McDonald's verkoopt nog 11% hamburgers

20 december 2010 |
McDonald's verkoopt nog 11% hamburgers<

Fastfoodbedrijf McDonald's, ooit begonnen als één enkel hamburger-restaurant in Amerika, verkoopt wereldwijd per 100 bestellingen nog maar 11 hamburgers. Dat blijkt na rekenwerk door vakblad Lunchroom. Wereldwijd gemeten verkoopt de onderneming 75 hamburgers per seconde, terwijl er in dezelfde tijdsperiode 671 klanten worden bediend. Dit komt neer op 11%.

Assortiment
Van alle klanten wereldwijd kiest 11% voor de hamburger, terwijl 89% (596 mensen per seconde) voor iets anders kiest uit het met de jaren steeds breder geworden assortiment. Navraag door de redactie bij McDonald's Nederland levert op dat men niets kan zeggen over de genoemde wereldwijde cijfers. "Het aandeel hamburgers in de verkoop in Nederland is al jaren stabiel", aldus een woordvoerster. "We kunnen uit concurrentieoverwegingen geen cijfers over Nederland meedelen wat betreft de verkoop van het precieze aantal hamburgers, of het aandeel dat hamburgers hebben binnen het het totale aanbod in Nederland."

Actief in 119 landen
Het is geen geheim dat de gouden bogen van hamburgerketen McDonald's het meest bekende symbool op aarde zijn. De hamburgerketen is vandaag de dag actief in 119 verschillende landen. Dagelijks worden wereldwijd 58 miljoen klanten bediend, wat neerkomt op 671 personen per seconde.

'Mac-Do' in cijfers
Het Amerikaanse webmagazine Business Insider verzamelde onlangs een rijtje indrukwekkende feiten over 's werelds grootste hamburgerketen:

1. McDonald's bedient dagelijks 58 miljoen klanten, dat zijn er even veel als de bevolkingen van Nederland, Griekenland, Portugal, België en Tsjechië bij elkaar opgeteld. Dat zijn 2,4 miljoen klanten per uur, 40.278 per minuut en 671 per seconde.
2. McDonald's verkoopt wereldwijd 75 hamburgers per seconde.
3. Met een omzet van 91 miljard dollar per jaar is de fastfood-gigant goed voor plek 91 op de lijst met wereld-economieën.
4. Indien daarbij nog eens de 31 miljard dollar uit franchise-inkomsten worden geteld stijgt McDonald's naar plek 56 op deze lijst, net voor Ecuador.
5. Jaarlijks rekruteert McDonalds 1 miljoen mensen, dat is alleen nog maar voor de VS.
6. Eén op elke acht Amerikanen werkte ooit voor de hamburgermoloch, onder anderen: Sharon Stone, Shania Twain, Jay Leno en zangeres Pink.
7. McDonald's is 's werelds grootste distributeur van speelgoed. Er wordt speelgoed geleverd bij 20 procent van de verkopen.
8. 88 procent van de mensen wereldwijd herkennen de de gouden bogen van het logo. 54 procent van de aardbewoners herkent het kruisbeeld als 'logo' van het katholieke geloof.
9. De koningin van Engeland is eigenares van een McDonald's-restaurant nabij Buckingham Palace, het pand maakt deel uit van haar vastgoedportefeuille.
10. De volgende drie jaar opent McDonald's elke dag een restaurant in China.

Op de foto: Fragment van een advertentie van McDonald's uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen de hamburger nog de dienst uitmaakte. (Foto: McDonald's)

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: