IJssalon Lavinia wordt voorlopig gedoogd

11 augustus 2009 |
IJssalon Lavinia wordt voorlopig gedoogd<

De nieuwe en goed lopende ijssalon Lavinia in Vught mag open blijven. Eigenaresse Lia Teulings mag ijsjes blijven verkopen, ook nu blijkt dat op haar pand eigenlijk geen horecabestemming rust. Het Vughtse college van b&w heeft ervoor gekozen om de zaak recht te trekken door middel van een ontheffingsprocedure. Begin mei opende Lavinia de deuren voor het publiek. Op de plek waar eerst een winkel in woonaccessoires was gevestigd, had de nieuwe gelateria een vliegende start. Zeker op warme dagen gingen de zelfgemaakte ijsjes van Teulings als warme broodjes over de toonbank. Vorige maand bleken de zaken er ineens een stuk minder rooskleurig voor te liggen.

De buurman van de ijssalon ergerde zich aan ijsetende klanten die op zijn tuinhek zaten en voor rommel zorgden. Hij toog naar de gemeente met een sterk juridisch punt: op het pand rust de bestemming 'detailhandel' en niet 'horeca'.
Er werd een verzoek 'om handhaving' ingediend, om op te treden tegen de ijssalon. Een tweede klager, lunchroom D'n Hofmeester, kwam bij de gemeente met hetzelfde argument en verzocht ook op te treden. De gemeente zat in een lastig parket. Enerzijds hadden de klagers op formele gronden gelijk, anderzijds juicht de gemeente de komst van de ijssalon toe.

In afwachting van een besluit moest Teulings haar terras fors inperken, mocht ze geen koffie en thee meer schenken en moesten op zondag de deuren dicht blijven. Maar er gloort weer hoop voor de ijssalon. Burgemeester en wethouders vinden 'ijssalon Lavinia een aanvulling op wat Vught te bieden heeft. Daarnaast heeft mevrouw Teulings veel geïnvesteerd om de ijssalon te kunnen runnen'.

Het college heeft dan ook besloten de twee verzoeken om handelend op te treden naast zich neer te leggen. Daarnaast begint Vught een ontheffingsprocedure om de nu illegale situatie te legaliseren. Uitbaatster Lia Teulings kan dan op termijn een exploratievergunning krijgen, iets wat nu gezien de situatie nog niet kan.

Aan de ontheffing wordt een aantal voorwaarden verbonden. Zo mag er geen terras op straat zijn, uitgezonderd twee bankjes tegen de muur. Daarnaast moet eigenares Teulings voorkomen dat er zwerfafval rondom de ijssalon ontstaat, zodat de buurman ook geen klagen heeft.

De ijssalon mag wel weer zeven dagen in de week open zijn, van 10.00 tot 21.00 uur. Tot slot moet het hoofddoel van de ijssalon het verkopen van ijs en bonbons zijn. Koffie en thee mag als 'ondergeschikte verkoop' aan de man gebracht worden, maar dan alleen binnen.

Foto: Marc Bolsius

Lunchroom, Frank Lindner




Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Video
Op reportage: Eetcafé De Poort

Net buiten het centrum van Utrecht staat het gezellige eetcafé De Poort. Iedereen die in Utrecht woont kent dit café en komen er ook regelmatig. De Poort zorgt voor een uniek huiskamergevoel waar je kan uitrusten, bijkletsen en lekker eten en drinken. "Onze naam komt doordat ...

Video
Op Reportage: Brownies&downieS Harderwijk

Brownies&downieS... Een concept waar Pernilla Spijker uit Ermelo wel blij van werd. “Ik studeerde commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Ik had geen idee wat ik na de studie wilde doen. Een kantoorbaan is niks voor mij maar ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen", aldu...

Video
Op Reportage: Panino di Pino

Simone Prestifilippo is samen met haar man Michael eigenaar van de lunchroom Panino di Pino. Panino di pino is een lunchroom waar de moderne Italiaanse sfeer samen met de heerlijke broodjes, Pasta’s en sorbetijs in het centraal staat. Panino di Pino is opgericht door de schoonvader van Sim...

Personalia Fastservice
Domino's krijgt Nederlandse CEO voor Europa

Domino's Pizza Enterprises Limited (ASX: DMP), moederorganisatie van Domino’s pizza Nederland publiceerde deze week haar halfjaarcijfers. In Europa realiseerde Domino’s een sterke omzetgroei van +9,4% tot €382,8m (+5,0% SSS) en een EBITDA €29,4m (+15,6%). Daarnaast opende D...

Video
Op Reportage: Het nieuwe Olivier

Brasserie Olivier in Bilthoven is met haar 37 jaar een van de oudste eetgelegenheden in het dorp. Sinds een half jaar is Olivier verhuisd naar een nieuwe locatie. En daar horen veranderingen bij. Eigenaresse Myrna Janssen vertelt trots haar verhaal. ‘’We zijn verhuisd naar de meest ce...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: