Horecaondernemers verliezen 39% van de inkomsten tijdens lockdown

19 mei 2020 | Thijs Jacobs

Kleine ondernemers in de horeca zagen hun inkomsten flink teruglopen sinds de eerste coronamaatregelen. Horecaondernemers moesten genoegen nemen met 39% minder inkomsten. Dit en meer blijkt uit een onderzoek door Knab, op basis van geanonimiseerde transactiedata van ruim 150.000 eenmanszaken en bv’s die een zakelijke rekening hebben bij Knab.

Cafés het hardst getroffen

Bij de 2.099 horecabedrijven met een zakelijke rekening bij Knab lag het totaalbedrag aan inkomende transacties tussen 14 maart en 11 mei gemiddeld 39% lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral cafés moesten het ontgelden, met een inkomstendaling van liefst 61%. Restaurants behielden een deel van de inkomsten door maaltijdbezorging waardoor deze branche de schade ‘beperkt’ hield met 20% minder inkomsten. 

Dalende saldi binnen horeca

Het effect op de balansen van horecaondernemers is groot. Tijdens de lockdown daalden de saldi van ondernemers binnen de horeca met € 563. Dit terwijl er in dezelfde periode vorig jaar nog sprake was van een groei van € 604. 

Kwart horecaondernemers maakt gebruik van TOGS

Voor kleine ondernemers is de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) de belangrijkste regeling die in de vorm van compensatie steun biedt. Onder bepaalde voorwaarden maken aanvragers aanspraak op eenmalig € 4.000, belastingvrij. 

Van de onderzochte sectoren maken vooral horecaondernemers (24,6%) gebruik van de TOGS-regeling. Ook logiesverstrekkers (22,4%), sport- en recreatieondernemers (12,7%) en ondernemers in de wellnessbranche (12,5%) maken relatief vaak gebruik van de TOGS.
Bron: Knab. 

Wekelijks al het cafénieuws in je mailbox? Klik dan hier om je in te schrijven. 
Inschrijven voor hotelnieuws, klik hier
Inschrijven voor restaurantnieuws, klik hier
Inschrijven voor lunchroomnieuws, klik hier
Inschrijven voor nieuws over B&B's, klik hier

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content
Veiligheidsproducten worden nieuwe reclamedragers

Horecaondernemers hebben groen licht gekregen om per 1 juni weer te openen.Met deze bijzondere printproducties kunnen horecaondernemers de aandacht op zichzelf vestigen of zelfs gebruiken voor hun marketing en eigen reclame. Voorbereiding is heel belangrijk: Plaats daarom specifieke gedragsregel...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa. Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in d...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Columns
Column: warwir

De wirwar van regeltjes met betrekking tot het coronavirus scheppen niet bepaald de duidelijkheid die we zo graag verlangen van de overheid. Zo is de wirwar gepromoveerd tot warwir; zo onduidelijk is de communicatie vanuit de overheid. Werkgeversorganisatie KHN doet zijn best, dat zien we allemaal, ...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: