Lunchroom is typisch Nederlands

22 maart 2014 |
Lunchroom is typisch Nederlands<

Het begrip 'lunchroom' zoals wij dat in Nederland definiëren, is tamelijk uniek. Probeer maar eens aan een Belg uit te leggen wat een lunchroom is; dan ben je best een tijdje
bezig. Internationaal gezien wordt de term lunchroom doorgaans gebruikt voor een eetzaal in een bedrijf of school. Eigenlijk de locatie die wij 'kantine' noemen. In de Lunchroom Marktverkenning lees je meer over lunchrooms, trends en definities.
Wat dan?
Hoe noem je een lunchroom dan in het buitenland? Een brasserie, restaurant of cafetaria komt het dichtst in de buurt. Een lunchroom is in Nederland immers een horecagelegenheid waar je kunt lunchen in de breedste zin des woords. Niet alleen brood, maar ook warme gerechten, koude en warme dranken en tussendoortjes staan op de kaart. Een Belg of Fransoos zal hierbij direct aan een brasserie denken; een Engelsman wellicht aan een cafetaria. Tel daarbij op dat je in de lunchroom steeds vaker ook kunt dineren en/of ontbijten en het wordt al meer een 'all day fast restaurant'. Een term uit eigen koker, maar misschien wel het meest treffend.

Brasseriesetting
Nederlanders houden van brood. Sterker nog: brood is essentieel voor veel Nederlanders, en zeker bij de lunch. Wellicht is dat de reden dat wij lunchrooms hebben en ze in het buitenland niet te vinden zijn. In Frankrijk bestel je bijvoorbeeld een compleet (warm) gerecht als je uit gaat lunchen. Brood is meestal bijzaak. Toch zien wij in Nederland ook een verschuiving: de brasseriesetting is in opmars in de lunchroombranche en warme gerechten staan steeds vaker op de kaart.

Niet alles past op brood
Een fout die we in Nederland maken, is om alles op brood te leggen. Gebakken biefstuk, waar de sappen nog uitdruipen, laat zich moeilijk combineren met brood: het brood wordt zompig en onfris. Toch zien we dit vaak gebeuren in de Nederlandse horeca. Dan kun je beter een warm gerecht serveren. Vlees apart, groenten erbij, een lekkere friet of aardappeltjes ernaast en, indien gewenst, brood in een mandje. Je kunt er meer voor vragen (goed voor de omzet) en het is smakelijker. Ook broodjes die door de grote omvang haast niet op te eten zijn zonder te knoeien, zijn hoogst onpraktisch. Het klinkt voor de hand liggend, maar je komt deze uitwassen toch nog vaak tegen. Dat zal vast met onze fascinatie voor brood te maken hebben. Eet smakelijk!

Thijs Jacobs


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Coronacrisis
Hellendoornse lunchroom dicht vanwege corona

De Hellendoornse Lunchroom Lorkeers is sinds maandag gesloten, meldt Tubantia. Een personeelslid werd positief getest op corona. De eigenaresse en vier personeelsleden kregen van de GGD te horen dat zij tien dagen in thuisquarantaine moeten. Het personeelslid zat al langere tijd ziek thuis, waarn...

Nice 'n Easy
Convenience: is het eigenlijk wel gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Branded Content Nice 'n Easy
Unieke horeca op Strijp-S, welkom in Blok 63-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Food Amsterdam
De nieuwe high tea ervaring op een bijzondere plek

Hoewel het heerlijke nazomerzonnetje zich nog even van zijn beste kant laat zien, is de herfst alweer in aantocht. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Wie herfst zegt, zegt high tea! Lekker naar binnen, de kachel een standje hoger, een dampende kop thee voor je neus en urenlang tafelen en klets...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: