Kalkoenstuntende IKEA zet kwaad bloed

22 december 2011 |
Kalkoenstuntende  IKEA zet kwaad bloed<

De Belgische horecabonden Horeca Vlaanderen en Horeca Wallonië willen samen met de Boerenbond naar de rechter stappen om meubelketen IKEA aan te klagen wegens oneerlijke concurrentie. De bonden zijn niet te spreken over de stuntacties die
de meubelgigant organiseert in diens restaurants. De organisaties zijn boos over het feit dat het Zweedse bedrijf ook weer tijdens de Kerstdagen klanten naar de winkel zou lokken met bodemprijzen in de restaurants.

Gerechtje met kalkoen voor weinig
Op de website van IKEA in België is te lezen dat men van 23 tot en met 30 december in de restaurants een kalkoenlapje met roomsaus en friet te krijgen is voor 3,95 euro.

Niet 'spelen' met je eten
Bij Horeca Vlaanderen is men van mening dat de Zweedse keten met dergelijke acties doet aan oneerlijke concurrentie en voedsel banaliseert. Afgelopen jaar stuntte IKEA met goedkope biefstuk en friet voor 2,50 euro, in de zomer stond er een barbecueschotel voor 3,95 euro op het menu en waren er mosselen met friet 5 euro.

Met verlies verkopen?
Horeca Vlaanderen heeft er geen probleem mee dat IKEA een restaurant uitbaat. Men kan alleen niet tolereren dat voeding wordt gebruikt als marketinginstrument. Het eten wordt volgens een zegsvrouw van Horeca Vlaanderen verkocht met verlies, wat bij wet verboden is en voor oneerlijke concurrentie zorgt.

Niet te vergelijken
Door gerechten voor zo weinig geld te verkopen wordt een verkeerde prijsperceptie bij de klant gecreëerd. Die zou kunnen denken dat het voor een restaurant economisch haalbaar is om mosselen met friet voor vijf euro te verkopen. De meubelgigant rekent volgens de horeca-organisatie niet alle kosten door en kan op deze wijze de gerechten aan dumpprijzen op de markt brengen.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Amsterdam
De nieuwe high tea ervaring op een bijzondere plek

Hoewel het heerlijke nazomerzonnetje zich nog even van zijn beste kant laat zien, is de herfst alweer in aantocht. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Wie herfst zegt, zegt high tea! Lekker naar binnen, de kachel een standje hoger, een dampende kop thee voor je neus en urenlang tafelen en klets...

Opening Rotterdam
Eerste Nederlandse SUGO to go opent in Rotterdam

Biologisch, gezond, duurzaam én vers. Menig pizza liefhebber is verknocht aan de inmiddels befaamde pizza al taglio van SUGO. Dit blijkt niet alleen uit de veelbelovende recensies op Tripadvisor, maar ook uit de Deliveroo Pizza Contest 2019 waar SUGO de eerste plek bemachtigde. Nu SUGO vele h...

Opening Fastservice
Op dit nieuwe eetadresje in Maastricht draag je een slabber!

De hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Nederland staat bekend om haar laissez-faire en bourgondische levensstijl. Het was dan ook geen moeilijk keuze voor spaghetticoncept BAVET waar in Nederland ze hun eerste vestiging zouden openen. Vanaf vandaag kan je op Markt 7 terecht voor een spaghett...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Meld je aan voor het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2020

In verband met de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn horecagelegenheden gesloten geweest. Dat is heel vervelend voor jou als lunchroomondernemer, maar wat kun je beter doen om je naamsbekendheid en omzetkansen te vergroten dan meedoen met de wedst...

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: