McDonald's verkoopt nog 11% hamburgers

20 december 2010 |
McDonald's verkoopt nog 11% hamburgers<

Fastfoodbedrijf McDonald's, ooit begonnen als één enkel hamburger-restaurant in Amerika, verkoopt wereldwijd per 100 bestellingen nog maar 11 hamburgers. Dat blijkt na rekenwerk door vakblad Lunchroom. Wereldwijd gemeten verkoopt de onderneming 75 hamburgers per seconde, terwijl er in dezelfde tijdsperiode 671 klanten worden bediend. Dit komt neer op 11%.

Assortiment
Van alle klanten wereldwijd kiest 11% voor de hamburger, terwijl 89% (596 mensen per seconde) voor iets anders kiest uit het met de jaren steeds breder geworden assortiment. Navraag door de redactie bij McDonald's Nederland levert op dat men niets kan zeggen over de genoemde wereldwijde cijfers. "Het aandeel hamburgers in de verkoop in Nederland is al jaren stabiel", aldus een woordvoerster. "We kunnen uit concurrentieoverwegingen geen cijfers over Nederland meedelen wat betreft de verkoop van het precieze aantal hamburgers, of het aandeel dat hamburgers hebben binnen het het totale aanbod in Nederland."

Actief in 119 landen
Het is geen geheim dat de gouden bogen van hamburgerketen McDonald's het meest bekende symbool op aarde zijn. De hamburgerketen is vandaag de dag actief in 119 verschillende landen. Dagelijks worden wereldwijd 58 miljoen klanten bediend, wat neerkomt op 671 personen per seconde.

'Mac-Do' in cijfers
Het Amerikaanse webmagazine Business Insider verzamelde onlangs een rijtje indrukwekkende feiten over 's werelds grootste hamburgerketen:

1. McDonald's bedient dagelijks 58 miljoen klanten, dat zijn er even veel als de bevolkingen van Nederland, Griekenland, Portugal, België en Tsjechië bij elkaar opgeteld. Dat zijn 2,4 miljoen klanten per uur, 40.278 per minuut en 671 per seconde.
2. McDonald's verkoopt wereldwijd 75 hamburgers per seconde.
3. Met een omzet van 91 miljard dollar per jaar is de fastfood-gigant goed voor plek 91 op de lijst met wereld-economieën.
4. Indien daarbij nog eens de 31 miljard dollar uit franchise-inkomsten worden geteld stijgt McDonald's naar plek 56 op deze lijst, net voor Ecuador.
5. Jaarlijks rekruteert McDonalds 1 miljoen mensen, dat is alleen nog maar voor de VS.
6. Eén op elke acht Amerikanen werkte ooit voor de hamburgermoloch, onder anderen: Sharon Stone, Shania Twain, Jay Leno en zangeres Pink.
7. McDonald's is 's werelds grootste distributeur van speelgoed. Er wordt speelgoed geleverd bij 20 procent van de verkopen.
8. 88 procent van de mensen wereldwijd herkennen de de gouden bogen van het logo. 54 procent van de aardbewoners herkent het kruisbeeld als 'logo' van het katholieke geloof.
9. De koningin van Engeland is eigenares van een McDonald's-restaurant nabij Buckingham Palace, het pand maakt deel uit van haar vastgoedportefeuille.
10. De volgende drie jaar opent McDonald's elke dag een restaurant in China.

Op de foto: Fragment van een advertentie van McDonald's uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen de hamburger nog de dienst uitmaakte. (Foto: McDonald's)

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

Nice 'n Easy
Sous-vide bereiden, zo werkt het

Sous-vide koken heeft de laatste jaren in de horeca flink aan populariteit gewonnen. Bij deze techniek worden in een waterbad met exact gecontroleerde lage temperatuur vacuümverpakte producten gelijkmatig gegaard. Doordat het gevacumeerd is, behoudt het smaak en structuur. Hoewel sous-vide in d...

KHN Coronacrisis
KHN: kabinet voert disproportionele maatregelen in tegen horeca

De blijvende toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Naast een update van de huidige stand van zaken, werden er voor 6 van de 25 veiligheidsregio’s extra maatregelen aangekondigd, waaronder maatregelen...

Achtergronden
Schiphol continueert samenwerking met HMSHost International

Amsterdam Airport Schiphol zet haar samenwerking met HMSHost International, de wereldleider op het gebied van eten & drinken, de komende jaren voort. Speerpunt in de samenwerking is de vernieuwde food & beverage strategie van Schiphol. In de nieuwe strategie staan flexibiliteit, kwaliteit, d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: