Interview: Roelof Toering, Blossom Den Haag

13 april 2017 | Thijs Jacobs

Roelof Toering is eigenaar van een lunchroom (Blossom in Den Haag) die hij zelf liever ‘café’ noemt. “Bij een lunchroom denk ik aan een zaak in het centrum, aan een bakkerszaak of iets dergelijks. Voor mij dekt dat de lading niet.” Ach, je kunt elk beestje een naam geven, maar de omzet wordt hier overdag behaald uit horeca-inspanningen, dus in onze optiek is het een soort lunchroom. Lunchrooms zijn er in alle soorten en maten… De zaak is in ieder geval uiterst succesvol.

Warme lunch

De gemiddelde levensduur van een lunchroom bedraagt inmiddels acht jaar. Een leeftijd die Blossom al bijna aantikt. “Zeven jaar geleden ben ik begonnen met Blossom. Dit is een internationale wijk, met een doelgroep die houdt van goede koffie en warme lunches. Het is immers een ambassadewijk”, aldus de Haagse horecaondernemer.

Kritische gast

Zijn internationale gasten dan ook anders dan de gemiddelde Nederlander? Roelof: “De internationale gast is kritischer, de standaard ligt hoger. Bij hen zie je ook de gewoonte om uit te lunchen; iets dat bij Nederlanders nog achterblijft. Toen ik begon, waren we een van de eersten met kwalitatief zo’n goed lunchaanbod in de wijk, maar gedurende de afgelopen paar jaar is de concurrentie groter geworden. Ik durf te beweren dat de concurrentie verdubbeld is.”

Meer gezonde voeding

Niet alleen op het vlak van concurrentie zijn er veranderingen waarneembaar, maar ook op het vlak van de menukaart. “Klopt”, zegt Roelof. “Er is nu meer aandacht voor gezonde voeding dan enkele jaren geleden. Op onze kaart vind je bijvoorbeeld de boekweitcrêpe of een salade met linzen, bietjes en makreel. Voor de liefhebbers van een warme lunch is er bijvoorbeeld de keuze uit boeuf bourguignon, cannelloni en een Indiase quiche. Voorwaarde is wel, dat alles ‘snel moet kunnen’. Een lunch moet snel uitgeserveerd kunnen worden, want de lunchtijd van onze gasten is vaak beperkt.”

Niet alleen zakelijke en internationale gasten behoren tot de doelgroep. Toeristen komen vaak ook uit bij Blossom, tieners komen er lekker lunchen en buurtbewoners en ambassadeurs maken de mix compleet. Roelof is er blij mee: “Het is leuk om te zien dat toeristen en buurtbewoners de zaak op zaterdag goed weten te vinden. Veel van de gasten ken ik goed; het feit dat ik iedereen persoonlijk welkom heet bij de entree helpt daarbij natuurlijk wel. De nabijgelegen Piet Heinstraat is sterk in opkomst en wij merken dat ook, zowel qua concurrentie van nieuwe zaakjes in die straat als op het gebied van toegenomen toerisme.”

Ruimte voor groei?

De zaak draait goed, maar is er nog ruimte voor groei? “We zitten gemiddeld op 100 couverts, met daarnaast koffiedrinkers tussendoor. Soms met uitschieters naar 150 couverts. Boven bieden we ruimte voor meetings, workshops en recepties. Op zondag zijn we gewoon dicht, want ik wil ook wel een keertje vrij hebben natuurlijk. We openen al om acht uur ’s ochtends en het ontbijt kun je de gehele dag door bestellen. Denk daarbij aan overheerlijke pancakes of granola. Onze soepen zijn ook zeer de moeite waard; deze zijn altijd vegetarisch en van het seizoen. Met mindere kwaliteit kom je niet weg, ook niet op het gebied van koffie en thee. Die is bij ons van superieure kwaliteit, al vanaf de eerste dag. Het belang van goede koffie en thee moet in dagzaken niet onderschat worden. Om terug te komen op je vraag over groei… De laatste drie jaar is de omzet gestabiliseerd. We zitten op een mooi niveau, maar groei is er helaas niet meer. Blijkbaar hebben we het plafond bereikt.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w...

Opening
Food & Wine bar Pierre Par CP gerestyled [foto's]

Op dinsdag 6 augustus opende food & wine bar Pierre par CP aan de Denneweg in Den Haag opnieuw haar deuren na een grote make over. Interieurontwerper Jeroen Smeele restylde de zaak in het hart van de Zuid-Hollandse hoofdstad. Met een bijzondere kaart maakt eigenaar Joey de Kruijf, samen met b...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: