Pak de kaart aan met wereldbroodjes

21 oktober 2013
Pak de kaart aan met wereldbroodjes

Wilt u naast de gewone broodjes gezond, salades en standaard lunchgerechten eens iets anders serveren? Met de recepten van 7 wereldbroodjes die in de "nieuwste editie van Lunchroom":http://www.lunchroom.nl/bladen.html staan, kunt u uw zaak echt
op de kaart zetten. De gerechten zijn niet standaard, dus uw gasten onthouden ze. Haal uw voordeel uit deze recepten en zorg ervoor dat u bekend komt te staan om uw wereldse lunchgerechten.

~Wereldbroodje Deens~



*Ingrediënten*
2 sneetjes lichtbruin roggebrood
1 eetlepel boter
2 blaadjes kropsla
2 eieren
2 eetlepels melk of room
25 gram geraspte belegen kaas
versgemalen peper
1 eetlepel verse basilicum, in reepjes
25 gram garnalen
2 kerstomaatjes, gehalveerd

*Bereiding*
Besmeer de sneetjes roggebrood dun met boter en leg er een blaadje sla op. Druk dit iets plat. Klop in een kom de eieren los met de melk en kaas en voeg naar smaak zout en peper toe. Smelt de rest van de boter in een steelpan en voeg het eimengsel toe. Laat het ei al roerende op zacht vuur stollen tot het glanst. Schep de helft van het basilicum en de garnaaltjes erdoor. Schep het roerei op de sneetjes roggebrood en verdeel de rest van de garnalen en het basilicum erover. Leg de kerstomaatjes erop.


~Wereldbroodje Frans~



*Ingrediënten*
4 maïspistoletjes of meergranenpistoletjes
50 gram tapenade van gedroogde tomaatjes
100 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
8 zwarte olijven zonder pit, fijngehakt
1/2 eetlepel geraspte citroenschil
1-2 eetlepels olijfolie

*Bereiding*
Snijd de pistoletjes aan de bovenkant over de hele lengte open. Duw ze iets open en strijk de tapenade erin uit. Verdeel de geitenkaas met rozemarijn, olijven en wat geraspte citroenschil in de opening van de broodjes en druk dit wat aan. Bestrijk de buitenkant van de broodjes met wat olijfolie en verpak de broodjes in aluminiumfolie. Bak ze op de barbecue knapperig bruin en laat de kaas smelten.

~Wereldbroodje Grieks~



*Ingrediënten*
4 pitabroodjes
125 gram rivierkreeftstaartjes
1 limoen
2 eetlepels mayonaise
1 bosuitje, in dunne ringetjes
1 eetlepel basilicum, fijngehakt
chilipoeder
50 gram waterkers

*Bereiding*
Hak de rivierkreeftjes grof. Boen de limoen schoon en rasp de groene schil eraf. Roer in een kom de mayonaise met de limoenrasp, enkele druppels limoensap, uiringetjes en basilicum tot een dressing. Schep de rivierkreeftjes erdoor en voeg zout en chilipoeder naar smaak toe. Pluk de waterkersblaadjes van de takjes. Rooster de pitabroodjes in een hete grillpan of in de broodrooster goudbruin. Snijd de pitabroodjes in vieren en duw de puntjes open. Vul deze met enkele blaadjes waterkers en de rivierkreeftjes. Zet de pitapuntjes rechtop naast elkaar in een laag schaaltje.

~Wereldgerecht Marokkaans~



*Ingrediënten*
2 ciabatta’s
400 gram mals lamsvlees, in reepjes
4 theelepels chilipoeder
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemalen komijn
3 eetlepels olijfolie
1 blikje tomaatstukjes
versgemalen zwarte peper
1 courgette, in blokjes
1 (rode) ui, gesnipperd
2 eetlepels verse majoraan, fijngehakt
2 bolletjes mozzarella, in plakken

*Bereiding*
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng het lamsvlees met chilipoeder, kaneel en komijn. Verhit 1,5 eetlepel olijfolie in een wok en roerbak de lamsvleesreepjes snel bruin. Roer de tomaatstukjes met vocht erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Laat dit circa 2 minuten zachtjes sudderen. Snijd de ciabatta’s overlangs open en halveer de stukken. Leg de stukken ciabatta op de bakplaat en strijk het lamsvleesmengsel erover uit. Verdeel de courgette, ui en majoraan erover en dek het geheel af met plakjes mozzarella. Druppel er nog wat olijfolie over. Bak de pizzasneetjes in de oven in circa 15 minuten mooi bruin. Lekker met een frisse groene salade.


~Wereldbroodje Spaans~



*Ingrediënten*
half ongesneden vloerwit
1 blikje ansjovisfilets
6 kleine trostomaten
versgemalen zwarte peper
2 eetlepels peterselie, fijngehakt
3 eetlepels (Spaanse) olijfolie
1 grote teen knoflook
6 zwarte olijven zonder pit, in plakjes

*Bereiding*
Verwarm een grillpan voor tot gloeiend heet. Snijd van het brood 4 grove sneden en rooster ze mooi bruin in de grillpan. Laat intussen de ansjovisfilets uitlekken op een flinke laag keukenpapier. Halveer 2 tomaten en verwijder de zaadjes. Ontvel de andere tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schep ze in een kom om met wat zout en peper, 1 eetlepel peterselie en 1 eetlepel olijfolie. Wrijf de sneetjes geroosterd brood eerst in met een halve teen knoflook en daarna met een halve tomaat. Sprenkel er wat olijfolie over. Leg de sneetjes op een bord en schep de tomatensalade erop. Leg op elk sneetje 2 reepjes ansjovis en strooi de olijven en de rest van de peterselie erover.


~Wereldbroodje Hollands~



*Ingrediënten*
1 paninibroodje
1 courgette
2 plakken gesneden Hollandse geitenkaas
2 eetlepels (verse) groene pesto
1 bosuitje, in ringetjes
3 zwarte olijven zonder pit, in plakjes

*Bereiding*
Schaaf met een kaasschaaf in de lengte 3 dunne plakken van de courgette. Snijd de korstjes van de plakken kaas. Snijd de panini overlangs open en bestrijk de helften met pesto. Beleg één helft met een plak courgette en een losjes gevouwen plak kaas. Verdeel hierover de helft van de uiringetjes en olijven. Leg hierop weer een plak courgette en de tweede plak kaas. Verdeel de rest van de bosui en olijven erover en dek af met de laatste plak courgette en de andere helft van de panini. Rooster de panini in een contactgrill of in een tostiapparaat goudbruin.

~Wereldbroodje Turks~



*Ingrediënten*
1 Turks brood of Marokkaanse pide
1 aubergine
1 courgette
1 gele paprika
1 rode ui
3 tomaten
1 eetlepel verse Italiaanse kruiden, fijngehakt
3 eetlepels olijfolie
versgemalen zwarte peper
100 gram chorizo, in plakjes
100 gram jongbelegen kaas, in plakken
50 gram zwarte olijven zonder pit, grof gehakt
chilipoeder

*Bereiding*
Snijd de aubergine, courgette, paprika, ui en tomaten in grove stukken en meng ze in een bakblik of lage ovenschaal met de Italiaanse kruiden, 2 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak. Rooster dit alles onder een hete grill in 8-10 minuten mooi bruin en beetgaar. Schep regelmatig om. Snijd een Turks brood of een Marokkaanse pide overlangs open. Beleg de onderkant met chorizo en kaas. Verdeel de geroosterde groenten en olijven erover en leg de bovenkant van het brood erop. Bestrijk dit met olijfolie en strooi er wat chilipoeder over. Bak het brood in een voorverwarmde oven van 200 °C in 15 minuten knapperig bruin.

~Foto’s en receptuur: Voorlichtingsbureau Brood~

Meer recepten ontdekken voor uw kaart? Download gratis "eerder verschenen edities van Lunchroom":http://www.lunchroom.nl/bladen.html en ga voor een originele kaart!

Overig nieuws