Nog meer weetjes over mosselen

30 juni 2017 | Thijs Jacobs
Nog meer weetjes over mosselen

Eerder plaatsten we al eens een lijstje met 7 misverstanden over mosselen. Omdat het mosselseizoen weer is aangebroken, hebben we wat onderzoek gedaan en presenteren we je een lijst met de meest nuttige weetjes over mosselen. 

Dichte mosselen gewoon eetbaar

Het is een misvatting dat je gesloten mosselen niet kunt eten. Sommige mosselen hebben gewoon een sterkere sluitspier, waardoor de mossel gesloten blijft. Af en toe betreft het een slikmossel. Dat is een mossel die zich heeft volgezogen met zand. Deze kun je beter niet eten, want dat is simpelweg niet smakelijk. 

Hoeveel per persoon?

Per persoon heb je ongeveer één kilo mosselen nodig. Er blijft immers maar zo'n 200 gram mosselvlees over van die kilo. 

Heerlijke bouillon

Bewaar het kookvocht van de mosselen. Als je het vocht invriest in ijsblokjesvormpjes, dan heb je een tijd later een perfecte bouillon bij de hand.

Categorieën

Er zijn verschillende categorieën met betrekking tot mosselen. De hoeveelheid mosselvlees bepaalt in welke categorie de mossel valt. Je hebt de volgende categorieën: De super: 60 tot 70 stuks per kg, de extra: meer dan 70 stuks per kg, de imperial: 53 tot 60 stuks per kg, de jumbo: 45 tot 53 stuks per kg en de Goudmerk: 38 tot 45 stuks per kg.

Niet invriezen

Verse mosselen mag je zeker niet invriezen. Wat wel mag? Koken, uit de schelp halen en daarna invriezen. Daarna zijn ze nog drie dagen houdbaar in de koelkast. 

Gezond en lekker

Naast lekker zijn mosselen ook heel gezond. Ze zijn calorie-arm, bevatten weinig vet, veel eiwitten en zijn zijn rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen. 

Geen speciale pan nodig

Een mosselpan heb je eigenlijk niet nodig om mosselen in te koken. Een grote soeppan is voldoende. Houd er wel rekening mee dat je maar één derde deel van de pan met mosselen mag vullen.

Smaakverschil?

Tussen oranje en witte mosselen bestaat geen smaakverschil. Die fabel is nu de wereld uit. 

Hoe sluit je een mossel?

Een mossel die open staat, kun je sluiten door deze tegen de aanrecht te tikken of af te spoelen met koud water. Beschadigde/gebroken mosselen kun je beter niet consumeren. 

Parels

Je kunt een parel aantreffen in een mossel. de kleine, donkere parel ontstaat uit een zandkorreltje dat is bedekt met parelmoer. Dat doet de mossel omdat de zandkorrel wordt beschouwd als 'indringer'. 

Makkelijk recept voor mosselen

Mosselen bereiden is gemakkelijk. De mosselen van de groothandel zijn al zandvrij en van hun baard ontdaan. Gewoon even afspelen en dan koken in een pan met groenten (doorgaans zijn dat ui, prei en wortel, gecombineerd met laurier en selderie). Bovenop de groenten worden de mosselen gelegd. Daarna gaat er wat gemalen peper op en eventueel wat witte wijn of bier. Na 10 minuten koken op een heet vuur is het basisgerecht klaar.

Hangcultuur- en bodemcultuurmosselen

Hangcultuurmosselen worden gekweekt in de Oosterschelde (Zeeland). Deze hangen in netten en leven niet op de bodem. Deze mosselen krijgen meer zonlicht dan bodemmosselen. Ze groeien daardoor sneller en de schelp is dunner. Het voordeel? De hangcultuurmosselen zijn eerder geschikt voor consumptie. Het seizoen kan dus eerder beginnen. Het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen start in juli. Er is geen verschil in smaak. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
Alles over digitaal ondernemen in je lunchzaak

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je lunchzaak

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Interview
Bedrijfspaspoort: Brood en Zoets

Hoe zou jij je lunchroom omschrijven? "Een beetje een tweede huiskamer voor heel veel mensen. Er komen hier veel vaste gasten, en veel mensen uit de buurt die gezellig voor een kopje koffie of een praatje komen. We zijn een van de weinige die zo vroeg open zijn in de stad, dus er komen dan o ...

Opening
Dunkin’ opent Pop up Store in Amsterdam The Style Outlet

Koffie- en donutgigant Dunkin’ opent haar deuren in Halfweg. Na het succes van de vestigingen die in de overige outlets in Nederland gevestigd zijn kon een Vestiging in de Amsterdamse The Style Outlet niet uitblijven. Trost zijn we dat we in dit mooie project onze nieuwste concept van Dunkin&r ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: