Hotel Figi ontvangt Fair Trade Horecapredicaat

5 november 2009 |
Hotel Figi ontvangt Fair Trade Horecapredicaat<

Hotel Theater Figi in Zeist mag zich het allereerste Fair Trade gecertificeerde hotel van Nederland noemen. Uit handen van Peter d'Angremond, directeur van Max Havelaar, ontvingen de gebroeders Ruys donderdag 5 november het eerste plakkaat met daarop het Fair Trade Horecapredicaat. Figi is daarmee de eerste volledige ambassadeur van Fair Trade onder alle horecaondernemingen van het land. In zijn toespraak had d'Angremond veel lof voor de pioniersrol die Figi, de gebroeders Ruys, en leveranciers vervulden. Nu er pioniers zijn hopen zowel Stichting Max Havelaar als Figi op veel volgers.

Het hotel serveerde inmiddels 5,5 miljoen kopjes Fair Trade koffie. General Manager Jos Ruys: "We zijn trots dat we de koffie van de Fair Trade boeren mogen schenken. Toen wij onze kopjes en folders aan de koffieboeren lieten zien, waren zij op hun beurt weer trots dat ze onze koffie verbouwen. Ook zijn we trots op onze medewerkers die Fair Trade een warm hart toedragen en het bij onze gasten weten over te brengen. We willen voorop lopen om een voorbeeld te zijn voor collega’s en hen te stimuleren ook duurzaam te gaan ondernemen."

Ook trots was Koos Janssen, burgermeester van Zeist, die zelfs sprak van 'ons' Figi. De gemeente Zeist heeft het voornemen om een Fairtrade Gemeente te worden, zo deelde de burgervader de toehoorders mee. De voortrekkersrol van Figi is voor de gemeente een stimulans geweest om de keuze te maken Fairtrade Gemeente te worden.

Het is niet alleen vanwege de eerlijke koffie in het hotel dat Figi als eerste het Fair Trade Horecapredicaat mag voeren. Waar het kan zijn traditionele producten en diensten ingewisseld voor Fair Trade-alternatieven. Hotel Theater Figi was al ambassadeur van Stichting Max Havelaar en brengt eerlijke handel actief onder de aandacht bij diens gasten. Naast Fair Trade draagt Figi het streven naar duurzaamheid op diverse manieren verder uit. Onder meer via de website van het hotel-theater, louter nog duurzaam gevangen vis op het menu (MSC-certificering), en sponsoring van goede doelen.


Foto (vlnr): Peter d'Angremond (Stichting Max Havelaar), Koos Janssen (Burgermeester Zeist), en de gebroeders Ruys (Hotel Theater Figi)

De uitreiking van het plakkaat was voor de Stichting Max Havelaar onderdeel van de Fair Trade Restaurant Week die gaande is van 29 oktober tot en met 7 november. Hierin wordt onder meer aandacht gevraagd voor het belang om meer Fair Trade producten in de horeca te gaan gebruiken. Bij Figi staat deze week op de kaart: gegrilde witte MSC Albacore tonijn met salade Niçoise, parelhoen met Fairtrade pilav rijst en gebakken koolrabi, en een tunnel van pure chocolade gemaakt van biologische Fairtrade Valrhona chocolade en rode kool.

Na de officiële plichtplegingen was er in Slot Zeist, waarvan Figi de exploitatie doet, een Fair Trade borrel.

Op de foto: Peter d'Angremond en Jos Ruys bevestigen het plakkaat met Fair Trade-logo duidelijk zichtbaar aan de gevel van het hotel.

Hospitality Management, Frank Lindner



Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Achtergronden Rotterdam
Baker&Moore lanceert TO GO picknickservice 'Baker's Box'

Baker&Moore, gevestigd op de Westblaak mag vanaf 1 juni net als de rest van de Nederlandse horeca haar deuren eindelijk weer openen. Tijdens de lockdown is er hard gewerkt aan een nieuw concept. Deze week lanceerde de heer Bakker (eigenaar Baker&Moore) het gloednieuwe concept, genaamd 'B...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Columns
Column Monique van Gevelt: het nieuwe abnormaal

Voor velen van ons is het drukker dan ooit. Dat wil trouwens niet zeggen dat we geld verdienen. Nee, deze crisis is een financieel drama. We zien de reserves verdampen en staren naar de bodem van onze schatkist. En nu onze voordeur op een kier staat voor onze gasten, zijn we er nog lang niet. Hoe de...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: