Lonen horecamedewerkers staan stil

2 december 2016 | Jorien Slager

Hotels, restaurants, snackbars en cafés hebben in het derde kwartaal 2,6 procent meer omgezet dan in het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. In vergelijking met een jaar eerder realiseerde de horeca een recordgroei van 8,8 procent. Echter staan de lonen van de 335.000 horecamedewerkers al enkele jaren stil.

De lonen zijn van 2010-2013 met 3,25% gestegen. De laatste feitelijke loonsverhoging voor het personeel dateert uit juli 2013. Daarentegen is het landelijk gemiddelde cao-loon van 2010-2016 met 10,5% gestegen. Een verschil van 7,25 procent, meldt FNV.

Horecawerknemers blijven al enkele jaren achter bij loonstijgingen. Een horecawerknemer werkzaam volgens loongroep 4 verdiende op 1 juli 2013 bijna 1.700 euro. Sinds 1 april 2014 is er in de horeca geen cao meer, waardoor er na juli 2013 geen enkele cao-verhogingen zijn geweest. ‘Dit betekent dat deze horecawerknemer de afgelopen drie jaar ruim 4.000 euro is misgelopen door het achterblijven van de loonstijgingen in de horecasector.’

Het Ledencongres van FNV Horeca heeft de koers voor de komende jaren voor FNV Horeca bepaald middels een Manifest. ‘Een koers waarmee werkgevers worden uitgedaagd afspraken te maken die passen bij deze tijd, de (deel)sector of de regio waarin zij actief zijn en samen ‘de weg naar boven’ vinden.’ In het Manifest gaat het onder andere over fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor iedereen die werkt in de horeca.

FNV Horeca is de grootste vakbond voor werknemers in de horeca. FNV Horeca behartigt de collectieve belangen voor alle werknemers op het gebied van werk en inkomen, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: 'Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken'

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: