Nieuw: De Bosatlas van het voedsel

20 november 2014
Nieuw: De Bosatlas van het voedsel

Vandaag verschijnt De Bosatlas van het voedsel, een atlas die een veelzijdig beeld schetst van de Nederlandse voedselvoorziening. Zo
laat de atlas zien dat de Nederlander dagelijks gemiddeld negen euro aan voedsel besteedt, waarvan drie euro buitenshuis, dat mensen van zeventig jaar en ouder het meeste fruit eten en dat één op de drie vrachtwagens op de Europese wegen voedsel vervoert. Bijna veertig overheden, kennisinstellingen en bedrijven hebben meegewerkt aan dit overzichtswerk.

*De dynamiek van voedselproductie*
Allerlei kaarten en infographics laten zien dat de wijze waarop ons voedsel wordt geproduceerd voortdurend verandert. Kwam voedsel nog niet zo lang geleden voornamelijk uit eigen tuin of regio, tegenwoordig is het afkomstig uit alle uithoeken van de wereld. Ook qua voedselveiligheid is er veel veranderd: dankzij betere controles is voedsel tegenwoordig veiliger dan ooit. Daarnaast blijken verschillende productiewijzen naast elkaar te staan: van de efficiënte geïndustrialiseerde manier versus de sympathiek ogende ambachtelijke productie die aan populariteit wint.

*Nederland: toonaangevend in landbouw en voedsel*
In de atlas ruime aandacht voor Nederland dat qua voedselproductie behoort tot de wereldtop. De Bosatlas van het voedsel brengt aan de hand van veelzijdige thema's - van toonaangevende universiteiten op het gebied van landbouw en voeding tot specifieke productie, belangrijke exportproducten en voedselkwaliteit - inzichtelijk hoe de voedselvoorziening van Nederland in elkaar steekt. Gebruikmakend van gegevens uit onomstreden bronnen brengt de atlas in kaart wat er allemaal gebeurt voordat voedsel op ons bord belandt, van grond tot mond.

*De voedselconsument anno nu*
De Bosatlas van het voedsel toont ook aan hoe de huidige consument tegenover voeding staat. Kosmopolieten genieten van sushi, terwijl de meer traditionele burgers de voorkeur geven aan boerenkool met worst. Kaarten in de atlas laten daarnaast zien dat overgewicht toeneemt in westerse landen en illustreren ook de discussie over wat 'goed' voedsel is. De toenemende populariteit van biologisch voedsel is hiervan een voorbeeld.

De Bosatlas van het voedsel
Gebonden, 24,5 x 34 cm
116 pagina's
Euro 29,95
ISBN: 978 9001 12012 2

~Christel Tuin~

Overig nieuws