Hotel Figi ontvangt Fair Trade Horecapredicaat

5 november 2009 |
Hotel Figi ontvangt Fair Trade Horecapredicaat<

Hotel Theater Figi in Zeist mag zich het allereerste Fair Trade gecertificeerde hotel van Nederland noemen. Uit handen van Peter d'Angremond, directeur van Max Havelaar, ontvingen de gebroeders Ruys donderdag 5 november het eerste plakkaat met daarop het Fair Trade Horecapredicaat. Figi is daarmee de eerste volledige ambassadeur van Fair Trade onder alle horecaondernemingen van het land. In zijn toespraak had d'Angremond veel lof voor de pioniersrol die Figi, de gebroeders Ruys, en leveranciers vervulden. Nu er pioniers zijn hopen zowel Stichting Max Havelaar als Figi op veel volgers.

Het hotel serveerde inmiddels 5,5 miljoen kopjes Fair Trade koffie. General Manager Jos Ruys: "We zijn trots dat we de koffie van de Fair Trade boeren mogen schenken. Toen wij onze kopjes en folders aan de koffieboeren lieten zien, waren zij op hun beurt weer trots dat ze onze koffie verbouwen. Ook zijn we trots op onze medewerkers die Fair Trade een warm hart toedragen en het bij onze gasten weten over te brengen. We willen voorop lopen om een voorbeeld te zijn voor collega’s en hen te stimuleren ook duurzaam te gaan ondernemen."

Ook trots was Koos Janssen, burgermeester van Zeist, die zelfs sprak van 'ons' Figi. De gemeente Zeist heeft het voornemen om een Fairtrade Gemeente te worden, zo deelde de burgervader de toehoorders mee. De voortrekkersrol van Figi is voor de gemeente een stimulans geweest om de keuze te maken Fairtrade Gemeente te worden.

Het is niet alleen vanwege de eerlijke koffie in het hotel dat Figi als eerste het Fair Trade Horecapredicaat mag voeren. Waar het kan zijn traditionele producten en diensten ingewisseld voor Fair Trade-alternatieven. Hotel Theater Figi was al ambassadeur van Stichting Max Havelaar en brengt eerlijke handel actief onder de aandacht bij diens gasten. Naast Fair Trade draagt Figi het streven naar duurzaamheid op diverse manieren verder uit. Onder meer via de website van het hotel-theater, louter nog duurzaam gevangen vis op het menu (MSC-certificering), en sponsoring van goede doelen.


Foto (vlnr): Peter d'Angremond (Stichting Max Havelaar), Koos Janssen (Burgermeester Zeist), en de gebroeders Ruys (Hotel Theater Figi)

De uitreiking van het plakkaat was voor de Stichting Max Havelaar onderdeel van de Fair Trade Restaurant Week die gaande is van 29 oktober tot en met 7 november. Hierin wordt onder meer aandacht gevraagd voor het belang om meer Fair Trade producten in de horeca te gaan gebruiken. Bij Figi staat deze week op de kaart: gegrilde witte MSC Albacore tonijn met salade Niçoise, parelhoen met Fairtrade pilav rijst en gebakken koolrabi, en een tunnel van pure chocolade gemaakt van biologische Fairtrade Valrhona chocolade en rode kool.

Na de officiële plichtplegingen was er in Slot Zeist, waarvan Figi de exploitatie doet, een Fair Trade borrel.

Op de foto: Peter d'Angremond en Jos Ruys bevestigen het plakkaat met Fair Trade-logo duidelijk zichtbaar aan de gevel van het hotel.

Hospitality Management, Frank Lindner



Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
Reportage: Koffie en Jij, Hilversum [video]

Koffie en jij is een gezellige lunchroom midden in het centrum van Hilversum. Je kan hier genieten van allerlei vegan of vegetarische gerechten. Met de huiselijke sfeer kan je er op je gemak een kopje koffiedrinken en even ontsnappen van het drukke leven. Koffie en jij richt zich vooral op de men...

Lunch Fastservice
Restaurant nNea serveert bekroonde pizza’s nu ook tijdens lunch

Sinds de opening in 2019 veroveren nNea’s Napolitaanse pizza’s de harten van velen. Italiaanse experts riepen het restaurant zelfs uit tot een van de beste pizzeria’s van Europa. nNea’s deegmeesters kunnen er geen genoeg van krijgen, daarom opent het restaurant haar deuren nu...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: