McDonald's verkoopt nog 11% hamburgers

20 december 2010 |
McDonald's verkoopt nog 11% hamburgers<

Fastfoodbedrijf McDonald's, ooit begonnen als één enkel hamburger-restaurant in Amerika, verkoopt wereldwijd per 100 bestellingen nog maar 11 hamburgers. Dat blijkt na rekenwerk door vakblad Lunchroom. Wereldwijd gemeten verkoopt de onderneming 75 hamburgers per seconde, terwijl er in dezelfde tijdsperiode 671 klanten worden bediend. Dit komt neer op 11%.

Assortiment
Van alle klanten wereldwijd kiest 11% voor de hamburger, terwijl 89% (596 mensen per seconde) voor iets anders kiest uit het met de jaren steeds breder geworden assortiment. Navraag door de redactie bij McDonald's Nederland levert op dat men niets kan zeggen over de genoemde wereldwijde cijfers. "Het aandeel hamburgers in de verkoop in Nederland is al jaren stabiel", aldus een woordvoerster. "We kunnen uit concurrentieoverwegingen geen cijfers over Nederland meedelen wat betreft de verkoop van het precieze aantal hamburgers, of het aandeel dat hamburgers hebben binnen het het totale aanbod in Nederland."

Actief in 119 landen
Het is geen geheim dat de gouden bogen van hamburgerketen McDonald's het meest bekende symbool op aarde zijn. De hamburgerketen is vandaag de dag actief in 119 verschillende landen. Dagelijks worden wereldwijd 58 miljoen klanten bediend, wat neerkomt op 671 personen per seconde.

'Mac-Do' in cijfers
Het Amerikaanse webmagazine Business Insider verzamelde onlangs een rijtje indrukwekkende feiten over 's werelds grootste hamburgerketen:

1. McDonald's bedient dagelijks 58 miljoen klanten, dat zijn er even veel als de bevolkingen van Nederland, Griekenland, Portugal, België en Tsjechië bij elkaar opgeteld. Dat zijn 2,4 miljoen klanten per uur, 40.278 per minuut en 671 per seconde.
2. McDonald's verkoopt wereldwijd 75 hamburgers per seconde.
3. Met een omzet van 91 miljard dollar per jaar is de fastfood-gigant goed voor plek 91 op de lijst met wereld-economieën.
4. Indien daarbij nog eens de 31 miljard dollar uit franchise-inkomsten worden geteld stijgt McDonald's naar plek 56 op deze lijst, net voor Ecuador.
5. Jaarlijks rekruteert McDonalds 1 miljoen mensen, dat is alleen nog maar voor de VS.
6. Eén op elke acht Amerikanen werkte ooit voor de hamburgermoloch, onder anderen: Sharon Stone, Shania Twain, Jay Leno en zangeres Pink.
7. McDonald's is 's werelds grootste distributeur van speelgoed. Er wordt speelgoed geleverd bij 20 procent van de verkopen.
8. 88 procent van de mensen wereldwijd herkennen de de gouden bogen van het logo. 54 procent van de aardbewoners herkent het kruisbeeld als 'logo' van het katholieke geloof.
9. De koningin van Engeland is eigenares van een McDonald's-restaurant nabij Buckingham Palace, het pand maakt deel uit van haar vastgoedportefeuille.
10. De volgende drie jaar opent McDonald's elke dag een restaurant in China.

Op de foto: Fragment van een advertentie van McDonald's uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen de hamburger nog de dienst uitmaakte. (Foto: McDonald's)

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Koffie & thee Achtergronden
Starbucks vraagt teveel voor plantaardige melk

Als je bij Starbucks een cappuccino met havermelk bestelt betaal je 70 cent extra. Dit botst met hun eigen klimaatdoelstellingen, want de milieu-impact van plantaardige melk is gemiddeld meer dan de helft lager dan die van koemelk. ProVeg verzoekt daarom de toeslag op plantaardige melk te laten vall...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: