KRO-NCRV lanceert de eerste voice-controlled kookassistant

28 mei 2018 | Thijs Jacobs

De bekende chef-kok Sharon de Miranda komt binnenkort in je keuken tot leven via de voice assistant Chef-Kok BinnensteBuiten. Met deze eerste Nederlandse voice-controlled kookassistent pioniert KRO-NCRV met een nieuwe vorm van storytelling.

In een ‘chatbot’-gesprek praat je met de stem van chef-kok Sharon en kun je in je eigen tempo koken met de recepten van het succesvolle TV-programma BinnensteBuiten. Sharon vertelt je stap-voor-stap wat je moet doen. Je geeft met je eigen stem aan wanneer je naar een volgende stap wilt, of waar je extra uitleg bij wilt. Zo heb je je ogen en handen vrij voor het koken. Sharon is hiermee de eerste virtuele persoonlijke kookcoach van Nederland.

Dit is de toekomst

“Bij KRO-NCRV zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen en ons publiek op te zoeken”, aldus mediadirecteur Jochem de Jong. “Conversational interfaces zijn de toekomst. We hebben al verschillende chatbots gemaakt in Facebook Messenger en Whatsapp, zoals bij onze dramaserie Vlucht HS13, Eva Jinek en Iris de Game in de week tegen pesten. Met deze voice assistent van BinnensteBuiten zetten we voor het eerst de technologie van voice recognition in. We gebruiken daarbij niet de stem van Google, maar de stem van onze eigen chef-kok Sharon. Zo maken we de technische interactie menselijk en het gesprek nog persoonlijker. De verwachting is ook dat gebruikers steeds minder scherm en meer stem gaan gebruiken. Wil je als KRO-NCRV relevant blijven dan ga je daar natuurlijk in mee; en wil je daar ook snel in leren. Juist als publieke omroep kunnen we voorop lopen in het toepassen van nieuwe technologie. We doen daarbij veel kennis op die we actief delen met de markt.”

Omdat er in Nederland nog nauwelijks ervaring is met het ontwerpen van verhaalstructuren bij conversational voice interfaces, is een team van KRO-NCRV dit keer de samenwerking aangegaan met de voice bot ontwikkelaar Embot, die gespecialiseerd is in Natural Language Processing en Artificial Intelligence, en een multidisciplinair team van SHAKE lab, een programma van de Stichting SpinAwards voor jong digitaal talent.

Gratis kookassistent

De gratis kookassistent kun je oproepen binnen de Google Assistent app op je smartphone zodra de Nederlandse versie van de app gelanceerd wordt. Google Assistent download je op zowel Apple als Android smartphones en daar vraag je vervolgens aan de Google stem “praat met Chef-Kok BinnensteBuiten”. Vervolgens hoor je Sharon uit je speakers en kun je gaan koken! Als de intelligente speaker van Google, de Google Home, op de Nederlandse markt komt, is de app ook via dit device te gebruiken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Viswinkel of horeca, wie begrijpt het nog?

Een harinkje aan de staart of een lekker bakje kibbeling, wie houdt daar nou niet van? Een Hollandse traditie of niet, niet overal is het toegestaan een vettig visje met uitjes en zuur te kopen en direct op te eten. Dat volgt uit een handhavingstraject dat is gestart tegen The Seafood Shop aan de Le...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Viswinkel of horeca, wie begrijpt het nog?

Een harinkje aan de staart of een lekker bakje kibbeling, wie houdt daar nou niet van? Een Hollandse traditie of niet, niet overal is het toegestaan een vettig visje met uitjes en zuur te kopen en direct op te eten. Dat volgt uit een handhavingstraject dat is gestart tegen The Seafood Shop aan de Le...

Vega
Helft van de Nederlanders vindt iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dat vindt ongeveer de helft van alle Nederlanders. Meer dan 60% van de mensen is zich bewust van de impact van vlees op het klimaat. De milieuschade die de productie en consumptie van vlees oplevert moet in de winkelprijs worden verwerkt, vindt 1 op ...

Opening Rotterdam
Restaurant JAQ, dé hotspot in het Rotterdamse theaterdistrict

Op 12 december opent restaurant JAQ haar deuren in het theaterdistrict van Rotterdam, tegenover het Oude Luxor Theater en vlakbij het bruisende uitgaansgebied rondom het Hofplein. Het sfeervolle restaurant is dé plek om af te spreken voor een drankje tijdens of na het shoppen, voor een zakend...

Economie
Personeel houdt ondernemer uit zijn slaap

Ruim de helft (55%) van alle ondernemers uit het MKB ligt ’s nachts wel eens wakker van zorgen over de eigen onderneming. Met name het vinden en behouden van goed personeel zorgt voor slapeloze nachten. Daarnaast zijn niet betalende klanten en een verstoorde werk-privébalans veel voorko...

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: 'Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken'

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: