Klerks en Laan winnen gouden koksmes

11 januari 2011 |
Klerks en Laan winnen gouden koksmes<

Leermeester Wim Klerks en leerling Kim Laan van restaurant Les Jumeaux zijn de trotse winnaars van het Gouden Koksmes 2011. “Echt vet, ik had het niet verwacht. Vorig jaar deed ik aan de nationale kampioenschappen voor leerling-koks mee en miste ik wat ervaring. Vervolgens ging ik in de leer bij Wim, ik heb heel veel van hem geleerd."

Strak werk
"Bij andere duo’s zag ik veel stress, wij hadden veel proef gekookt als voorbereiding. De spiralen had ik bijvoorbeeld al een keer gemaakt van tevoren. Ik heb ook goed met Wim overlegd, dankzij hem heb ik heel strak leren werken,” aldus een glunderende Kim Laan. Ook Ad de Bruin van In den Bokkenrijder viel in de prijzen. Deze nuchtere Brabander is de Nationaal Kampioen Kasteleins van 2011.

Spanning alom
Rond het middaguur, in het heetst van de wedstrijd, was de spanning al duidelijk van de geconcentreerde koppies af te lezen. Zowel leerling als leermeester kookte vanuit zijn (of haar) tenen, de messen waren geslepen iedereen ging voor het hoogst haalbare. Maar er kan er maar één de winnaar zijn. Klerks en Laan kregen de prijs uitgereikt door jurylid Toine Smulders die zelf aan meerdere wedstrijden meedeed, vanuit eigen ervaring weet hij: Wedstrijd koken is echt topsport, zeker doordat de juryleden constant op je vingers kijken." Ook al zien de gerechten er vaak heel mooi uit Smulders behoedt de koks ervoor dat het allemaal draait om smaak. "Ik zeg altijd tegen mijn leerlingen, drink geen coca cola meer ga over op water en laat je leiden door de smaak!"


Eline Dragt

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Koffie & thee Achtergronden
Starbucks vraagt teveel voor plantaardige melk

Als je bij Starbucks een cappuccino met havermelk bestelt betaal je 70 cent extra. Dit botst met hun eigen klimaatdoelstellingen, want de milieu-impact van plantaardige melk is gemiddeld meer dan de helft lager dan die van koemelk. ProVeg verzoekt daarom de toeslag op plantaardige melk te laten vall...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: