Horecaketens worden kleiner

3 augustus 2011
Horecaketens worden kleiner

Het aantal franchiseketens binnen de horeca stijgt al tien jaar onophoudelijk. Alleen groeit het aantal vestigingen per keten sinds 2008 niet meer mee. In 2009 was er zelfs sprake van een lichte daling van het aantal vestigingen. Conclusie: ketens in de horeca worden kleiner.

Dat blijkt uit onderzoek van horecavakbladenuitgever "Uitgeverij PS: b.v.":http://www.uitgeverijps.nl op basis van de "Franchisemonitor":http://www.nfv.nl/_docs/Franchisemonitor.pdf van het EIM, de NFV en de Rabobank.

*Ketens 10 procent kleiner*
De horeca telde volgens de monitor 86 franchiseketens in 2010. Het aantal vestigingen was 2.160. Gemiddeld had een keten 25 vestigingen. In 2008 waren er 80 ketens die samen goed waren voor 2.200 vestigingen. Gemiddeld was een keten toen nog goed voor 28 vestigingen. In de afgelopen twee jaar zijn ketens 11 procent kleiner geworden.

*Moeizaam klimaat*
Een mogelijke verklaring ligt bij het moeizame economische klimaat. Nieuwe toetreders beginnen met een paar vestigingen in plaats van er direct veel te openen. Bestaande horecafranchisebedrijven zouden door de crisis hun posities hebben heroverwogen en diverse vestigingen hebben gesloten.

*Merendeel horecabedrijven niet gebonden aan keten*
Vorig jaar werkten 33.540 personen voor een franchiseketen in de horeca. Op het totaal aantal werkzame personen in de horeca (333.400) is dit 10 procent.
Van het totaal aantal horecabedrijven in 2010 (42.826) was 5 procent een horecafranchisebedrijf.
Vestigingen van horecafranchisebedrijven waren in 2010 samen goed voor een jaaromzet van 1,8 miljard euro. Dat is 20,2 procent van de totale omzet dit de horeca vorig jaar realiseerde (8,9 miljard euro).

~Frank Lindner~

Overig nieuws