Interview: Roelof Toering, Blossom Den Haag

13 april 2017 | Thijs Jacobs

Roelof Toering is eigenaar van een lunchroom (Blossom in Den Haag) die hij zelf liever ‘café’ noemt. “Bij een lunchroom denk ik aan een zaak in het centrum, aan een bakkerszaak of iets dergelijks. Voor mij dekt dat de lading niet.” Ach, je kunt elk beestje een naam geven, maar de omzet wordt hier overdag behaald uit horeca-inspanningen, dus in onze optiek is het een soort lunchroom. Lunchrooms zijn er in alle soorten en maten… De zaak is in ieder geval uiterst succesvol.

Warme lunch

De gemiddelde levensduur van een lunchroom bedraagt inmiddels acht jaar. Een leeftijd die Blossom al bijna aantikt. “Zeven jaar geleden ben ik begonnen met Blossom. Dit is een internationale wijk, met een doelgroep die houdt van goede koffie en warme lunches. Het is immers een ambassadewijk”, aldus de Haagse horecaondernemer.

Kritische gast

Zijn internationale gasten dan ook anders dan de gemiddelde Nederlander? Roelof: “De internationale gast is kritischer, de standaard ligt hoger. Bij hen zie je ook de gewoonte om uit te lunchen; iets dat bij Nederlanders nog achterblijft. Toen ik begon, waren we een van de eersten met kwalitatief zo’n goed lunchaanbod in de wijk, maar gedurende de afgelopen paar jaar is de concurrentie groter geworden. Ik durf te beweren dat de concurrentie verdubbeld is.”

Meer gezonde voeding

Niet alleen op het vlak van concurrentie zijn er veranderingen waarneembaar, maar ook op het vlak van de menukaart. “Klopt”, zegt Roelof. “Er is nu meer aandacht voor gezonde voeding dan enkele jaren geleden. Op onze kaart vind je bijvoorbeeld de boekweitcrêpe of een salade met linzen, bietjes en makreel. Voor de liefhebbers van een warme lunch is er bijvoorbeeld de keuze uit boeuf bourguignon, cannelloni en een Indiase quiche. Voorwaarde is wel, dat alles ‘snel moet kunnen’. Een lunch moet snel uitgeserveerd kunnen worden, want de lunchtijd van onze gasten is vaak beperkt.”

Niet alleen zakelijke en internationale gasten behoren tot de doelgroep. Toeristen komen vaak ook uit bij Blossom, tieners komen er lekker lunchen en buurtbewoners en ambassadeurs maken de mix compleet. Roelof is er blij mee: “Het is leuk om te zien dat toeristen en buurtbewoners de zaak op zaterdag goed weten te vinden. Veel van de gasten ken ik goed; het feit dat ik iedereen persoonlijk welkom heet bij de entree helpt daarbij natuurlijk wel. De nabijgelegen Piet Heinstraat is sterk in opkomst en wij merken dat ook, zowel qua concurrentie van nieuwe zaakjes in die straat als op het gebied van toegenomen toerisme.”

Ruimte voor groei?

De zaak draait goed, maar is er nog ruimte voor groei? “We zitten gemiddeld op 100 couverts, met daarnaast koffiedrinkers tussendoor. Soms met uitschieters naar 150 couverts. Boven bieden we ruimte voor meetings, workshops en recepties. Op zondag zijn we gewoon dicht, want ik wil ook wel een keertje vrij hebben natuurlijk. We openen al om acht uur ’s ochtends en het ontbijt kun je de gehele dag door bestellen. Denk daarbij aan overheerlijke pancakes of granola. Onze soepen zijn ook zeer de moeite waard; deze zijn altijd vegetarisch en van het seizoen. Met mindere kwaliteit kom je niet weg, ook niet op het gebied van koffie en thee. Die is bij ons van superieure kwaliteit, al vanaf de eerste dag. Het belang van goede koffie en thee moet in dagzaken niet onderschat worden. Om terug te komen op je vraag over groei… De laatste drie jaar is de omzet gestabiliseerd. We zitten op een mooi niveau, maar groei is er helaas niet meer. Blijkbaar hebben we het plafond bereikt.”

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

In beeld: Mama Kelly in het Olympisch Stadion

Vanaf 13 november 2017 heeft restaurant MaMa Kelly in Amsterdam officieel haar deuren geopend. Het restaurantconcept met de befaamde kip en kreeft van chef IJsbrant Wilbrenninck werd in 2015 met succes gelanceerd in Den Haag en is nu uitgebreid met een tweede vestiging in de hoofdstad. In het pand i...

Brood
Bakkerij Pot uit Barendrecht is 'Top Bakker van het Jaar'

Woensdag 23 november organiseerde Top Bakkers wederom een inspirerende jaarvergadering. Behalve dat het nieuwe beleid 3.0 werd toegelicht door de directie Patrick Tissen en Wim Doedens werd ook de ‘Top Bakker van het Jaar’ bekendgemaakt. Bakkerij Pot uit Barendrecht was hierbij de terech...

Personeel
FNV Horeca wil in gesprek met horecamedewerkers over cao

FNV Horeca wil samen met ontevreden horecamedewerkers in gesprek over de de nieuwe horeca cao en organiseert bijeenkomsten. De werknemersorganisatie is niet blij met de uitkomst van de nieuwe cao horeca. Volgesn het FNV zal de koopkrachtdaling die in de afgelopen jaren is ontstaan niet verbeteren en...

Awards Koffie & thee Mensen
Oprichter Kaldi wint European Coffee Award 2017

Tijdens het European Coffee Awards & Galadiner op 21 november mocht Hans Tietema, oprichter van Kaldi koffie & thee, de prestigieuze prijs in ontvangst nemen voor Outstanding contribution to the European Coffee Industry. In het kader van het European Coffee Symposium, dat plaatsvond va...

Fastfood
Bram Ladage Den Haag viert 20-jarig jubileum

Bram Ladage in het centrum van Den Haag bestaat op vrijdag 24 november alweer 20 jaar. Om dit jubileum te vieren kan het publiek hier op deze dag tussen 14:00 en 16:00 uur een puntzak patat scoren voor €0,20! De Bram Ladage winkel op de Spuistraat is afgelopen 20 jaar uitgegroeid tot een waar b...

Mensen
McDonald's maakt 10.358 overnachtingen mogelijk voor ouders met zieke kinderen

Tijdens de tweede editie van McHappy Day maakte Manu Steijaert van McDonald’s Nederland vanmiddag bekend 10.358 overnachtingen mogelijk te maken, waardoor ouders dicht bij hun zieke kind kunnen zijn. De overnachtingen kunnen worden gedoneerd omdat het afgelopen jaar bij ieder verkocht Happy Me...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: