Kalkoenstuntende IKEA zet kwaad bloed

22 december 2011 |
Kalkoenstuntende  IKEA zet kwaad bloed<

De Belgische horecabonden Horeca Vlaanderen en Horeca Wallonië willen samen met de Boerenbond naar de rechter stappen om meubelketen IKEA aan te klagen wegens oneerlijke concurrentie. De bonden zijn niet te spreken over de stuntacties die
de meubelgigant organiseert in diens restaurants. De organisaties zijn boos over het feit dat het Zweedse bedrijf ook weer tijdens de Kerstdagen klanten naar de winkel zou lokken met bodemprijzen in de restaurants.

Gerechtje met kalkoen voor weinig
Op de website van IKEA in België is te lezen dat men van 23 tot en met 30 december in de restaurants een kalkoenlapje met roomsaus en friet te krijgen is voor 3,95 euro.

Niet 'spelen' met je eten
Bij Horeca Vlaanderen is men van mening dat de Zweedse keten met dergelijke acties doet aan oneerlijke concurrentie en voedsel banaliseert. Afgelopen jaar stuntte IKEA met goedkope biefstuk en friet voor 2,50 euro, in de zomer stond er een barbecueschotel voor 3,95 euro op het menu en waren er mosselen met friet 5 euro.

Met verlies verkopen?
Horeca Vlaanderen heeft er geen probleem mee dat IKEA een restaurant uitbaat. Men kan alleen niet tolereren dat voeding wordt gebruikt als marketinginstrument. Het eten wordt volgens een zegsvrouw van Horeca Vlaanderen verkocht met verlies, wat bij wet verboden is en voor oneerlijke concurrentie zorgt.

Niet te vergelijken
Door gerechten voor zo weinig geld te verkopen wordt een verkeerde prijsperceptie bij de klant gecreëerd. Die zou kunnen denken dat het voor een restaurant economisch haalbaar is om mosselen met friet voor vijf euro te verkopen. De meubelgigant rekent volgens de horeca-organisatie niet alle kosten door en kan op deze wijze de gerechten aan dumpprijzen op de markt brengen.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horecaondernemers zijn positiever dan een jaar geleden

De horeca kijkt met vertrouwen naar 2020, zo blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ-visierapport ‘2020 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. De consumentenbestedingen zullen waarschijnlijk op peil blijven en buitenlandse toeristen weten ons land nog steeds goed te vinden. Er ...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Koffie & thee Achtergronden
Starbucks vraagt teveel voor plantaardige melk

Als je bij Starbucks een cappuccino met havermelk bestelt betaal je 70 cent extra. Dit botst met hun eigen klimaatdoelstellingen, want de milieu-impact van plantaardige melk is gemiddeld meer dan de helft lager dan die van koemelk. ProVeg verzoekt daarom de toeslag op plantaardige melk te laten vall...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: