Lunchroom is typisch Nederlands

22 maart 2014 |
Lunchroom is typisch Nederlands<

Het begrip 'lunchroom' zoals wij dat in Nederland definiëren, is tamelijk uniek. Probeer maar eens aan een Belg uit te leggen wat een lunchroom is; dan ben je best een tijdje
bezig. Internationaal gezien wordt de term lunchroom doorgaans gebruikt voor een eetzaal in een bedrijf of school. Eigenlijk de locatie die wij 'kantine' noemen. In de Lunchroom Marktverkenning lees je meer over lunchrooms, trends en definities.
Wat dan?
Hoe noem je een lunchroom dan in het buitenland? Een brasserie, restaurant of cafetaria komt het dichtst in de buurt. Een lunchroom is in Nederland immers een horecagelegenheid waar je kunt lunchen in de breedste zin des woords. Niet alleen brood, maar ook warme gerechten, koude en warme dranken en tussendoortjes staan op de kaart. Een Belg of Fransoos zal hierbij direct aan een brasserie denken; een Engelsman wellicht aan een cafetaria. Tel daarbij op dat je in de lunchroom steeds vaker ook kunt dineren en/of ontbijten en het wordt al meer een 'all day fast restaurant'. Een term uit eigen koker, maar misschien wel het meest treffend.

Brasseriesetting
Nederlanders houden van brood. Sterker nog: brood is essentieel voor veel Nederlanders, en zeker bij de lunch. Wellicht is dat de reden dat wij lunchrooms hebben en ze in het buitenland niet te vinden zijn. In Frankrijk bestel je bijvoorbeeld een compleet (warm) gerecht als je uit gaat lunchen. Brood is meestal bijzaak. Toch zien wij in Nederland ook een verschuiving: de brasseriesetting is in opmars in de lunchroombranche en warme gerechten staan steeds vaker op de kaart.

Niet alles past op brood
Een fout die we in Nederland maken, is om alles op brood te leggen. Gebakken biefstuk, waar de sappen nog uitdruipen, laat zich moeilijk combineren met brood: het brood wordt zompig en onfris. Toch zien we dit vaak gebeuren in de Nederlandse horeca. Dan kun je beter een warm gerecht serveren. Vlees apart, groenten erbij, een lekkere friet of aardappeltjes ernaast en, indien gewenst, brood in een mandje. Je kunt er meer voor vragen (goed voor de omzet) en het is smakelijker. Ook broodjes die door de grote omvang haast niet op te eten zijn zonder te knoeien, zijn hoogst onpraktisch. Het klinkt voor de hand liggend, maar je komt deze uitwassen toch nog vaak tegen. Dat zal vast met onze fascinatie voor brood te maken hebben. Eet smakelijk!

Thijs Jacobs


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Achtergronden Vega
10x vegan innovatie op Horecava 2020

Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten, waaronder de Vish Sticks van Novish. Aan de lange rijen bij de ondernemers te zien is vegan een belangrijk item voor horeca ondernemers. In deze blog zet ProVeg Nederland 10 van de meest vernieuwende ...

Events Achtergronden
Horecava werd goed bezocht dit jaar

Op de 64e editie van de Horecava was de hele horecawereld weer goed vertegenwoordigd de afgelopen vier dagen. De vele nieuwe initiatieven, waaronder The Coffee Stage, de werelden van het TrendLAB en het Start-upLAB met ruim 70 ondernemers waren goed bezocht. Veel aandacht was er voor duurzame thema&...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: