Meer groenten in Nederlandse horeca

23 januari 2015 |
Meer groenten in Nederlandse horeca<

Groente is hot! Zo bleek ook weer tijdens de Horecava 2015. Stichting Variatie in de Keuken deed onderzoek naar het gebruik van groente in
de keuken. Restauranthouders blijken steeds meer het belang in te zien van het serveren van meer groente. Maar liefst 70% gaf aan dat zij interesse hebben om de omzet en winstmarge van hun restaurant te verhogen door meer groente en minder vlees te serveren. Het merendeel van de restaurants (zo’n 60%) die meededen aan het onderzoek, serveren nu tussen de 50 en 125 gram groente per hoofdgerecht.

Demonstraties
Stichting Variatie in de Keuken was dit jaar voor het eerst op de Horecava aanwezig met hun #GekopGroente stand. In de stand werden verschillende demonstraties gegeven door bekende chefs, met de focus op technieken en bijzondere smaakcombinaties die met meer groente mogelijk zijn. “Meer groente en iets minder vlees is wat de hedendaagse bewuste consument wil. Bovendien leveren groentegerechten duizenden liters water, CO2 en landbouwgrond besparing op en voor de restauranthouder tot maar liefst 23% inkoopvoordeel. Als iedereen profiteert van een andere balans op het bord dan begrijp ik wel waarom zoveel restaurants interesse hebben. Daarom is het zo belangrijk om alle kennis die we hebben op dit gebied te blijven delen met chefs en restauranthouders”, aldus Joris Heijnen, oprichter van Variatie in de Keuken.

Meer groente
Uit het onderzoek bleek dat 92% van de bezoekers van het Vers en Puur plein op de Horecava verwacht dat er meer groente geserveerd gaat worden in de Nederlandse horeca in 2017. Gemiddeld wordt een stijging verwacht van 28% meer groente op het bord. De stichting verwacht zelf dat de ontwikkeling iets langzamer zal gaan, maar is blij te zien dat het zo leeft in de sector. Joris Heijnen: “Als het lukt om de Horeca te inspireren gemiddeld minimaal 10% tot 20% meer groente te serveren, dan hebben we al een flinke stap gezet.” In totaal werden 166 bezoekers ondervraagd, waarvan 60% werkzaam bij een restaurant.

Meewerken
Tien restaurants hebben inmiddels aangegeven mee te willen werken aan een grootschalig onderzoek waarbij verschillende concepten om de groenteconsumptie te bevorderen gedurende twee weken uitgevoerd zullen worden. Tijdens het onderzoek wil Variatie in de Keuken metingen verrichten en een gasttevredenheidsonderzoek doen om zo inzicht te krijgen op welke manier de restauranthouder meer geld kan verdienen en de gasten meer tevreden naar huis gaan. Het onderzoek is een gezamenlijk project met o.a. de Wageningen Universiteit en het Groenten Fruit Huis om de groente consumptie te stimuleren. Bij interesse, er zijn nog enkele plaatsen voor restaurants beschikbaar, neem contact op met Stichting Variatie in de Keuken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Achtergronden Rotterdam
Baker&Moore lanceert TO GO picknickservice 'Baker's Box'

Baker&Moore, gevestigd op de Westblaak mag vanaf 1 juni net als de rest van de Nederlandse horeca haar deuren eindelijk weer openen. Tijdens de lockdown is er hard gewerkt aan een nieuw concept. Deze week lanceerde de heer Bakker (eigenaar Baker&Moore) het gloednieuwe concept, genaamd 'B...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Columns
Column Monique van Gevelt: het nieuwe abnormaal

Voor velen van ons is het drukker dan ooit. Dat wil trouwens niet zeggen dat we geld verdienen. Nee, deze crisis is een financieel drama. We zien de reserves verdampen en staren naar de bodem van onze schatkist. En nu onze voordeur op een kier staat voor onze gasten, zijn we er nog lang niet. Hoe de...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: