlees bepaalt in welke categorie de mossel valt. Je hebt de volgende categorieën: De super: 60 tot 70 stuks per kg, de extra: meer dan 70 stuks per kg, de imperial: 53 tot 60 stuks per kg, de jumbo: 45 tot 53 stuks per kg en de Goudmerk: 38 tot 45 stuks per kg.

Niet invriezen

Verse mosselen mag je zeker niet invriezen. Wat wel mag? Koken, uit de schelp halen en daarna invriezen. Daarna zijn ze nog drie dagen houdbaar in de koelkast. 

Gezond en lekker

Naast lekker zijn mosselen ook heel gezond. Ze zijn calorie-arm, bevatten weinig vet, veel eiwitten en zijn zijn rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen. 

Geen speciale pan nodig

Een mosselpan heb je eigenlijk niet nodig om mosselen in te koken. Een grote soeppan is voldoende. Houd er wel rekening mee dat je maar één derde deel van de pan met mosselen mag vullen.

Smaakverschil?

Tussen oranje en witte mosselen bestaat geen smaakverschil. Die fabel is nu de wereld uit. 

Hoe sluit je een mossel?

Een mossel die open staat, kun je sluiten door deze tegen de aanrecht te tikken of af te spoelen met koud water. Beschadigde/gebroken mosselen kun je beter niet consumeren. 

Parels

Je kunt een parel aantreffen in een mossel. de kleine, donkere parel ontstaat uit een zandkorreltje dat is bedekt met parelmoer. Dat doet de mossel omdat de zandkorrel wordt beschouwd als 'indringer'. 

Makkelijk recept voor mosselen

Mosselen bereiden is gemakkelijk. De mosselen van de groothandel zijn al zandvrij en van hun baard ontdaan. Gewoon even afspelen en dan koken in een pan met groenten (doorgaans zijn dat ui, prei en wortel, gecombineerd met laurier en selderie). Bovenop de groenten worden de mosselen gelegd. Daarna gaat er wat gemalen peper op en eventueel wat witte wijn of bier. Na 10 minuten koken op een heet vuur is het basisgerecht klaar.

Hangcultuur- en bodemcultuurmosselen

Hangcultuurmosselen worden gekweekt in de Oosterschelde (Zeeland). Deze hangen in netten en leven niet op de bodem. Deze mosselen krijgen meer zonlicht dan bodemmosselen. Ze groeien daardoor sneller en de schelp is dunner. Het voordeel? De hangcultuurmosselen zijn eerder geschikt voor consumptie. Het seizoen kan dus eerder beginnen. Het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen start in juli. Er is geen verschil in smaak. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: