Let op... Verantwoord frituren

21 juni 2010 |
Let op... Verantwoord frituren<

Steeds vaker staat prijkt op lunchrooms en snackbars, een groen logo met daarop Verantwoord Frituren. Gezondheid wordt steeds belangrijker, dus verantwoord frituren is de toekomst. Wat is het precies en hoe kunt u deze sticker bemachtigen?

Wat is verantwoord frituren?
Er komen in Nederland steeds meer cafetaria’s en lunchrooms die verantwoord gefrituurde frites en snacks serveren. Bij deze zaken worden de frites en snacks gebakken in vloeibaar frituurvet in plaats van vast frituurvet. Vloeibaar frituurvet is rijk aan goede onverzadigde vetzuren die het cholesterolgehalte verlagen, en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Ondernemers die Verantwoord Frituren beperken zich niet alleen tot het gebruik van vloeibaar frituurvet, maar houden zich ook aan de 'Spelregels Verantwoord Frituren'. Het frituurvet wordt tijdig ververst, het is altijd op de juiste temperatuur en van optimale kwaliteit. Bedrijven die Verantwoord Frituren zijn herkenbaar aan het groene logo op de deur.

Is het duurder dan frituren op de klassieke wijze?
Vloeibaar frituurvet kost in de aanschaf wat meer, maar het bespaart ook kosten doordat je het makkelijker en sneller kunt verversen en doordat het minder schoonmaakuren vraagt. Op de prijs van een patatje of menuschotel is het verwaarloosbaar weinig.

Hoe stap ik over?
Overstappen is heel gemakkelijk: vraag de leverancier welk vloeibaar frituurvet het meest overeenkomt met het huidige vaste frituurvet qua grondstofgebruik. Dat vloeibare frituurvet lijkt dan ook het meest op het huidige gebruikte vaste vet qua geur en smaak. Test er mee in de praktijk en lees nog eens goed de spelregels voor frituren door. Mocht het vloeibare frituurvet toch niet bevallen, probeer dan een andere. Er zijn veel verschillende producten op de markt met ieder hun eigen pluspunten en smaakeigenschappen. Tip: bij de overstap is het handig om eerst te testen en daarna pas te communiceren naar de klant toe. Zo kunt u objectief vaststellen of de klanten de nieuwe smaak waarderen.

Kost overstappen veel tijd (en moeite)? Moet ik daarvoor andere apparatuur aanschaffen?
Andere apparatuur aanschaffen is niet nodig. Een andere werkwijze eigenlijk ook niet. Ook als u vast frituurvet gebruikt is het handig en verstandig om de spelregels voor verantwoord frituren te volgen.

Waar moet ik extra op letten om verantwoord te (blijven) frituren? Wat zijn dagelijkse aandachtspuntjes?
Belangrijk is dat u niet op de automatische piloot gaat door altijd op een zelfde moment te filteren en verversen. Het juiste moment is afhankelijk van de drukte en de omzet in uw zaak. Deze kan van dag tot dag verschillen. Door goed naar uw vet te kijken, bespaart u tijd en frituurt u altijd in vet van goede kwaliteit. Als het lastig is om het zelf te beoordelen zijn er frituurvetmeters in de handel verkrijgbaar die het verversmoment aangeven.

Wat zijn (concreet) de gezondheidsvoordelen van verantwoord frituren?
Veel mensen krijgen te veel verzadigd vet binnen. Door te frituren in vloeibaar frituurvet gaat het verzadigd vet gehalte en het transvetgehalte naar beneden. Zo krijgen uw klanten deze verkeerde vetzuren minimaal binnen. Onverzadigde vetzuren zijn de goede vetzuren die het cholesterolgehalte verlagen. Patat is voor veel gasten een welkome aanvulling op de schotel en wat veel mensen niet weten is dat een verantwoord gebakken patatje minder calorieën bevat dan een broodje gezond. Ook bijvoorbeeld een verantwoord gefrituurde kroket is een prima product. Frituren staat als bereidingstechniek nog steeds in de belangstelling, ook van koks in sterrenrestaurants.

Gaat in de toekomst iedereen over op verantwoord frituren?
Producten die verantwoord gefrituurd zijn passen binnen een gezond voedingspatroon. Zo lang er geen bereidingstechnieken zijn die de smaak en bite van gefrituurde producten echt goed benaderen is de toekomst aan verantwoord frituren. Ondernemers die bewust omgaan met de gezondheid van hun klant kunnen hier niet om heen.

Kijk voor meer informatie en het stappenplan op de website.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Reportage: Brasserie De Haven verbindt jong en oud 

De laatste jaren heeft er in de zorgsector een verschuiving plaats gevonden. Steeds meer mensen moeten langer thuis wonen. “Om die doelgroep in huis te krijgen, moet je ze op een of andere manier lokken en met ze verbinden", vertelt gastheer Arthur Karstens. Zorgcentrum De Haven in Bun...

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Video
Op Reportage: Panino di Pino

Simone Prestifilippo is samen met haar man Michael eigenaar van de lunchroom Panino di Pino. Panino di pino is een lunchroom waar de moderne Italiaanse sfeer samen met de heerlijke broodjes, Pasta’s en sorbetijs in het centraal staat. Panino di Pino is opgericht door de schoonvader van Sim...

Personalia Fastservice
Domino's krijgt Nederlandse CEO voor Europa

Domino's Pizza Enterprises Limited (ASX: DMP), moederorganisatie van Domino’s pizza Nederland publiceerde deze week haar halfjaarcijfers. In Europa realiseerde Domino’s een sterke omzetgroei van +9,4% tot €382,8m (+5,0% SSS) en een EBITDA €29,4m (+15,6%). Daarnaast opende D...

Video
Op Reportage: Het nieuwe Olivier

Brasserie Olivier in Bilthoven is met haar 37 jaar een van de oudste eetgelegenheden in het dorp. Sinds een half jaar is Olivier verhuisd naar een nieuwe locatie. En daar horen veranderingen bij. Eigenaresse Myrna Janssen vertelt trots haar verhaal. ‘’We zijn verhuisd naar de meest ce...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: