Nog meer weetjes over mosselen

30 juni 2017 | Thijs Jacobs
Nog meer weetjes over mosselen<

Eerder plaatsten we al eens een lijstje met 7 misverstanden over mosselen. Omdat het mosselseizoen weer is aangebroken, hebben we wat onderzoek gedaan en presenteren we je een lijst met de meest nuttige weetjes over mosselen. 

Dichte mosselen gewoon eetbaar

Het is een misvatting dat je gesloten mosselen niet kunt eten. Sommige mosselen hebben gewoon een sterkere sluitspier, waardoor de mossel gesloten blijft. Af en toe betreft het een slikmossel. Dat is een mossel die zich heeft volgezogen met zand. Deze kun je beter niet eten, want dat is simpelweg niet smakelijk. 

Hoeveel per persoon?

Per persoon heb je ongeveer één kilo mosselen nodig. Er blijft immers maar zo'n 200 gram mosselvlees over van die kilo. 

Heerlijke bouillon

Bewaar het kookvocht van de mosselen. Als je het vocht invriest in ijsblokjesvormpjes, dan heb je een tijd later een perfecte bouillon bij de hand.

Categorieën

Er zijn verschillende categorieën met betrekking tot mosselen. De hoeveelheid mosselvlees bepaalt in welke categorie de mossel valt. Je hebt de volgende categorieën: De super: 60 tot 70 stuks per kg, de extra: meer dan 70 stuks per kg, de imperial: 53 tot 60 stuks per kg, de jumbo: 45 tot 53 stuks per kg en de Goudmerk: 38 tot 45 stuks per kg.

Niet invriezen

Verse mosselen mag je zeker niet invriezen. Wat wel mag? Koken, uit de schelp halen en daarna invriezen. Daarna zijn ze nog drie dagen houdbaar in de koelkast. 

Gezond en lekker

Naast lekker zijn mosselen ook heel gezond. Ze zijn calorie-arm, bevatten weinig vet, veel eiwitten en zijn zijn rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen. 

Geen speciale pan nodig

Een mosselpan heb je eigenlijk niet nodig om mosselen in te koken. Een grote soeppan is voldoende. Houd er wel rekening mee dat je maar één derde deel van de pan met mosselen mag vullen.

Smaakverschil?

Tussen oranje en witte mosselen bestaat geen smaakverschil. Die fabel is nu de wereld uit. 

Hoe sluit je een mossel?

Een mossel die open staat, kun je sluiten door deze tegen de aanrecht te tikken of af te spoelen met koud water. Beschadigde/gebroken mosselen kun je beter niet consumeren. 

Parels

Je kunt een parel aantreffen in een mossel. de kleine, donkere parel ontstaat uit een zandkorreltje dat is bedekt met parelmoer. Dat doet de mossel omdat de zandkorrel wordt beschouwd als 'indringer'. 

Makkelijk recept voor mosselen

Mosselen bereiden is gemakkelijk. De mosselen van de groothandel zijn al zandvrij en van hun baard ontdaan. Gewoon even afspelen en dan koken in een pan met groenten (doorgaans zijn dat ui, prei en wortel, gecombineerd met laurier en selderie). Bovenop de groenten worden de mosselen gelegd. Daarna gaat er wat gemalen peper op en eventueel wat witte wijn of bier. Na 10 minuten koken op een heet vuur is het basisgerecht klaar.

Hangcultuur- en bodemcultuurmosselen

Hangcultuurmosselen worden gekweekt in de Oosterschelde (Zeeland). Deze hangen in netten en leven niet op de bodem. Deze mosselen krijgen meer zonlicht dan bodemmosselen. Ze groeien daardoor sneller en de schelp is dunner. Het voordeel? De hangcultuurmosselen zijn eerder geschikt voor consumptie. Het seizoen kan dus eerder beginnen. Het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen start in juli. Er is geen verschil in smaak. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
[FOTO'S] Is dit de gaafste horecahotspot van Rotterdam?

Één plek waar je terecht kunt voor een tal van uiteenlopende culturen, thema's en smaken. Midden in het centrum van Rotterdam opende café DoDo haar imposante deuren voor publiek. Met maar liefst 220 zitplaatsen verdeeld over 7 uiteenlopende wereldse themaruimtes, belooft dez...

Lunchroom
Anne&Max wil vijf nieuwe vestigingen in 2020

Anne&Max wilt dé huiskamer in de stad zijn die haar gasten elke dag verrast met heerlijke biologische producten, zeer gastvrije service in mooie karakteristieke panden met een trendy interieur. Anne&Max is hard gegroeid in de afgelopen twee jaar en is nog steeds volop in ontwikkeli...

Opening Rotterdam
Bagels & Beans opent in Rotterdam Alexandrium

Goed nieuws voor wie in het oosten van Rotterdam woont of daar graag gaat shoppen: voor een paddoburgerbagel of de beruchte cheesecake kun je gewoon hier terecht. De vijfde Bagels & Beans van de Maasstad opent op 23 oktober in Rotterdam Alexandrium zijn prachtige glazen puien. Niet te missen als...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: