Meer groenten in Nederlandse horeca

23 januari 2015
Meer groenten in Nederlandse horeca

Groente is hot! Zo bleek ook weer tijdens de Horecava 2015. Stichting Variatie in de Keuken deed onderzoek naar het gebruik van groente in
de keuken. Restauranthouders blijken steeds meer het belang in te zien van het serveren van meer groente. Maar liefst 70% gaf aan dat zij interesse hebben om de omzet en winstmarge van hun restaurant te verhogen door meer groente en minder vlees te serveren. Het merendeel van de restaurants (zo’n 60%) die meededen aan het onderzoek, serveren nu tussen de 50 en 125 gram groente per hoofdgerecht.

*Demonstraties*
Stichting Variatie in de Keuken was dit jaar voor het eerst op de Horecava aanwezig met hun #GekopGroente stand. In de stand werden verschillende demonstraties gegeven door bekende chefs, met de focus op technieken en bijzondere smaakcombinaties die met meer groente mogelijk zijn. “Meer groente en iets minder vlees is wat de hedendaagse bewuste consument wil. Bovendien leveren groentegerechten duizenden liters water, CO2 en landbouwgrond besparing op en voor de restauranthouder tot maar liefst 23% inkoopvoordeel. Als iedereen profiteert van een andere balans op het bord dan begrijp ik wel waarom zoveel restaurants interesse hebben. Daarom is het zo belangrijk om alle kennis die we hebben op dit gebied te blijven delen met chefs en restauranthouders”, aldus Joris Heijnen, oprichter van Variatie in de Keuken.

*Meer groente*
Uit het onderzoek bleek dat 92% van de bezoekers van het Vers en Puur plein op de Horecava verwacht dat er meer groente geserveerd gaat worden in de Nederlandse horeca in 2017. Gemiddeld wordt een stijging verwacht van 28% meer groente op het bord. De stichting verwacht zelf dat de ontwikkeling iets langzamer zal gaan, maar is blij te zien dat het zo leeft in de sector. Joris Heijnen: “Als het lukt om de Horeca te inspireren gemiddeld minimaal 10% tot 20% meer groente te serveren, dan hebben we al een flinke stap gezet.” In totaal werden 166 bezoekers ondervraagd, waarvan 60% werkzaam bij een restaurant.

*Meewerken*
Tien restaurants hebben inmiddels aangegeven mee te willen werken aan een grootschalig onderzoek waarbij verschillende concepten om de groenteconsumptie te bevorderen gedurende twee weken uitgevoerd zullen worden. Tijdens het onderzoek wil Variatie in de Keuken metingen verrichten en een gasttevredenheidsonderzoek doen om zo inzicht te krijgen op welke manier de restauranthouder meer geld kan verdienen en de gasten meer tevreden naar huis gaan. Het onderzoek is een gezamenlijk project met o.a. de Wageningen Universiteit en het Groenten Fruit Huis om de groente consumptie te stimuleren. Bij interesse, er zijn nog enkele plaatsen voor restaurants beschikbaar, neem contact op met Stichting Variatie in de Keuken.

Overig nieuws