Jurering AD Friettest onbetrouwbaar?

21 april 2015 |
Jurering AD Friettest onbetrouwbaar?<

Arn Zuyderduin, eigenaar van Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort stuurde Lunchroom een kanttekening/observatie over de gang van zaken
bij de jurering van de AD Friettest 2015. Lees hieronder zijn verhaal:

Lieve frietliefhebber,

In 2012 zijn wij - van Vlaams friteshuis ‘van Gogh’ - de gevierde patatbakkers van Amersfoort. We winnen dat jaar de AD friettest. Fantastisch!!!

In 2013 presteren we ook goed, maar onder ons kunnen.
In 2014 scoren we onder de maat. Dat zit ons niet lekker. Onze friet is volgens de keurmeesters lekker en smaakvol, maar minder knapperig dan gewenst. Niet leuk om te horen. We hebben de hand in eigen boezem gestoken en zijn nog beter ons best gaan doen.

Met het hele team hebben we alle stappen van het patatbakken nog eens grondig doorgenomen: verschillende aardappels zijn getest en diverse soorten olie geprobeerd. We willen namelijk de allerlekkerste friet bakken. We zijn, ja hoor, je mag er best om lachen, gepassioneerde patatbakkers.

Het zal je wellicht zijn opgevallen dat we in de zaak heel regelmatig vragen of het frietje naar wens is. We houden onszelf op die manier scherp met directe feedback.

De test
De keurmeesters van AD zijn ook dit jaar weer langs geweest. Onze patatbakker Paul (bijna 20 jaar ervaring) mocht de frietjes bakken. Op verzoek heeft hij de frietjes ingepakt en meegegeven aan het testteam. Hij whatsappte zijn collega’s trots dat hij een prima friet had meegegeven en alle vertrouwen had in een goede beoordeling. Dat was fijn om te horen.

Na het testmoment begon onze telefoon te rinkelen. Collega-patatbakkers waren ook getest door het AD en wilden ons daar graag even over spreken. Het is fijn om samen de onderlinge strijd aan te gaan en elkaar te stimuleren.

We vertelden elkaar hoe de test was afgenomen. En daar begint de ellende. Wat bleek namelijk: het AD hanteert verschillende manieren om friet te keuren!
- In de meeste zaken wordt de friet besteld en direct na het bakken geproefd. Zo moet je friet inderdaad eten, direct uit de puntzak…
- Bij ons (en nog een paar andere zaken) werd verzocht de bestelling in te pakken. De friet werd vervolgens meegenomen naar de auto, uitgepakt en geproefd. Dan eet je nog steeds een lekker frietje. Maar wel iets minder lekker. Inpakken van friet maakt de beleving toch net wat minder. Dat weet iedereen.

We waren zeer verbaasd en onthutst. Het AD spreekt immers van een 'wetenschappelijke test met een wiskundig rekenmodel en schrijft zelf in een brief dat de friet 'ter plekke wordt getest'.

Meningsverschil
Natuurlijk hebben we direct contact gezocht met AD-redacteur Paul Hovius. We gaven aan - bij Paul en bij het Centrum voor Smaakonderzoek - dat met deze testmethode de resultaten niet betrouwbaar zijn. Paul is het daar niet mee eens. Hij vindt dat het smaakverschil tussen ingepakte friet en direct geconsumeerde friet miniem is.

Zo ontstond een meningsverschil. Wij denken dat inpakken de kwaliteit van de frietjes aantast, want in aardappels zit vocht en een gefrituurde aardappel wasemt na. Als je net gefrituurde frietjes inpakt, kan het vocht niet weg. Dat gaat ten koste van de krokantheid en knapperigheid.

Wij zijn teleurgesteld dat ons frietje de afgelopen jaren geen serieuze kans heeft gehad. Dat is lastig te verteren. Het AD mag in zo’n belangrijke test niet meten met twee maten. Alleen in 2012 is onze friet in de winkel getest…

Wat te doen?
Wij, van het Vlaams friteshuis, vinden het belangrijk dat er kritisch naar ons vak wordt gekeken. We zijn professionals die zichzelf voortdurend willen verbeteren. Het is dus mooi dat een landelijke krant ieder jaar een keuring doet. Maar…: doe het dan wel eerlijk.

We hopen dat Paul en het Centrum van Smaakonderzoek de test grondig onder de loep zal nemen en volgend jaar alle friet op dezelfde wijze zal testen.

Tot slot
We wensen de winnaar van de friettest 2015 natuurlijk ontzettend veel plezier met hun mooie notering. Het is geweldig om de friettest te winnen, dat weten wij als geen ander. We houden ook dit jaar vast aan onze traditie en gaan de gelukkige winnaar een presentje brengen, plus een persoonlijke felicitatie.

Bedankt dat je de moeite hebt genomen om dit bericht uit te lezen. We ontvangen je graag in onze zaken in Amersfoort en horen graag wat jullie van onze frietjes vinden. We doen ons uiterste best om je de heerlijkste friet van Nederland te serveren. Neem de ranglijst echter maar met… een korreltje zout!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Het succesverhaal van Brownies&downieS: 'Eind dit jaar hebben we 57 lunchzaken'

In zeven jaar tijd van twee naar vijfenvijftig vestigingen. Thijs Swinkels, oprichter van Brownies&downieS, geniet nog steeds van de olievlek die zich vanuit het Brabantse Veghel heeft weten te verspreiden naar de rest van Nederland. Een mooie prestatie voor iemand die eigenlijk alleen maar werk...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Koffie & thee Achtergronden
App spaarder 'wint' reis naar Italië bij Doppio Espresso

In september 2018 was de lancering van de Mijn Doppio App. Gasten van Doppio Espresso kunnen middels de app sparen voor gratis koffie, patisserie, lunch en als ultieme spaardoel een reis naar Milaan. In 2019 is het zover, de eerste gasten hebben 5000 punten bij elkaar gespaard. De trouwe gast van...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Opening Rotterdam
Tweede Bagels & Beans aGoGo verovert Rotterdam

Binnenkort klotst de bagelliefde over de randen van de Koopgoot: woensdag 20 november opent Bagels & Beans de sluizen van bagels, koffie en geluk in FORUM Rotterdam. Op de eerste verdieping komt de vertrouwde Bagels & Beans, de begane grond is gereserveerd voor Bagels & Beans aGoGo. De t...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: