Interview: Pieter van der Poel

15 april 2011
Interview: Pieter van der Poel

Van der Poel is een begrip in het oosten van het land. Met mooi weer staan mensen rijendik voor de deur. Op de eerste zondag in maart was het ijs in zowel Enschede als Hengelo uitverkocht. “Wij hebben altijd vrolijke klanten. Als je chagrijnig bent, ga je geen ijsje kopen”, lacht Meike.

De derde generatie Van der Poel runt twee succesvolle ijssalons. Meike verkoopt ijs en broodjes in de salon in Enschede, Pieter maakt en verkoopt ijs in Hengelo. “We zijn echt een familiebedrijf.”

Van opa op kleinkinderen
Grootvader Piet van der Poel begon in 1925 als banketbakker in Hengelo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de grondstoffen voor banket schaars. “Opa ging er ijs naast verkopen”, vertelt Meike. Pieter: “Toen onze vader in 1977 de zaak overnam, besloot hij de banketbakkerij te stoppen en zich alleen nog op ijs te richten. Dat was echt een sprong in het diepe.” IJs was toen nog een luxeproduct. Vader Peter van der Poel heeft zich erin gespecialiseerd en is sinds 2001 zelfs SVH Meesterijsbereider, vertellen zijn kinderen trots. Nu doet hij het iets rustiger aan, al is hij nog veel met ijs in de weer en in de salons te vinden. “Het is zijn hobby om met ijs en klanten te werken”, zegt Meike.
Het ijs wordt dagelijks vers bereid in de productieruimte achter de ijssalon in Hengelo door ijsspecialisten Pieter van der Poel, Bert Waninge en Peter ter Laak, en vervolgens in gekoelde bakken vervoerd naar Enschede. Pieter: “We krijgen veel aanvragen voor de levering van ijs. Laatst zelfs uit Zuid-Frankrijk, van mensen die ons ijs in een restaurant van een ‘prestigieus familiepark’ wilden verkopen.” Meike: “Wij leveren niet aan derden; we houden het ijs exclusief.” Van der Poel maakt wel ijs- en bavaroisbuffetten voor restaurants, bruiloften en bijeenkomsten van bijvoorbeeld FC Twente.

"Lees het volledige interview in dit nummer van Lunchroom":http://www.lunchroom.nl/blad/13/

Overig nieuws