Koffiekennis: alles over koffievarianten

7 juli 2020 | Thijs Jacobs

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is specialty coffee nu eigenlijk, wat zijn de bereidingstrends en wat zijn de bekendste koffies?

Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld twee drankjes, met een sterke voorkeur voor cappuccino, espresso of zwarte koffie. Echter weet bijna de helft van deze coffeelovers niet wat specialty coffee is.

Cappuccino, espresso en koffie nog steeds populair

Cappuccino is veruit het populairst (57 procent) en wordt vooral door vrouwen besteld. Mannen verkiezen de espresso boven een cappuccino, terwijl vrouwen dan toch liever een latte bestellen. Slechts 18 procent drinkt wel eens filterkoffie V60 (11 procent), Aeropress (5 procent) of Chemex (3 procent) in een koffiebar. Opvallend is, dat de traditionele top drie in de Randstad lijkt te verdwijnen. Zo wordt in Noord-Holland eerder een V60 of Flat White besteld dan een normaal bakje zwarte koffie. Decaf koffie wordt overigens vrijwel niet besteld in een koffiebar (1 procent).

Koffie met verschillende siropen

Meer dan de helft (57 procent) van de koffiedrinkers zegt te weten wat specialty coffee is. Echter blijkt uit een vervolgvraag dat 26 procent van de mensen die zeggen te weten wat specialty coffee is, het eigenlijk niet weten. Zo’n 13 procent hiervan denkt namelijk dat het koffie met verschillende siropen is, in plaats van koffie die voldoet aan criteria en richtlijnen bepaald door het SCA (The Specialty Coffee Association, red.).

In ongeveer de helft van de koffiebars vind je overigens een machine van het Italiaanse merk La Marzocco. Alcohol vinden we helemaal niet belangrijk in een koffiebar (1 procent), ook vegan opties (10 procent) lijken niet belangrijk.

Koffiebereidingstrends

Cold brew

Cold brew is een methode waarbij gemalen koffiebonen tot 24 uur doordrenkt worden met koud water of water op kamertemperatuur. Het zorgt voor een grotere oxidatie. De smaak van Coldbrew is zoeter dan normale ijskofie en wordt in steeds meer restaurants en koffiebars verkocht. IJskoffie is meer zuur en bitter. IJskoffie is, in tegenstelling tot cold brew, warm gezet en daarna afgekoeld. Cold brew is nooit warm geweest en wordt dus koud gebrouwen.

Mocktails en koffiecocktails

Je ziet het steeds vaker: een mocktail (alcoholvrij) of cocktail (alcoholisch) die bereid is met hoge kwaliteit koffie. Het kan worden gecombineerd met verschillende ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan de populaire koffiecocktails zoals café mojito of espresso martini.

De Modbar

Wanneer je ernaar kijkt zou je niet zeggen dat het hier om een koffiemachine gaat. In eerste instantie ga je er bij de Modbar vanuit dat het om een bierinstallatie gaat met tappunten. Toch is het echt koffie en geen bier dat uit de machine komt op het moment dat je er een kopje onder zet. Het is op dit moment één van de meest geavanceerde koffiesystemen ter wereld en zeer mooi om te zien, vooral vanwege de chromen taps.

De bekendste koffies

Dit zijn de bekendste koffies wereldwijd. Iedere koffiedrinker zou deze varianten eigenlijk moeten kennen, zodat hij of zij altijd precies weet wat er na de bestelling geserveerd wordt. Als horecaondernemer is het natuurlijk ook goed om deze kennis paraat te hebben; zeker wanneer je gasten vragen om een ‘americano’ of ‘cortado’.                

Espresso

De standaard espresso spreekt voor zich, de kracht schuilt in de eenvoud en de krachtige smaak.

Dubbele espresso

Dit is een gewone espresso, behalve dat het twee shots espresso in één kopje zijn.

Espresso macchiato

De espresso macchiato gaat een stapje verder. Er wordt macchiato (Italiaans voor ‘wolkje’ schuim) aan de espresso toegevoegd. Sterke koffie met een beetje melkschuim dus…

Cappuccino

In Italië wordt cappuccino alleen bij het ontbijt gedronken, maar wij doen het stiekem de hele dag door. Cappuccino bestaat uit een heerlijke shot espresso, vergezeld door één deel melk en één deel melkschuim.

Droge cappuccino

De droge cappuccino is een tikje anders dan de gewone, want deze heeft wat meer schuim dan melk. Wil je dus een wat minder melkachtige koffie, maar wel met een zacht laagje schuim? Dan ben je toe aan een droge cappuccino!

Cafe latte

Cafe latte is koffie met veel melk. De naam geeft eigenlijk al prijs wat je kunt verwachten. Latte betekent namelijk melk in het Italiaans, en het is dus vergelijkbaar met de Nederlandse koffie verkeerd. Wel wordt er over het algemeen een klein laagje schuim bijgeschonken.

Gibraltar (cortado)

Met de Gibraltar, of beter bekend de cortado, verlaten we Italië en doen we Spanje aan. Deze koffiesoort heeft veel weg van de espresso macchiato maar bestaat uit een shot espresso met een klein beetje hete melk en nog minder schuim. 

Americano

Velen denken dat een americano hetzelfde is als een gewone kop koffie, maar dat is onjuist. Je neemt namelijk 25 milliliter heet water en zet het kopje mét water onder het koffiezetapparaat. Je laat hier twee dampende shots espresso op brouwen en het resultaat is een volle americano. Deze is net wat zachter en minder sterk dan een espresso. Door eerst water in het kopje te doen behoud je het heerlijke crema laagje.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Opening
Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gaat uitbreiden in Nederland

Sinds december 2018 is de Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gevestigd in Nederland. Na ruim een jaar succesvol te hebben gedraaid, is Stefan Boers – Master Franchisehouder Nederland – klaar om de volgende stap te nemen in het realiseren van zijn ambitie; 10 nieuwe full service ...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: