Koopje: Gehaktbal voor 16.000 euro

9 februari 2016
Koopje: Gehaktbal voor 16.000 euro

Maar liest 16.000 euro voor één gehaktbal. Niet goedkoop, maar het is zonder twijfel wel de meest milieu- en diervriendelijke
gehaktbal ooit. Om het vlees te maken, werden namelijk geen levende dieren gebruikt. Ondanks het prijskaartje is daarmee een eerste belangrijke stap gezet in de richting van 'diervriendelijk' vlees.

*Gehaktbal uit proefbuis*
Het is de Amerikaanse start-up Memphis Meats menens om vlees te gaan creëren waarbij geen levende dieren geslacht moeten worden. Om hun missie kracht bij te zetten, hebben ze onlangs hun gehaktbal gepresenteerd die in een proefbuis werd gemaakt met enkel dierlijke cellen die zuurstof, suiker en mineralen kregen toegediend tijdens het groeiproces. Dat proces in een soort bioreactor duurt negen tot 21 dagen, waarna het vlees 'geoogst' kan worden.

*Voordelen*
Het 'gecultiveerde' vlees biedt volgens het bedrijf heel wat voordelen. Zo zouden er tot 90 procent minder broeikasgassen vrijkomen, zijn er veel minder grondstoffen nodig, worden er geen antiobiotica en andere stoffen gebruikt en moeten er geen dieren voor lijden. Terwijl hun gehaktbal nu nog 16.000 euro kost om te maken, hopen ze toch binnen drie tot vier jaar het product aan een redelijkere prijs op de markt te brengen.

~Christel Tuin~

Overig nieuws