Lab-44 nieuwe horeca hotspot in Zaandam

15 mei 2017 | Thijs Jacobs

Afgelopen weekeinde is eet- en drinkspot Lab-44 op het Hembrugterrein in Zaandam officieel geopend. Lab-44 bevindt zich in een oud gebouw en was in het begin van de 20e eeuw een gifgaslaboratorium. Het was decennialang verboden gebied. Het Hembrugterrein vormt het hart van de voormalige verdedigingslinie van de Stelling van Amsterdam en was altijd militaire grond. 

Nu is Lab-44 een nieuwe hangout en drink- en eetspot voor buurtbewoners. Daar vallen ook Amsterdammers onder. Aan de overzijde van het aangrenzende water zie je Amsterdam liggen.

Initiatiefnemer is Paul Riteco, die ook eigenaar is van brouwerij Hoop in Zaandijk en restaurant Hoop op d’Swarte Walvis in Zaandam. Lab-44 bestaat uit een restaurant met industriële look, een terras met uitzicht over de Zaan en het Noordzeekanaal, een tweede vestiging mét mini bierbrouwerij van brouwerij Hoop, een productieruimte van Zaanse Sambal, Het Paplab en bijzondere vergaderplekken.

In die zin is Lab 44 dus ‘voor makers en eters’.

Het monumentale gebouw verkeerde de laatste jaren in slechte staat. Stadsherstel Amsterdam nam de restauratie voor zijn rekening, mede met behulp van een provinciale subsidie. Het Hembrugterrein is met ruim 42 hectare een groots binnenstedelijk ontwikkelgebied. Het bevat tientallen monumentale panden en een groot bos. Die mix geeft het een zeer eigen, rauw en bijna mysterieus karakter. Vanaf 2018 wordt dit hele gebied door een nieuwe eigenaar ontwikkeld, inclusief 1000 woningen.

Gemakkelijk bereikbaar

Vanaf de snelweg – ringweg Amsterdam – is Lab-44 gemakkelijk te bereiken. Gratis parkeren. Vanaf eind mei gaat het pontje varen vanaf CS dat je binnen 20 minuten vlak voor de deur van het etablissement afzet. Vanaf Sloterdijk kun je nu al in 5 minuten dag en nacht worden overgezet met de Hembrugpont. 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Starten in de horeca
Monique van Gevelt: gaat het nu werkelijk zo goed met de horeca?

Als ik de berichten in de media lees, dan zit de horeca in zijn gloriejaren. De omzet plust, kwartaal na kwartaal, en de bomen schijnen tot in de hemel te groeien. De cijfers van het CBS zijn dan ook lovend. Na de harde klap van 2008 zit de horeca ondertussen op het hoogst gemeten omzetniveau ooi...

Events Achtergronden
Groot succes voor horecavakbeurs HorecaEvenTT

De elfde editie van de horecavakbeurs HorecaEvenTT, die van 5 tot en met 7 februari in Assen werd gehouden, is op alle fronten een groot succes geweest. De beurs noteerde een bezoekersrecord – vooral op de maandag was het gigantisch druk – een deelnemersrecord en een beursoppervlakte die...

Regelgeving KHN
KHN stuurt brandbrief naar staatssecretaris VWS over verbod rookruimten in de horeca

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag van 13 februari jl. betekent kort gezegd dat, op basis van een WHO-verdrag, rookruimten in horeca-inrichtingen niet langer zijn toegestaan. Dat zorgt voor grote onrust bij veel horecaondernemers, want de uitspraak heeft grote impact op de gastvrijheid e...

Food Achtergronden
Nieuw: Koreaans streetfood in Twentsche Foodhal

De Twentsche Foodhal opent in de komende weken drie nieuwe keukens, en breidt hiermee het aanbod in één klap flink uit. Vanaf dit weekend kun je als gast in de foodhal Koreaans streetfood bestellen. En in de eerste week van maart openen een Indiase keuken én een gloednieuw burge...

Interview KHN
De strijd tussen KHN en de marktleiders

In deze serie bespreekt De Restaurantkrant de hete hangijzers in de veranderlijke wereld van de horeca. In de eerste aflevering; de groeiende macht van Thuisbezorgd, IENS en Booking. De Koninklijke Horeca Nederland zet zich als brancheorganisatie in om een zo eerlijk mogelijk speelveld voor de hore...

Ontbijt Achtergronden
Croissantje onmisbaar bij Nederlands Valentijnsontbijt

De meeste Nederlanders worden op Valentijnsdag graag verrast met een klassiek croissantje, eitje en een glas sap. Dit blijkt uit een steekproef van slaapspecialist Bedden.nl onder 855 respondenten, waar werd gevraagd naar de Valentijnsgewoontes van Nederlandse koppels. Croissantje De absolute ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: