Interview: Fred van de Wiel

15 juni 2011
Interview: Fred van de Wiel

Al in zijn vorige baan als architect trapte Fred van de Wiel tegen heilige huisjes aan, nu doet hij hetzelfde binnen de horeca. Zijn ‘broodbrasserie’ Broodleuk is twee maanden open en qua interieur en kaart zoals hij het graag zou zien. Fred is ambitieus: “Over tien jaar wil ik vijf zaken in de regio hebben.”

Aan de Dorpsstraat in Zoetermeer huist Broodleuk. Eigenaar Fred had als architect en inwoner veel contacten bij de gemeente Zoetermeer en wist hij dat er vraag was naar gespecialiseerde kwaliteitshoreca. “Het ging slecht in de bouw. In april 2010 was ik aan de beurt voor ontslag. Een eigen horecazaak was altijd een droom, maar ik was nuchter genoeg om het niet te doen. Tot na mijn ontslag. Ik ben nog veel te jong om te stoppen. Tegen mijn vrouw Gea zei ik: ‘Ik ga de horeca in.’ Zij: ‘Jij bent helemaal gek.’”
Na wat gesprekken besloten ze het te doen. Fred: “Ik wilde graag met mensen en eten werken, tot dat moment mijn hobby. Nu sta ik zes dagen in de keuken, ik vind het hartstikke leuk”, glundert hij. De eerste drie weken had hij er een professionele kok bij, “voor de elementaire dingen; wat snij je voor, hoeveel en hoe bewaar je.” Nu bereidt hij alle gerechten samen met kok Sebastiaan.

Kleine broodjes, meer smaken
Het concept loopt zoals Fred had verwacht. Hij heeft bewust gekozen voor luxe, kleine broodjes. “Zodat je niet helemaal vol zit na één grote pistolet, maar meer kunt proberen. Wij hebben duo’s en trio’s samengesteld, bijvoorbeeld het Italiaanse trio met kleine broodjes vitello tonato, carpaccio en mozzarella, of het vistrio met zalm, forel en tonijnsalade. We doen meer dan ‘gewoon een broodje opmaken’. Het oog krijgt ook wat.”

"Lees het volledige interview in dit nummer van Lunchroom":http://www.lunchroom.nl/blad/15/

Overig nieuws