Internationaal pop-up restaurant heropent in Bijlmerbajes

1 maart 2018 | David Bakker

Na het succes van vorig jaar heropent pop-up restaurant A Beautiful Mess op 8 maart officieel zijn deuren in de Bijlmerbajes. Waar vroeger de wasjes van gevangenen werden gedraaid, kun je nu van woensdag tot en met zaterdag genieten van een lunch en diner. Mensen gevlucht uit met name het Midden-Oosten en Afrika worden begeleid en getraind door het team van A Beautiful Mess om samen met Amsterdamse horecaondernemers heerlijke fusion gerechten op tafel te zetten.

Daarnaast wil het restaurant zoveel mogelijk mensen aan een baan helpen door werkervaring en een netwerk te bieden. En met succes: vorig jaar vonden dertig van de zestig trainees al binnen één jaar een baan of vervolgopleiding. Ook de Amsterdamse horeca heeft baat bij het project, vanwege het tekort aan met name keukenpersoneel. Het succes werd in 2017 bekroond met de Entree Award in de categorie ‘Best off the Grid’, een prijs die wordt uitgereikt aan toonaangevende horecaondernemers die zich buiten de gebaande paden durven te begeven. 

Een prachtige bende met een missie

Bij A Beautiful Mess toveren chefs uit onder andere Irak, Iran, Jemen, Syrië en Eritrea verse en gezonde ingrediënten om tot shared dining-gerechten, geïnspireerd op de keuken van Afrika en het Midden-Oosten. Bovendien is het een mooie gelegenheid om eens in de oude gevangenis te eten, voordat deze plaatsmaakt voor een woonwijk. Zoals de naam al doet vermoeden, hoeft niet alles strak geregeld te zijn. In dit restaurant smelten verschillende culturen en nationaliteiten samen tot een prachtige bende met een missie. Het team werkt samen aan een veilige plek voor mensen die in Nederland een nieuw leven opbouwen. Hier kunnen ze hun talenten ontplooien en hun netwerk opbouwen zodat ze door kunnen stromen naar een vaste baan.

Het restaurant is voorzien van een open keuken, een warme binnenplaats en livemuziek op donderdag en zaterdag. Barista’s worden getraind door koffiebranderij Bocca. Ook begeleiden horecaondernemer Lodewijk Keulen en culinair schrijfster en kok Merijn Tol het keukenpersoneel en de bediening. Heineken, Grapedistrict en Sligro verzorgen hospitality trainingen en het interieur is gerestyled door brand architect Jasper Klinkhamer, Favela Painting, Philips Lighting en Intratuin Amsterdam.

Bovendien bevindt zich dit jaar een concept store met atelier in het restaurant waar producten worden gemaakt met Nederlandse designers en ambachtslieden. De concept store is gevuld met diverse producten, van meubels tot kleding en sieraden. Ook opent het team van A Beautiful Mess dit jaar een koffiebar bij het azc aan de Willinklaan in Amsterdam West.

Locatie en openingstijden

A Beautiful Mess is in ieder geval tot december 2018 als restaurant gevestigd in de oude wasserette van de Bijlmerbajes. Het restaurant is bovendien af te huren voor events. Op woensdag tot en met zaterdag is het restaurant geopend van 11.00 tot 21.00 voor lunch, diner en borrel. Parkeren is voorlopig gratis. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Interview
Zus&Zus: eigentijdse lunchroom in Barneveld [video]

Zus&Zus is een kleine lunchroom gevestigd op het Dijkje in Barneveld. Het is opgericht door de twee zussen Dynande en Sharissa. Nadat Dynande haar opleiding tot banketbakker had afgerond en Sharissa haar baan in de zorg had opgezegd, besloten de twee hun passie voor bakken te volgen. Na een jaar...

Koffie & thee Achtergronden
Het Grote Koffiebar Onderzoek: zo drinkt Nederland koffie in een koffiebar

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld 2 drankjes, met een sterke voor...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Interview
Reportage: Koffie en Jij, Hilversum [video]

Koffie en jij is een gezellige lunchroom midden in het centrum van Hilversum. Je kan hier genieten van allerlei vegan of vegetarische gerechten. Met de huiselijke sfeer kan je er op je gemak een kopje koffiedrinken en even ontsnappen van het drukke leven. Koffie en jij richt zich vooral op de men...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: