KAPSALON! snacken op z'n Rotterdams

1 november 2010 |
KAPSALON! snacken op z'n Rotterdams<

Het multiculturele karakter van wereldstad Rotterdam vinden we terug in het straatvoedsel. Dat is door Joris den Blaauwen verbeeld in de fototentoonstelling KAPSALON! die van 18 december tot 30 april te zien is in Galerie Dubbelde Palmboom.

Rotterdamse uitvinding
Anno 2010 is de traditionele snackcultuur van patat, kroketten en loempia's verrijkt met broodjes pom, shaorma, falafel, döner kebab, wraps en tientallen andere exotische hapjes uit alle werelddelen. Maar de bekendste snack in Rotterdam is de kapsalon; een echte Rotterdamse uitvinding die inmiddels is begonnen aan een stormachtige zegetocht door de rest van Nederland.

Calorierijk
De kapsalon is een calorierijke mix van patat, shaormavlees, sauzen en salade die naar verluidt ongeveer vijf jaar geleden is ontstaan in Rotterdam-West. Daar bestelde het personeel van een kapperszaak bij een shaormazaak in de buurt patat en shaorma in één bak. Na verloop van tijd kwamen daar andere ingrediënten bij. Als personeel van de kapperszaak erop uit werd gestuurd om iets te eten te halen, moest het kapsalon zeggen zodat men in de shaormazaak wist wat werd gevraagd. Een fenomeen was geboren....

Snelle hap
Fotograaf Joris den Blaauwen (1973) heeft het afgelopen jaar voor Historisch Museum Rotterdam de lokale snackcultuur in beeld gebracht. Het museum wilde weten wat, waar en hoe Rotterdammers eten als ze niet thuis of in een chic restaurant eten en welke gevolgen dit heeft voor het straatbeeld. Den Blaauwen zwierf maanden met zijn camera door de stad. Hij bezocht snackbars, markten, hamburgerketens, sportkantines, buurtcafetaria, eetstalletjes, braderieën, talloze feesten en festivals. Zijn onderzoek naar de Rotterdamse wereld van de snelle hap voerde hem naar alle uithoeken van de stad.

Indrukwekkende fotoserie
Het resultaat van zijn speurtocht is een indrukwekkende fotoserie die vanaf 18 december in Galerie Dubbelde Palmboom te zien is. Den Blaauwen verrast ons met een caleidoscopisch beeld van een stad met meer dan 170 verschillende nationaliteiten die ondanks al hun verschillen één ding gemeen hebben: de liefde voor voedsel dat snel, gemakkelijk en relatief goedkoop is.

Tentoonstelling : KAPSALON! Rotterdamse snackcultuur door Joris den Blaauwen
Locatie : Galerie Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam
Periode : 18 december 2010 t/m 30 april 2011
Openingstijden : dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur
Bijzonderheden : toegang tot de Galerie is gratis

http://www.historischmuseumrotterdam.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: