McDonald's verkoopt nog 11% hamburgers

20 december 2010 |
McDonald's verkoopt nog 11% hamburgers<

Fastfoodbedrijf McDonald's, ooit begonnen als één enkel hamburger-restaurant in Amerika, verkoopt wereldwijd per 100 bestellingen nog maar 11 hamburgers. Dat blijkt na rekenwerk door vakblad Lunchroom. Wereldwijd gemeten verkoopt de onderneming 75 hamburgers per seconde, terwijl er in dezelfde tijdsperiode 671 klanten worden bediend. Dit komt neer op 11%.

Assortiment
Van alle klanten wereldwijd kiest 11% voor de hamburger, terwijl 89% (596 mensen per seconde) voor iets anders kiest uit het met de jaren steeds breder geworden assortiment. Navraag door de redactie bij McDonald's Nederland levert op dat men niets kan zeggen over de genoemde wereldwijde cijfers. "Het aandeel hamburgers in de verkoop in Nederland is al jaren stabiel", aldus een woordvoerster. "We kunnen uit concurrentieoverwegingen geen cijfers over Nederland meedelen wat betreft de verkoop van het precieze aantal hamburgers, of het aandeel dat hamburgers hebben binnen het het totale aanbod in Nederland."

Actief in 119 landen
Het is geen geheim dat de gouden bogen van hamburgerketen McDonald's het meest bekende symbool op aarde zijn. De hamburgerketen is vandaag de dag actief in 119 verschillende landen. Dagelijks worden wereldwijd 58 miljoen klanten bediend, wat neerkomt op 671 personen per seconde.

'Mac-Do' in cijfers
Het Amerikaanse webmagazine Business Insider verzamelde onlangs een rijtje indrukwekkende feiten over 's werelds grootste hamburgerketen:

1. McDonald's bedient dagelijks 58 miljoen klanten, dat zijn er even veel als de bevolkingen van Nederland, Griekenland, Portugal, België en Tsjechië bij elkaar opgeteld. Dat zijn 2,4 miljoen klanten per uur, 40.278 per minuut en 671 per seconde.
2. McDonald's verkoopt wereldwijd 75 hamburgers per seconde.
3. Met een omzet van 91 miljard dollar per jaar is de fastfood-gigant goed voor plek 91 op de lijst met wereld-economieën.
4. Indien daarbij nog eens de 31 miljard dollar uit franchise-inkomsten worden geteld stijgt McDonald's naar plek 56 op deze lijst, net voor Ecuador.
5. Jaarlijks rekruteert McDonalds 1 miljoen mensen, dat is alleen nog maar voor de VS.
6. Eén op elke acht Amerikanen werkte ooit voor de hamburgermoloch, onder anderen: Sharon Stone, Shania Twain, Jay Leno en zangeres Pink.
7. McDonald's is 's werelds grootste distributeur van speelgoed. Er wordt speelgoed geleverd bij 20 procent van de verkopen.
8. 88 procent van de mensen wereldwijd herkennen de de gouden bogen van het logo. 54 procent van de aardbewoners herkent het kruisbeeld als 'logo' van het katholieke geloof.
9. De koningin van Engeland is eigenares van een McDonald's-restaurant nabij Buckingham Palace, het pand maakt deel uit van haar vastgoedportefeuille.
10. De volgende drie jaar opent McDonald's elke dag een restaurant in China.

Op de foto: Fragment van een advertentie van McDonald's uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen de hamburger nog de dienst uitmaakte. (Foto: McDonald's)

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Amsterdam
Amsterdams hamburgerrestaurant Lombardo’s ondersteunt Villa Joep met speciale burger

Restaurant Lombardo’s, het Amsterdamse hamburgerrestaurant van chefkok Martijn Verdonk, geeft aan de decembermaand een speciaal tintje door vanaf vandaag tijdelijk een speciale burger voor het goede doel op de menukaart te zetten. De helft van de opbrengst van deze burger, die ontwikkeld werd ...

Amsterdam Opening
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïns...

Opening
Anne&Max opent eerste vestiging in Apeldoorn

Op maandag 16 december zal in het centrum van Apeldoorn een nieuwe Anne&Max in samenwerking met foodservicebedrijf Albron openen. Het pand ligt op de hoek van de Hoofdstraat en de Kapelstraat. Met een paar minuten lopen sta je voor de deur bij CODA; hét cultuurhuis van Apeldoorn. Het pand...

trends Bezorgen
Dit zijn de 10 meest populaire gerechten van 2019

We zijn de laatste maand van het jaar weer ingegaan. Een mooi moment om terug te blikken op de food highlights van het afgelopen jaar. Welke gerechten waren de grote favorieten in Nederland? En in welke mate verschilt dit van de populairste gerechten wereldwijd? Van Poké Bowls tot de alom bek...

trends Interview Longread
De allergrootste foodtrend? Vegan!

We kunnen er eigenlijk niet omheen: dé absolute foodtrend is vegan food. 2018 was het jaar van de vleesvervangers, 2019 bleek die van een verdere doorontwikkeling en verdere aandacht voor vegan in de professionele horecakeuken. In Dordrecht, uitgerekend de stad van de paardenslachterijen, ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: