Koffie Guatemala in moeilijkheden

12 februari 2013
Koffie Guatemala in moeilijkheden

Een koffieroest bedreigt de koffieplantages in Midden-Amerika. Guatemala heeft al een noodtoestand uitgeroepen, omdat de schimmel een bedreiging is voor de oogst en de economie van het land.

*Minder productie*
Het gaat om de schimmel Hemileia vastatrix, schrijft de Volkskrant. Op de koffiebladeren verschijnt een geeloranje aanslag, die vervolgens zullen verdorren en uitvallen. Dit heeft als gevolg dat de plant minder koffiebonen produceert. Als de schimmel doorzet, sterven de planten en gaat oogst verloren. Deze plaag komt al voor sinds de jaren zeventig, maar dit jaar is zij voor het eerst zo ver uitgespreid. Volgens Guatemalteekse president Otto Pérez is 70 procent van de 276.00 hectare aan koffieplanten aangetast. Experts wijten dit aan de klimaatverandering. De temperatuur in de regio is ongeveer 2 graden Celsius gestegen. Hierdoor kan de schimmel beter floreren.

*Aanslag op economie*
Naar verwachting zal de oogst van 2013 en 2014 40 procent lager uitvallen dan de laatste twee jaar. Volgens de organisatie van Midden-Amerikaanse koffie-exporteurs ORCECA gaat er bijna 200 miljoen kilo bonen verloren. Dat is een vijfde van de productie, een crisis voor het land waarvan de economie is gebaseerd op koffie-export. Om de plaag te bestrijden heeft de overheid 10 miljoen euro uitgetrokken. Het geld is vooral bestemd voor kleine koffieproducenten die niet de middelen hebben om bestrijdingsmiddelen aan te schaffen.

*Voorbereid*
Honduras en Costa Rica gaan ook gebukt onder de uitbraak. Zelfs in Mexico is de schimmel aangetroffen, maar de burgers daar zouden over een rampenplan beschikken.

*Koffieprijzen stijgen*
Nu is het de vraag of de koffieprijs gaat stijgen. Wilco Admiraal, independent barista en columnist van Lunchroom, denkt van wel. "De koffiesoort die is aangetast wordt vooral gebruikt voor speciality-koffie. Er is al weinig aanbod, dus de grote koffiebedrijven doen hun best om de overige oogst op te kopen. Ondertussen stijgt de vraag ook, dus het is aannemelijk dat koffieprijzen toenemen", aldus Admiraal.


Foto: Forestry Images

~Marijn Brok~

Overig nieuws